Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hegyvidéki védőital: a Jagatee

2015.01.15. Stánicz Balázs

Hiánypótló írásunkkal ezt a legendás forró italt igyekszünk bemutatni olvasóinknak. A Jagatee a tiroli erdészek és vadászok egykori lélekmelengetőjéből vált népszerű lakossági itallá. Tarts velünk a Jagatee világába!
Ha téli forró italról esik szó – amiben alkohol is leledzik -, akkor mi jut először eszébe honfitársainknak? Forralt bor, rumos tea és az olaszoknál is megfordulók egyből bombardinóért kiáltanak. De itt van ez a Jagatee, vagy egyes helyeken Jagertee illetve Jägertee. Mi is ez, talán rumos tea? Nem, annál sokkal több! Nézzük meg, hogy mi kerül a síelők védőitalába!

Már az 1800-as években is fogyasztották

A Jagatee története egészen az 1800-as évekig nyúlik vissza, amikor a tiroli vadászok, erdészek és favágók előszeretettel fogyasztották.

A favágók januári hidegben végzett munkája fárasztó és embert próbáló volt. A munka leteltével visszatértek az erdő szélén fekvő faházba, ahol Jagateevel melegítették fel a szervezetüket és egyben zárták a napot.
Egykoron favágók fogyasztották - Kép: vam-ham.com & Hugo Mühlig
Egykoron favágók fogyasztották - Kép: vam-ham.com & Hugo Mühlig
Először a 20. században vált „mainstreammé” az ital és megjelent a sípálya melletti hütték kínálatában is. A teát koncentrátumként már nagyüzemekben is gyártják, Ausztriában évente 600 000 litert palackoznak belőle. Németországban évente 400 000 liter készül szigorúan Hüttentee névvel, ugyanis a Jagatee igazi osztrák specialitás, olyan, mint nálunk a hungarikumnak számító pálinka.

Az eredeti Jagatee különféle fekete teákból készül, koffein tartalmának köszönhető élénkítő hatása miatt sokak által kedvelt innivaló. A teába Inländer rum (barna rum) és gyümölcspálinka kerül, ezen kívül különféle fűszerek, cukor vagy méz és narancshéj gazdagítja és kerekíti az ízét.

Egyes helyeken vörösbort is tesznek hozzá, így egy kellően erős, forró italt kapunk, amit síelés közben csak mértékkel ajánlott fogyasztani magas, 15-25 %-os alkoholtartalma miatt.
"Jagatee macht stark im Pulverschnee", énekli Gitti s Erika

Az Apres sí bulik kedvence

Forró és nagy alkoholtartalmú italról beszélünk, amit jellemzően 2-3 dl-es poharakban mérnek, ezért hamar a mit sem sejtő téli sportoló fejébe szállhat. Ne csodálkozzunk azon, ha kisvártatva együtt énekeljük az osztrákokkal a legújabb germán hakni slágereket és bakanccsal az asztalon, kezünket feltéve táncolunk.

Korabeli receptkönyvek is figyelmeztetik a zöldfülűeket a fogyasztás veszélyeire; alább következzen egy 1879-es receptkönyvből származó idézet. „Rutintalan ivók óvakodjanak eme hatalmas erejű italtól”.
A sör mellett a Jagatee is nagy sikernek örvend az apres sí bulikban - Fotó: Mooserwirt.at
A sör mellett a Jagatee is nagy sikernek örvend az apres sí bulikban - Fotó: Mooserwirt.at
Manapság egész iparág fejlődött a Jagatee köré, s talán az egyetlen olyan ital – a sör mellett természetesen – ami az osztrák és német haknislágerek állandó szereplője.

Ezekből megtudhatjuk, miszerint „Jagatee macht stark im Pulverschnee” , azaz erőssé tesz a porhóban vagy „wenn du Liebe suchst beim Apres Ski versagt er nie, vagyis, ha kalandot keresel az Apres sí buliban, akkor sem mond csütörtököt.

Jagatee recept két főre

Sajnos napjainkban a legtöbb osztrák hüttében az „ipari” Jagateet kapjuk, ami tartalmában jócskán eltér az eredeti receptektől. Akik otthonukba szeretnék hozni az osztrák hütték hangulatát, a „Jaga-varázslatot”, azoknak, íme egy recept két főre:

Készíts fél liter fekete teát, amibe tegyél 4 teáskanál cukrot, egy rúd fahéjat és négy szem szegfűszeget, majd önts hozzá fél liter vörösbort! Hagyd öt percig állni, majd vedd ki belőle a fűszereket, önts hozzá 8 cl barna rumot és 8 cl minőségi gyümölcspálinkát!
Tipp: a cukrot helyettesíthetjük szőlőcukorral vagy mézzel.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.