Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Koliba Chopok: szlovák csárda nyílt Budapest közelében

2021.07.01. Wesselényi Andrea

A főváros közelében, Dunakeszin megnyílt egy külsejében és kínálatában is autentikus szlovák étterem, amely a síelők szívét megdobogtató Koliba Chopok nevet kapta. A koliba szót jól ismerik azok, akik járnak Szlovákiába, az ottani rönkfából készült "hüttéket" azaz hegyi éttermeket és útmenti csárdákat hívják így.
Fotó: koliba.hu
Fotó: koliba.hu
Miért éppen Chopok lett az étterem neve? - kérdezem a tulajdonost, a magyarul folyékonyan beszélő, szlovák állampolgárságú Lindis Adriant.

Síelőként kezdtem, majd szenvedélyes snowboardos lettem és a Chopok dél és észak (ebben a sorrendben) a kedvenc helyem, mióta az eszemet tudom. 2005 óta szezonbérletem van, és ha tehetem 30-40 napot is a havon töltök. Fantasztikus terep, ismerek minden lejtőt és völgyet, majd minden fát, de soha nem tudom megunni. Jártam már Ausztriában, az Alpokban is több helyen, de így is a Chopok marad az örök szerelem.
A Koliba Chopok tulajdonosa: Lindis Adrian | Kép: sielok.hu
A Koliba Chopok tulajdonosa: Lindis Adrian | Kép: sielok.hu
A síszezon idén a Chopokon elmaradt, ezt hogyan élte meg?

- Szlovákiában a járvány miatt január elsején minden sífelvonót bezártak, pedig kivételes hóviszonyok voltak egész télen. Ezért úgy döntöttem, veszek egy splitboardot és feltúrázva hódítom meg a hegyeket. Csodás lesiklás élményeim voltak. Időm is volt bőven, mivel hiába lett kész az étterem 2020 őszén, nem sokkal a nyitás után be kellett zárnunk és nem fogadhattunk vendégeket a Covid-járvány miatt késő tavaszig. Most végre újra tudok dolgozni, a környéken lakók kezdik felfedezni a Kolibát.

Hogyan jött az étterem alapítás ötlete?

Sokat jártunk Szlovákiából Magyarországra és ismerőseink mindig kérték, hogy hozzunk helyi specialitásokat: Tátrateát, Becherovkát, sört, füstölt sajtokat. Úgy láttuk, hogy van igény azokra szlovák ételekre és italokra, amiket a magyarok közül sokan megkóstoltak már a tátrai síterepeken és kirándulóhelyeken. Vendéglátás a szakmám, édesapámnak pedig kereskedő cége van Besztercebányán, vele közösen tudtam létrehozni ezt a vendéglőt. Olyan specialitásokat hoztunk el, melyek jellegzetes és kedvelt szlovák ételek, magas minőségben elkészítve és tálalva. Szakácsaink fele Szlovákiából érkezett és sok sok éve főzi már a káposztalevest és a sztrapacskát, de természetesen ennél sokkal bővebb a kínálatot tud letenni a vendégek asztalára a szlovák és nemzetközi konyhából. Az étlapot egy ismert szlovák séf, Rastislav Fech állította össze.
Klasszikus szlovák ételek a Koliba Chopok étteremben | Fotók: koliba.hu
Klasszikus szlovák ételek a Koliba Chopok étteremben | Fotók: koliba.hu
Amíg snowboardozik majd a Chopokon, ki vezeti az éttermet?

Az üzletvezető egy Szlovákiából érkezett vendéglátós szakember, aki a Sachticky síterepen található szálloda éttermében dolgozott 18 évig. Tehát igen jól ismeri a szlovák gasztronómiát. Az éttermet vele felváltva, illetve amikor kell, közösen menedzseljük.

Gyönyörű az épület, honnan szerezték be hozzá ezeket a vaskos fenyőgerendákat?

Romániából érkezett a faanyag és a munkaerő is: gyergyószéki ácsok munkájának köszönhető az étteremnek otthont adó környezet. A Kolibát egy szlovákiai tervező álmodta meg, akinek ez a 10. épülete. Hatalmas belső tér, nagy terasz és hamarosan egy játszótér is várja a vendégeket. Feltűnő látvány, ha valaki a 2-es úton halad Dunakeszi és az M0 körgyűrű között, biztosan észreveszi.

Valóban, én is így figyeltem fel rá.
Végezetül a szokásos kérdés: mit üzen a magyar síelőknek?


Jöjjenek el, és próbálják ki az éttermet! Étlapunkat megtalálják a weboldalunkon. A közösségi médiában is érdemes követni minket, mert itt adunk hírt az újdonságainkról, nyereményjátékokról. Télen pedig találkozunk majd a Chopok valamelyik lejtőjén!
A Koliba Chopok étterem elérhetőségei:
Cím: 2120, Dunakeszi, Berek utca 8.
Weboldal: koliba.hu
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100054414792795
Instagram: https://www.instagram.com/koliba_chopok/
Asztalfoglalás: +36 30 014 8388
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.