Menü ≡

Zermatt: a síterep a felelős a halálos lavinabalesetért

2012.06.09. | Szerző: Bata Attila
Zermatt: a síterep a felelős a halálos lavinabalesetért Másodfokon is bűnösnek találta a svájci bíróság Európa egyik legismertebb síterepének üzemeltetőit. 2008 januárjában lavina zúdult egy síterep egyik üzemelő pályára a közeli hegyekből. A bíróság szerint a síterep felelőssége lett volna biztonságos feltételeket teremteni a pályán.
h i r d e t é s
Több mint négy év telt el 2008. január 19. óta, amikor egy 66 éves síelőt sodort el a lavina a zermatti síterep Rothorn Paradise nevű pályáján. A balesettel kapcsolatban erősen felmerült a síterep üzemeltetőinek a felelőssége, hiszen üzemelő és elvileg ellenőrzött pályán történt a baleset. A Rothorn Paradise pálya akkoriban már hosszabb ideje zárva tartott lavinaveszély miatt, majd a síterep január 19-én reggel megnyitotta a nagyközönség előtt, és néhány órával később következett be a halálos baleset.

Az ügyet 2011-ben már első fokon tárgyalták, és a bíróság akkor is a síterepet marasztalta el. A síterep fellebbezése után a napokban újratárgyalták az ügyet, de a Wallis kantoni bíróság helybenhagyta a tavalyi ítéletet. Zermatt azzal védekezett, hogy az újranyitás előtt konzultált a svájci lavinahatóságokkal, de a bíróság szerint további információkat kellett volna beszerezniük a pálya biztonságával kapcsolatban.

A pályák biztonságáért felelő vezetőt egy év felfüggesztett börtönre és 120 óra közmunka letöltésére ítélték.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »