Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Zemplén: bezárt egy síterep a határ szlovák oldalán

2016.11.01. Bata Attila

Skipark Chlmec egy apró, alacsonyan fekvő síterep volt Szlovákiában, nem messze a magyar határtól. A síterepet is utolérte a vég. Üzemeltetése már erősen veszteséges volt, az önkormányzat nem tudta továbbfinanszírozni, más vállalkozó üzemeltető pedig nem akadt. Szép lassan leszereltek mindent a terepen.
Skipark Chlmec az egykori Zemplén vármegyében található, 1920 után Szlovákiához került. Sátoraljaújhelytől 90 kilométerre, a közeli Homonnától (Humenné) 7 kilométerre, közvetlenül Helmecke (Chlmec) mellett, található. A szlovákiai Felső-Zemplén régió utolsó síterepe volt, megszűnésével a környékbeli síelőknek távolabbi helyeket kell keresniük.

A síterep az 1985/1986-os szezonban kezdte meg a működését. Egyfajta szabadidő-központnak szánták a környékbeliek részére. A síelés igazából 2004-től indult be, amikor a Skipark Chlmec átvette az üzemeltetést. Már a kezdet sem volt olyan egyszerű, ahogy erről hat évvel ezelőtt is írtunk.

Ilyen volt régen, film 2009-ből
Kelet-Szlovákia legalacsonyabban fekvő síterepe (302-495 méter) próbált harcolni az enyhe telekkel, de nem sikerült. Vagyis sikerült üzemeltetni a pályákat, de hatalmas költségekkel, amelyeket a helyi önkormányzat már nem akart továbbfinanszírozni. Éveken keresztül árulták a síterepet, de nem találtak üzemeltetőt, aki átvette volna a síterepet.

Az önkormányzat fájó szívvel, de kénytelen volt bezárni a síterepet. Már a tavalyi szezonban sem nyitottak ki, idén pedig végleg kimondták a síterep halálos ítéletét. Mivel egyben nem sikerült eladni a síterepet, tavaly óta darabonként szinte mindent sikerült eladni. Már gazdára találtak a vezetékek, a hóágyúk, a ratrak, jelenleg a lifteket szerelik szét. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.