Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zdiar: átadták a négyszemélyes ülőliftet

2015.01.07. Bata Attila

Egy nagyon régi terv vált valóra a héten a Bélai-Tátrában, amikor a zdiari Strednica síterepen átadták a síterep első lanovkáját (ülőlift). A síterepen eddig csak húzóliftek közlekedtek és csak kék pályákon lehetett síelni. Az új lifttel ez utóbbi is változott, hiszen mostantól két piros pályán is lehet már síelni.
Strednica a régebbi síterepek közé tartozik, 1952-ben építették az első lifteket. Népszerűbb korszakát a hetvenes és nyolcvanas években élte meg, sokáig a (cseh)szlovákok magyar síterepnek csúfolták a helyet, mivel a jobb felszereléssel, de gyengébb sítudással érkező magyarok nagyon szerették az itteni enyhe lejtésű, de széles kezdőpályákat.

Az új lift (A) a térképen és a két új pálya (1a és 1b)
Az új lift (A) a térképen és a két új pálya (1a és 1b)
Nagyon sokáig semmi sem történt itt, amíg 2005-ben az üzemeltető cég helyett a földtulajdonosok kapták meg a síterepet. Akkoriban hatalmas munka lehetett a parányi síterep közel 100 földtulajdonosával egyeztetni, hogy közösen vigyék tovább Strednicát, amely végül is sikerült.

A síterep Zdiar (ejtsd: Zsgyár) település felett, a lengyel határhoz vezető országút melletti völgyben található. Előnye a széles, lapos pályák, a füves terület, amelyen már vékony havon is lehetett csúszni. A völgy hőmérséklete pedig sokáig nem engedi a havat elolvadni.

Régi vágy volt, hogy egy igazi ülőlift is közlekedjen a síterepen, erre a néhány évvel ezelőtti zónásítás adott reményt, akkor a szomszédos hegy kikerült a legszigorúbban védett övezetből és lehetett rá építkezni. (Cserébe egy másik területet pedig védetté nyilvánítottak.)

Építés alatt, tavaly karácsony előtt (Kép: LV SERVIS.SK)
Építés alatt, tavaly karácsony előtt (Kép: LV SERVIS.SK)
A síterep próbált uniós pályázatokból pénzt szerezni az új liftre, de nem jött össze, így saját maguk és banki hitel segítségével teremtették elő a szükséges 1,5 millió eurós (kb. 480 millió forint) összeget. Az új liftet a közeli székhelyű Tatralift cég építette, amely már hazánkban is dolgozott, többek között az új sátoraljaújhelyi kabinost is ők építették.

A 2400 fő/órás kapacitású új lift mellett két új pálya is épült, az eredetileg egy fekete+piros tervekből végül két piros pálya lett. Majd a sítérképeket is ki kell javítani, hiszen az új hegy hozzácsatolásával a síterep is megemelkedett, a legmagasabb pontja most már 1080 méter.

A műszaki adatok (Kép: LV SERVIS.SK)
A műszaki adatok (Kép: LV SERVIS.SK)
Az új liftet 2015. január 5-én adták át.
KOMMENTEK
tothlevente | 2015.01.08. 23:01
Zdiar (Zsgyár) és Ziar (Zsár) nem ugyanaz. Az utóbbi Liptószentmiklós mellett, attól kb. 15km-re van. És láss csodát, ott is van sípálya, síletem is rajta, bár szerintem ezen a honlapon nincs fent. De azért megnézem.
tothlevente | 2015.01.08. 23:10
http://www.skiresort.info/ski-resor...t/ziar-dolinky/

Valamikor idejártunk sítáborozni. Pontosabban a szállásunk volt itt, és 1-2 nap után Chopok volt a cél. A semmi közepén laktunk egy hegytetőn, ahonnan a buszhoz is 4-5km csúszás vezetett. Vissza meg túra, vagy traktor. Nagyszerű turistaház van erre.

Szállástippek
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Strachan Wellness Panzió
Gorál stílusban épült panzió különböző méretű szobákkal, saját étteremmel Zdiar központi részén, 50 méterre a Strachan sípályáktól és 6 km-re Bachledkától. Wellness: pezsgőfürdő, szaunák, pihenőterem, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.