A "smarni" az osztrák és bajor paraszti életforma egyik népszerű, olcsó és gyorsan elkészíthető fogása, emellett állítólag Ferenc József császár egyik kedvence volt, így nevét is róla kapta.
Császármorzsa, németül Kaiserschmarren, becenevén smarni - mindannyiunk kedvenc desszert étele az osztrák hüttékben. A magyar receptkönyvekben leírt daramorzsával ellentétben az ausztriai változat nem búzadarából, hanem lisztből készül és a finomság egyáltalán nem morzsa állagú, hanem inkább finom édes-puha palacsinta-párnácskákhoz hasonlít.
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 4 db tojás
- 3 dl tej
- 30 gramm mazsola
- 40 gramm vaj
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
Elkészítés:
A palacsintatésztához hasonlóan keverd össze a lisztet, tejet és a tojássárgákat. A csomómentességet úgy éred el, hogy fokozatosan adagolod a tejet. A tojásfehérjékből verj kemény habot, és óvatosan forgasd a masszába. Tegyél a tésztába egy csipet sót, vaníliás cukrot és a mazsolát. Egy nagy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és lassan öntsd bele a masszát. (Ha csak kis serpenyőd van, akkor két részletben süsd ki!) Fedő alatt süsd kb. 5 percig. Ha már pirosra sült, fakanállal vágd 4 részre, fordítsd meg, és a másik oldalt is pirítsd meg fedő alatt. Végül szabdald fel darabokra a tésztát, szórj rá egy kanál cukrot és úgy süsd át! Melegen, porcukorral meghintve és almaszósszal, lekvárral vagy befőttel tálald!
Kaiserschmarren avagy Smarni szilvabefőttel | Fotó: WA
Hasznos tippek, változatok:
- Rétesliszttel is finom!
- Használat előtt a mazsolát áztasd be gyümölcslébe vagy rumba, utána csöpögtesd le!
- A tésztába is tehetsz egy kupica rumot.
- Ha van időd, az összekevert tésztát pihentesd 1-2 órát sütés előtt!
- Ha sietsz, kihagyhatod a tojásfehérje felverését, úgy is finom lesz, de kevésbé habkönnyű.
- Az első pirítás után sütőben is sütheted a tésztát, 180 fokon kb. 10 percig.
- Ausztriában almapürével (Apfelmus), ribizlidzsemmel vagy darabolt szilvakompóttal (Zwetschkenröster) fogyasztják.
- Mi itthon házi baracklekvárral szoktuk enni, isteni!