h i r d e t é s
A korhelyleves jellegzetes szilveszteri étel. Számos változata létezik: valaki szárított vargányával, más csalamádéból készíti húsgombóccal, de az alaprecept savanyú káposztából készül.
Hozzávalók:
- 35 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg füstölt kolbász
- 10 dkg húsos füstölt szalonna
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- só
- pirospaprika
- szemesbors
- babérlevél
Elkészítés:
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, és zsírját kisütjük. Hozzátesszük az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk. Vegyük le tűzről és adjuk hozzá a pirospaprikát, 1 merőkanál vizet és a lecsöpögtetett savanyú káposztát. Néhány percnyi pirítás után felöntjük 1 liter vízzel. Hozzá adjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, a borsot és a sót, és lefedve felforraljuk kb. 20 percig. A főzés félénél együk a levesbe a felkarikázott kolbászt. Készítsünk tejfölös habarást és sűrítsük be vele a levest. Tálaláskor tegyünk rá egy kanál tejfölt.
Hasznos tippek, változatok:
- Ha a káposzta szálai hosszúak aprítsuk fel, mert kanállal nehéz lesz kiszedni.
- Ha nem elég savanyú a leves tegyünk bele egy kis ecetet.
- Egy pici cukrot is adhatunk hozzá ízfokozónak.
- Egy másik változatnál tesznek bele gombát is.
- Aki szereti, meghintheti kaporral a tetejét.