Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lengyel vagy szlovák kézbe kerül a zakopanei síterep?

2012.08.22. Bata Attila

Lengyel vagy szlovák kézbe kerül a zakopanei síterep? Zajlanak a dolgok a Lengyel-Tátrában is. Nagyon úgy néz ki, hogy a lengyelek összefogtak, hogy megakadályozzák, hogy szlovák kézbe kerüljön Zakopane legismertebb liftje és síterepe. A meccs igazából csak most kezdődik, de erősnek látszik a hazai pálya előnye.
A Kasprowy Wierch-re (Gáspár-hegy) közlekedő kabinos lift a Lengyel Kötélvasút Társaság (PKL) tulajdonában van, azonban a vállalat a Lengyel Államvasutakhoz tartozik a régi idők öröksége nyomán. A mára már nem igazán vasúti profilba vágó liftüzemeltetéstől szabadulna a vasúttársaság, és vele együtt a felhalmozott veszteségtől is.

Tavaly júniusban eldőlt, hogy a lifttársaságot privatizálják, és 100%-ban új tulajdonos kezébe kerülhet. Volt szó osztrák érdeklődésről, de ha voltak is osztrákok, mára már nem hallani rólunk. Erősen érdeklődött azonban a déli szomszéd egyik mamutja, a TMR, amely mára a Magas-Tátra és Chopok síterepeit üzemelteti. A TMR nem kispályás vállalkozó, az utóbbi években rengeteget fektetett a tátrai síterepek modernizálásába, csak az idén 40 millió eurót költenek a három chopoki liftre, valamint hóágyúvásárlásokra, és szálloda felújításokra mindkét Tátrában.

Lehet mondani, hogy a lengyelek megijedtek, hogy szlovák kézbe kerülhet a lifttársaság, ezért lépniük kellett. Miután csak a szlovákok adtak be ajánlatot az eredeti határidőig, sikerült elérniük, hogy a pályázat határidejét kitolják 2012 végéig. Közben a zakopanei polgármester is mozgósította a helyi erőket. Adam Bachleda Curus, a volt zakopanei polgármester vezetésével, aki az egyik leggazdagabb lengyelnek számít, új vállalkozás jött létre a napokban, hogy a hegyoldal továbbra is lengyel kézben maradjon.

A zakopanei kabinos lift
A zakopanei kabinos lift
Azt már korábban tudni lehetett, hogy a szlovákok 130 millió zlotyt (kb. 8,8 milliárd forint) is megadnának, hogy a lengyel oldalon terjeszkedjenek, ehhez képest kell ajánlatukat benyújtania a helyieknek. Az újonnan létrejött csoport lengyel üzletemberekből áll, sokan helyi kötődéssel, és a hírek szerint jó kapcsolatot ápolnak a helyi önkormányzattal.

A külső szemlélőnek igazi rejtély, hogy a jelenlegi feltételekkel miért érné meg a hegyoldal üzemeltetése. A gazdaságos üzemeltetéshez, felújított liftek, új liftek és új pályák kellenének. A helyi környezetvédők eddig szinte minden fejlesztést megtorpedóztak. A nagykabinos liftet nemrégen újították fel, de szándékosan olyan megoldást választottak, hogy a kapacitással ne terheljék a hegyet télen. Nyáron még ennél is kevesebben juthatnak fel, csak 50%-os kapacitással megy a lift, sokszor órákat kell várni egy menetre.

Az előző években egy freeride pálya kijelöléséhez sem járult hozzá a Nemzeti Park, így a jelenlegi szigorú természetvédelmi intézkedések tükrében csak találgatni lehet, mitől érné meg a síterep üzemeltetése egy profitorientált gazdasági társaságnak.

KOMMENTEK

Szállástippek
AKCIÓ
Willa Cztery Pory Roku
Hangulatos 33 szobás szállás Zakopane közelében, csendes helyen, szép kilátással a Tátra hegyeire 1-5 fős fürdőszobás szobákkal, reggelivel és ebéddel foglalható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.