Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zajcsökkentés Ausztriában: befedik az autópályát

2013.10.28. Bata Attila

Különleges módszerrel védik a zajártalomtól az osztrák A10-es autópálya közvetlen közelében lakókat. A nagy forgalmú autópályát 1,5 kilométer hosszan lefedik, a nyílt autópályából egyfajta alagút lesz. Az építkezés 2017-re készülhet el és 67 millió euróba kerül.
A Salzburg tartományban található Zederhaus településnek az A10-es (Tauernautobahn) autópályát üzemeltető Asfinag cég már korábban megígérte, hogy mindent megtesznek majd a zajártalmak csökkentésére. Az ígéretet tettek és tervek követték, valamint október közepén megtörtént az ünnepélyes kapavágás és elkezdődhet egy többéves, látványos építkezés. Ahogy a képen is látható, az autópályát teljesen elrejtik a szemek elől, hangszigetelő anyagokból teljesen befedik, mintha egy hatalmas zöld alagútban folytatódna az autópálya ezen a részen.

Zöld "alagútban" az autópálya (Kép: ASFINAG)
Zöld "alagútban" az autópálya (Kép: ASFINAG)
Ezen az útszakaszon átlagosan 18.000 gépjármű halad el naponta, amely a tanulmányok szerint 25.000-re emelkedhet 2020-ra. Különösen nagy terhelés érkezik a nyári hónapokba, hiszen júliusban és augusztusban itt torlódik a tengerhez és onnan visszaérkező tömeg. A nyitóünnepély ugyan megtörtént, de az igazi építkezés csak 2014 tavaszán kezdődik majd.

Az alagút bejárata (Kép: ASFINAG)
Az alagút bejárata (Kép: ASFINAG)
Az építkezés egy nagyobb megállapodás része, amelyet Karintia és Salzburg tartományok írtak alá az autópálya üzemeltetőjével. Ennek értelmében több helyen is zajcsökkentő megoldások építenek az A10-es mentén. Az említett másfél kilométer hosszú alagút előtt és után további 15.800 négyzetméternyi zajcsökkentő falat építenek ki.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.