Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Borsában tárgyalt a Magyar Sí Szövetség elnöke

2023.03.27. MOB-Média

Sportügyi együttműködés lehetőségéről tárgyalt a Radnai-havasokban található Borsán a település polgármestere, Ion-Sorin Timis a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárával, Fábián Lászlóval és dr. Fürstner Józseffel, a Magyar Sí Szövetség elnökével, a Magyar Olimpiai Bizottság tagjával.
Középen  dr. Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke | Fotó: MOB-Média
Középen dr. Fürstner József, a Magyar Sí Szövetség elnöke | Fotó: MOB-Média
A határon túli, Budapesttől mintegy 500 kilométerre, a Keleti-Kárpátok legmagasabb hegységében található üdülőváros első embere tavaly decemberben látogatott el a Magyar Olimpiai Bizottság székházába, ahol találkozott a magyar ötkarikás szervezet főtitkárával. A városvezető meghívott egy sportügyi delegációt, hogy bemutassa Közép-Európa egyik legújabb, legmodernebb sípályáját és annak infrastruktúráját, továbbá az ottani sportolási lehetőségeket egy későbbi együttműködés reményében.
Fejlesztési tervek az asztalon | Fotó: MOB-Média
Fejlesztési tervek az asztalon | Fotó: MOB-Média
Ion-Sorin Timis december 7-én részt vett az Uránia Nemzeti Filmszínházban a dr. Killyéni András, MOA-tanácstag Olimpiai álom a Radnai-havasokban könyve alapján készített Olimpiai álom Erdélyben című film bemutatóján. Az alkotás az 1940-es évek magyar téli olimpiai álmáról szól, amelyet az akkori magyar területeken található Radnai-havasokban fekvő Borsafüreden rendeztek volna meg. Ez a hely volt akkor a Magyar Sí Szövetség és a Magyar Sí Klub központi terepe. Ez a terület ma igen aktív sportolási lehetőségeket nyújt télen és nyáron is, ezeket mutatta be a magyar küldöttségnek a polgármester.

A 2021 decemberében átadott Borsa Olimpia Sípálya közel 3 kilométer hosszú, bő 50 méter széles, modern létesítmények, gépészet és kiszolgáló infrastruktúra jellemzi, a közelmúltban FIS-versenyt is rendeztek rajta, de a tervek között szerepel sífutóközpont kialakítása is – többek közt ezek lehetőségét ajánlotta fel Ion-Sorin Timis. A polgármester és a síelnök a borsai találkozó alkalmával ki is próbálta a pályát.
Borsa pályabejárás | Fotó: MOB-Média
Borsa pályabejárás | Fotó: MOB-Média
„Amikor felmerült, hogy ellátogassunk erre a helyszínre, először annyit tudtunk, hogy a negyvenes években volt egy ide vonatkozó téli olimpiarendezési álom, majd polgármester úr röviden vázolta az elképzeléseket. Most, hogy saját szemünkkel is láttuk, mi is van itt Borsán, így szakmai lehetőséget is látunk egy esetleges együttműködésben. A legfontosabb szakmai érv természetesen a Magyar Sí Szövetség döntése lesz. Amit egy kicsi megerősítés lehet a magyar szövetség számára, hogy megítélésem szerint szakmailag minden rendben van, és egy kicsit haza is jövünk ide. Jó az elgondolás, gratulálok a városvezetésnek az elért eredményekhez és további sikereket kívánok ezen az úton” – fogalmazott Fábián László.

„Az elmúlt hetekben sok jót hallottam erről a pályáról, annak kapcsán, hogy itt rendeztek egy számunkra is sikerrel zárult nemzetközi lesiklóversenyt. Örülök, hogy a borsai pályát személyesen is ki tudtam próbálni, és nagyon jó látni, hogy milyen elkötelezett a sísport iránt a polgármester úr és a városvezetés. A Magyar Sí Szövetségnek nehéz feladat jó helyszínt találni egy-egy saját nemzetközi verseny lebonyolítására, valamint akár az utánpótlásunk, akár az élversenyzőink számára jó edzéslehetőségeket biztosítani; ezek tekintetében a mostani találkozó egy gyümölcsöző együttműködés kezdete lehet. A megbeszélések alapján úgy érzékelem, már jövőre is tudják a gyors számokban – mint a Super-G és a lesiklás – garantálni akár az edzéslehetőséget, akár a versenyhelyszínt. Ez óriási ugrás lenne a magyar sísport számára, mert, mint kis hegyekkel rendelkező nemzet, ritkán tudunk ezekre helyszínt biztosítani, és itt a saját rendezésű viadal előnyét is megtapasztalhatnák a hazai versenyzőink. Bárki számára szemmel látható az a fejlődés, amin az alpesi sízőink a közelmúltban keresztülmentek, szépen jönnek az eredményeink. És ami különösen fontos, és Borsa mellett szólhat: itt a Radnai-havasokban az északi szakágat, a sífutást, biatlont, akár még a síugrást is tudnánk erősíteni; nyitottságot tapasztalunk ezekre a szakágakra is. A másfél nap során személyesen is érzékeltem, hogy Ion-Sorin Timis és a városvezetés kellő képen bír olyan súllyal, hogy az ötleteire központi támogatást és megfelelő forrásokat tudjon találni. Itt Euro-tízmilliókról beszélünk, és aki képes arra, hogy ezt az összeget előteremtse, azzal érdemes együttműködni; a polgármester erős ahhoz, hogy az elképzeléseit és akaratait meg is tudja valósítani. És ha mindez bírja a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását, az számomra nagyon fontos. Az pedig különösen jó, hogy a MOB részéről személyesen is tudtak osztozni az itteni élményekben, amit egy irodából nehéz lenne elképzelni” – foglalta össze a szakmai látogatás lényegét a Magyar Sí Szövetség elnöke, dr. Fürstner József.
A 40-es években téli olimpiát is terveztek a Radnai-havasokban | Fotó: MOB-Média
A 40-es években téli olimpiát is terveztek a Radnai-havasokban | Fotó: MOB-Média
A delegáció tagja volt a találkozó két szervezője, Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára és dr. Killyéni András, a MOA kolozsvári tanácstagja, továbbá Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának és a MOB elnökségének tagja, Becsey János kétszeres paralimpiai bajnok paraúszó, edző, MOA-tanácstag, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségének tagja, valamint Sándor Tamás kolozsvári konzul is.

Borsa városvezetésével évekre visszanyúló, határon túli kapcsolatot ápol a Magyar Olimpiai Akadémia. Bak Menyhárt Sándor, a borsai Medve panzió tulajdonosa és felesége vendéglátóként és tolmácsként is rendszeres segítséget nyújt a küldöttség ottani tartózkodása alkalmával.
Történelmi visszatekintés
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.