Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A jövő héten visszatér a tél Ausztriába is

2010.01.02. Bata Attila

A jövő héten visszatér a tél Ausztriába is Ma még csak előcsapatokat küldött tél tábornok a közelebbi karintiai és stájer hegyekbe, de jelenleg nagy a valószínűsége annak, hogy jövő hét közepére komolyabb hómennyiséggel tér vissza az eljegesedő sípályákkal küzdő osztrák síterepek legnagyobb örömére.
Szombaton Nyugat-Ausztriában és a közelebbi magasabb részeken már havazott, és részben a havazásnak és részben a vakációról hazainduló tömegnek köszönhetően hatalmas dugók alakultak ki az osztrák autópályákon, átlagosan 10-12 kilométeres sorokban voltak kénytelenek az autósok araszolni. A legrosszabb helyzet Ausztriában az A8-as autópályán volt, itt szombat reggel 36 kilométeres sorban torlódtak a gépjárművek. Ennél is rosszabbul jártak a hazatartó németek, München és Salzburg között csaknem 100 kilométer hosszú egybefüggő sor alakult ki. A havazás szerencsére csak fennakadást és dugókat okozott, komolyabb baleseteket nem. Karintia magasabban fekvő útjain, például a Katschberg (B99) és Nassfeld (B90) környéki utakon csak hólánccal lehetett közlekedni.

A mai havazás mennyiségétől még nem bontottak pezsgőt a síterepek üzemeltetői, de a hét közepére már az ő ráncaik is kisimulhatnak. A meteorológiai jelentések szerint ismét visszatér a tél, a hegyekben mínusz 10 fok várható, 2000 méteres magasságban pedig mínusz 13 fok körül alakul a hőmérséklet, de az alacsonyabban fekvő részeken is véget érnek a 10 fok feletti hőmérsékletek, ismét fagypont körül alakulnak a nappalok.

Vasárnap csalóka lesz az időjárás a síterepeken. Napos, de már elég hideg ahhoz, hogy meg lehessen fázni, ha valaki csak a napsütésre figyel. Hétfőtől kevesebb napsütés és egyre több felhő. A nyugatról érkező hideg levegő és a délről érkező enyhébb légtömegek találkozásából jelentős csapadék keletkezhet. A meteorológusok a déli tartományokban az első hóesést keddről szerdára virradóra várják. Jelen pillanatban, nagy a valószínűsége annak, hogy komolyabb havazással tér vissza a tél.

Bár arra kevés az esély, hogy megismétlődjön a tavalyi hó, de jó emlékezni arra, hogy a tavalyi év elején Felső-Karintiában 48 óra alatt 122 cm hó esett Kötschach-Mauthen területén. Ha már nosztalgiázunk a tavalyi hóról, akkor emlékezzünk arra is, hogy február elején számos helyi síterep másfél-két méter vastag természetes hóval indult neki a februári síszünetnek.
KOMMENTEK

Szállástipp
Chalets & Glamping Nassfeld
2022-ben átadott, új, önálló, 4-6 fős házak és 2-3 fős "lombkorona" házikók közvetlenül Kötschach sípályái mellett, 25 km-re Nassfeld sípályáitól. Állatbarát szálláshely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.