Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Olimpiai álom a Radnai-havasokban

2016.01.15. Jeszenszky Géza

A Magyar Napló Kiadó gondozásában a tavalyi év végén jelent meg Killyéni András-Péter Kolozsvárott élő sporttörténész és informatikus „Olimpiai álom a Radnai-havasokban" című kötete.
A 75 évvel ezelőtt készült, fényképekkel gazdagon illusztrált könyv az 1940-44 között a máramarosi Borsafüreden megálmodott Magyar Nemzeti Téli Sportközpont története.

Az 1940-es II. bécsi döntés, Észak-Erdély Magyarországhoz visszatérése nyomán, az akkori magyar Síszövetség, jelentős állami támogatással korszerű téli sportközpont létrehozását határozta el, abban a reményben, hogy ott téli olimpiát tudunk rendezni. A háború ellenére óriási összegeket fordítottak arra, hogy lesiklópályákat, Európa legnagyobb síugrósáncát, szállodákat és menedékházakat építsenek.
Az Olimpiai álom a Radnai-havasokban című könyv borítója
Az Olimpiai álom a Radnai-havasokban című könyv borítója
A könyvhöz a köz- és sítörténeti hátteret bemutató fejezet Jeszenszky Géza írta, melyben kifejti, hogy ha Németország 1941-ben nem támadja meg Jugoszláviát, majd a Szovjetuniót - magával rántva hazánkat -, akkor a Radnai-havasokban meg lehetett volna rendezni a téli olimpiát. Ezt bizonyítja ez a komoly kutatómunkával készült kötet.

Ma már nem lehetnek köztünk azok, akik részesei voltak a magyar sísport egyik legszebb fejezetének - képüket, emléküket őrzi e könyv.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.