Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A fondü receptje

2010.07.01.

A fondü receptje A fondü eredetileg svájci sajtétel, de mára már számos egyéb változata is létezik. Meghatározó ízét a különféle sajtok, a bor és a cseresznyepálinka adja. Társasági események kedvelt étele, melyhez külön fondü-készlet kapható. Egy svájci síeléshez mindenképpen hozzátartozik legalább egy fondü-est.
A fondü szó jelentése "olvasztott", mely a sajt állapotára utal. A készítésénél első alapszabály, hogy minden fondü olyan finom, mint a hozzá felhasznált sajtok. Az igazi ínyencek a három különböző fajtájú sajtból készült fondüt tartják a legízletesebbnek. A klasszikus alapmassza gruyére és freiburger vacheringből, valamint egy kis hegyisajtból áll. Egyes szakácsok azt is ajánlják, hogy az összetevőket - sajt, kukoricakeményítő és bor - már egy nappal a felhasználás előtt keverjük össze, és az így készült masszát hűvös helyen pihentessük.

A fondü készítés közben a sajtmasszának soha nem szabad főnie, épp csak rotyognia. Nagyon fontos a folyamatos keverés. Ami a kenyeret illeti, annál jobb minél több a kenyérhéj. Így a sajt jobban megmarad a kenyérdarabkán és a kenyér sem csúszik le a villáról. A klasszikus baguette mellett a lepénykenyér is ideális választás. A fondü sikerében nagy szerepe van a megfelelő borválasztásnak. Az idők során a legjobbnak bizonyultak: La Côte, Neuenburger, Bielersee vagy Fendant - egy igazi borkülönlegesség. Legalább ilyen fontos a cseresznyepálinka is, amelyet az emésztés elősegítése érdekében kell kortyolgatni.

Hozzávalók:
  • 50 dkg gruyer sajt
  • 25 dkg emmentáli sajt
  • 1 cikk foghagyma
  • 3,5 dl száraz fehérbor
  • 1 evőkanál keményítő
  • 4 evőkanál cseresznyepálinka
  • bors
  • szerecsendió
  • kenyér
Elkészítés:
A gerezd fokhagymával dörzsöljük át a fondü edény belsejét. Keverjük össze a bort a keményítővel, öntsük az edénybe, és forraljuk fel. A sajtokat várjuk apróra, és folyamatos kevergetés mellett vegyesen adagoljuk a borhoz és az egészet olvasszuk össze. Borsozzuk, fűszerezzük majd a legvégén tegyük bele a pálinkát, amivel még jól megkeverjük. A fondü akkor kész, ha krémes, és szépen befedi egy felfordított kanál hátát. Ezután tesszük az edényt az asztali spirituszégő fölé.
A kenyeret vágjuk kockákra, és a hosszú villával mártogassuk a sajtba. A fondüt eredetileg baguette-tel szokás fogyasztani, de mártogathatók bele párolt zöldségek, gomba, főtt húsok vagy virsli is.

Hasznos tippek, változatok:
  • Nem szabad túl lágy sajtot használni, különben a fondü túl ízetlen lesz.
  • A sajtokat le is lehet reszelni, így hamarabb felolvadnak.
  • Keményítő helyett tehető bele kukoricaliszt.
  • A cseresznyepálinkát kihagyható a receptből.
  • Ha a fondü nyúlósnak tűnik, tegyünk bele pici citromlevet.
  • A fondüvillát forgassuk meg a saját tengelye körül, mielőtt kiemeljük, hogy minél több sajt maradjon a kenyéren.
  • Mellé kizárólag fehér vagy rozé bort vagy meleg teát igyunk.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.