Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovákia nemzeti étele: a sztrapacska

2010.07.10. 2024.03.10. sielok.hu | frissítve: 2024.03.10.

A sztrapacska felvidéki eredetű étel, egyszerű, finom és laktató. Ezért is vált a túrázók, síelők kedvencévé Szlovákiában. Szinte minden vendéglő étlapján szerepel, és több változata is van, a mi kedvencünk a juhtúrós galuska, szlovákul "bryndzové halusky". Fogyasztható főételként, vagy köretként is.
Helyszín: Rotunda Étterem a Chopok csúcsán | Fotó: síelők.hu 2024
Helyszín: Rotunda Étterem a Chopok csúcsán | Fotó: síelők.hu 2024
h i r d e t é s
Annyiban tér el a hagyományos magyar nokedlitől, hogy a sztrapacska tésztája nyers reszelt krumpli hozzáadásával készül. Viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Főleg ha a krumpli "reszelésére" van valamilyen jó háztartási eszközöd (mi elektromos húsdarálót szoktunk használni).

Hozzávalók:
  • 1/2 kg burgonya
  • 1 tojás
  • 20-25 dkg liszt
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 evőkanál zsír
  • 20 dkg juhtúró
  • tejföl
Elkészítés:
Vágjuk apró darabokra a füstölt szalonnát, és egy serpenyőben süssük ropogósra. A ropogósra sült szalonnadarabkákat szedjük ki egy tálba, és tegyük félre. A krumplit mossuk meg, hámozzuk meg, és reszeljük le. Adjuk hozzá a tojást, a sót, egy kanállal a szalonna kisült zsírjából, és annyi lisztet, amennyit felvesz. A kapott masszának a nokedlitésztánál kicsit keményebbnek kell lennie. Egy nagy lábasban forraljunk vizet pici sóval, és egy nokedliszaggató (vagy nagy lyukú szűrő) segítségével szaggassuk bele a galuskatésztát. A vizet rögtön keverjük meg, nehogy a galuskák letapadjanak az edény aljára. Amikor a galuskák feljöttek a víz felszínére, utána még pár percig főzzük, majd szedjük ki, de ne öblítsük le vízzel. A kifőtt galuskát tegyük a forró szalonnazsíros serpenyőbe, szórjuk rá a juhtúrót és közepes tűzön forgassuk át. A sztrapacskát szedjük tányérba, szórjuk rá a kisült szalonnát és zsírját, és csurgassuk meg tejföllel. Melegen tálaljuk.

Hasznos tippek, változatok:
  • Aki nem szeret burgonyát reszelni, használhat húsdarálót is.
  • A galuskának tapadósnak kell lennie, a krumpli nedvességtől függően adagoljuk hozzá a lisztet.
  • Ne szaggassuk bele az egész adag tésztát egyszerre a vízbe, mert a galuskák összetapadnak. Főzzük több részletben.
  • A galuskát szaggató nélkül is készíthetjük: vizezett vágódeszkán késsel vágjunk hosszúkás tésztadarabokat, és dobjuk a forró vízbe.
  • Főzés közben figyeljünk, mert forrás közben a galuska vize hamar kifut.
  • Készíthetjük fele-fele arányban juhtúróval és tehéntúróval is.
  • A sztrapacskát forrósíthatjuk sütőben is, de a a kész galuskát a juhtúróval csak annyi időre tegyük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon (kb. 5 perc).
  • Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl forró a serpenyő, mert a túró könnyen megéghet.
  • A juhtúrót előre is össze lehet keverni tejföllel, és ezt önteni a sztrapacskára, majd a sütőben összesütni.
  • Zöldfűszerként kaprot, petrezselymet vagy snidlinget is szórhatunk a tetejére.
  • Tálalhatunk hozzá 1 pohár finom natúr ivójoghurtot (jobb kolibákban így szolgálják fel. Na persze, sörrel sem rossz 😀
KOMMENTEK
kovacspeter.ski | 2010.09.18. 09:55
Köszönjük!
agica18 | 2010.12.31. 09:24
Csak kovászos uborkával szeretem!!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS 10% KEDVEZMÉNNYEL
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE