Káposztaleves, juhtúrós sztrapacska, derelye - ezek a tipikus nemzeti ételek, melyek nem maradhatnak el egy tradicionális szlovák koliba étlapjáról. Nézzük, mennyibe kerül a mostanában egy szlovákiai "hüttézés".
h i r d e t é s
Ausztriai hütte árakról szóló cikkünk után a Tátra étkezdéiben is körbenézünk, hogy mit és milyen áron ehetünk-ihatunk a sípályák mellett. A legnagyobb sícentrumokban, Chopokon, Tátralomnicon és a Csorba-tónál a főételek árai már elérték a 10 eurót, de kisebb síterepeken ezen ár feléért is meg tudunk ebédelni. Persze az sem mindegy, hogy a sípályák melletti új és modern éttermek egyikében, vagy "fapados" büfékben kívánjuk elfogyasztani az ebédünket.
Legutóbbi síelésünk alkalmával Tátralomnicon jelentős árkülönbségeket tapasztaltunk a "Start"-nál található "trendi" étterem és az alsó parkoló melletti büfésor árai között. Természetesen nem csak a minőséget, hanem a kényelmet is meg kell fizetni, míg az önkiszolgáló étteremben fűtött beltéren, kényelmes székeken ülhetünk, addig a lenti büféknél többségében szabadtéri fapadon fogyaszthatjuk el az ebédet.
Egy tátralomnici büfé menüje a szuvenírsoron
Átlagos italárak a sípályák közeli büfékben::
- Tea: 1 - 2 euró
- Korsó sör: 1 - 2,5 euró
- Forralt bor / forrócsoki (2 dl): 2 - 3 euró
- Presszókávé / cappuccino: 1,2 - 2 euró
- Kóla, Kofola (0,5 l): 1 - 1,5 euró
- Ásványvíz (0,75 l): 1 - 1,5 euró
- Tátra Tea kb. 2 - 3 euró
Jellemző ételárak a szlovákiai kolibákban:
- Levesek: 3 - 6 euró
- Gyorsételek (hot dog, hamburger, virsli, kolbász, gyros) 3 - 6 euró
- Sztrapacska, barátfüle: 4 - 7 euró
- Húsos főételek: 7 - 10 euró
- Desszert (palacsinta, gombóc): 2,5 - 5 euró