Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Wagrain: két hegycsúcsot köt össze a szuper kabinos

2012.11.11. Stánicz Balázs

Wagrain: két hegycsúcsot köt össze a szuper kabinos Júliusban elkezdődött a gigantikus, két síhegyet, nevezetesen Grafenberget és Grießenkarecket összekötő kabinos építése, a munkálatok egy éven keresztül zajlanak, így 2013 decemberétől már síbusz nélkül átjárható Flachau és Alpendorf!

232 méterre a föld felszínétől járnak a kabinok

A kabinos a síterep és az ide látogató vendégek rég áhított vágyának tesz eleget; összeköttetést biztosít Wagrain két síhegye, a Grafenberg és a Grießenkareck közt. A kabinos a Grießenkareck oldalról, a Flying Mozart középállomásától indul és 2,3 kilométeres útja végeztével a Grafenberg I Express hegyállomásáig szállítja a síelőket. Két, egyenként 130 fős kabinos közlekedik a két állomás közt, mindegyikben külön vezető foglal helyet.

Nem lebecsülendő a kötélpálya és a völgy közti magasság sem, aminek maximuma 232 méter! Csak összehasonlításul, egy tízemeletes megközelítőleg 30 méter, tehát olyan magason utazunk, mintha hét tízemeletest tennénk egymás tetejére!

2013 decemberére készül el a remekmű

A technikai csodának idő is kell a megépülésre, a július 23-án kezdődött munkálatok egészen jövő év decemberéig eltartanak, így az új felvonót majd csak a jövő télen vehetjük igénybe. A völgyállomást a Flying Mozart középállomásához építik, a két épületet híd és felvonó köti össze. A hegyállomást a Grafenberg I és II felvonók közé helyezik. Az utasokat szállító kabinok 9 méter hosszúak, 4 méter szélesek és 2,75 méter magasak, súlyra 20 tonnát nyomnak.
Két hegyet köt össze a G-Link
Két hegyet köt össze a G-Link

14,5 millió eurós beruházás

Az egész felvonót úgy tervezték, hogy amennyiben az önjáró kabinosok a kötélpályán leállnának, úgy azokat mindenképpen egyik vagy másik állomásra tudják húzni, így a tervezők szerint egy helikopteres mentésre nincs szükség.

A projekt hatalmas mérföldkőnek számít a síterep történetében, nemcsak azért, mert a régióban egyedülálló felvonóról beszélünk – legközelebb a Kitzbühelen található "3S Bahn" nevű lift hasonló - , hanem így egy tekintélyes, fizikailag összefüggő sírégió jön létre. Azaz felcsatolunk Flachauban, átsíelünk a G-Linkre keresztelt szuper felvonóig, majd ezzel átrobogunk hat perc alatt Wagrain túloldalára, a Grafenbergre, ahonnan már Alpendorfra is átcsúszhatunk. Persze ára is van ennek; 14,5 millió eurót kóstál az építkezés.

A G-Link a számok tükrében

  • Völgyállomás: 1233 m
  • Hegyállomás: 1240,94 m
  • Szintkülönbség: 7,94 m
  • Hosszúság: 2309 m
  • Kapacitás: 1268 fő/óra
  • Sebesség: 12 m/s
  • Befogadóképesség: 130 kabinonként
KOMMENTEK
osvald | 2012.11.11. 09:24
Szuper lesz, Kitzbühelben már van hasonló! Elég félelmetes ha rossz az idő!
Klara | 2012.11.11. 19:23
Igen, az a 3S Bahn nevű kabinos, ami a Kitzbüheli síterepen belül van, és a Wurzhöhe meg a Pengelstein hegyeket köti össze. A SkiWelt és a Kitzbüheli síterep sajnos még nincs összekötve, bár már, ahogy ezt egy-két éve írtad, tervezik összekapcsolni. Szerintem ahhoz nem is kellene ilyen nagy beruházás, gyanítom, hogy inkább más okok miatt késhet az összevonás.
osvald | 2012.11.11. 22:47
És abból mi igaz hogy Zell am Seet összekötik Saalbachhal és Saalbachot Fieberbrunnal? Bár már olyat is hallottam hogy Zellt Maiskogellel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hideaway Dachstein West
2022 decemberében megnyílt új apartmanház, alpesi környezetben Dachstein West síterep annabergi A1-es felvonójától 8 km-re. 4-6 fős kényelmes, tágas apartmanokkal és 8 fős Penthouse lakással és wellnessel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Aparthotel Hirschenau csillagcsillagcsillagcsillag
Igényesen felújított aparthotel a Ski Amadé / Filzmoos sípályáitól 150 méterre. Konyhás, 4-5-6 fős apartmanok önellátással, vagy igény esetén reggelivel, közös szaunahasználattal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alpin Apart Flachau
Az Alpin Apart vidékies hangulatú, 2-8 fős modern apartmanjai Flachau / Reitdorfban találhatóak, a SpaceJet 1 felvonó völgyállomásától kb. 2,5 km-re. A ház elől ingyenes síbusz indul a sífelvonóhoz. Wellness: beltéri és nyáron kültéri medence, szauna, gőzkabin.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.