Könyvajánló: Lehet-e sízni a Kárpátok alatt?

2017.12.15. 2021.11.26. síelők.hu | frissítve: 2021.11.26.

Minden síelő számára ideális karácsonyi ajándék a napokban megjelent "Lehet-e sízni a Kárpátok alatt" című kiadvány. Jeszenszky Géza és Neidenbach Ákos különleges idő- és térbeli utazásra hívja olvasóit több mint száz év magyar sítörténetét áttekintő könyvében.
h i r d e t é s
Ady Endre: Góg és és Magóg fia vagyok én című versében szerepel a "Szabad-e sírni a Kárpátok alatt?" mondat. Erre rímel a könyv címe, ami egy költői kérdés, hiszen mindenki tudja, hogy lehet bizony sízni a Kárpátokban és a Kárpát-medencében is, több mint egy évszázada. Pontosan 125 évvel ezelőtt, december 4-én kezdődött a síelés története Magyarországon. Ezen a napon csatolták fel először a Norvégiából hozott "lábszánkókat" a budapesti Vérmezőn.
Pontosan 125 évvel ezelőtt, december 4-én kezdődött a síelés története Magyarországon.
Sítechnikai szakkönyvek, síkalauzok már a múlt század első évtizedeiben is megjelentek, de ez az első kötet, amely a Kárpát-medence magyarságának sísportjáról történeti összefoglalót ad. A "Képek a magyar sísport történetéből" alcímet viselő könyv korabeli dokumentumokat, fényképeket válogat, a precíz és pontos történeti áttekintés mellett anekdotákat, hiteles katasztrófatörténeteket is közread. Megtudhatjuk, mit tettünk Trianon előtt és a bécsi döntések lehetősége nyomán a Tátrában vagy Erdélyben, hogy kiépüljenek a sísport feltételi. A kötet második fele pedig jó tanácsokkal szolgál a kezdőknek, praktikus útmutatót ad a sísportok szerelmeseinek is.
A könyv borítója
A Kairosz Kiadó gondozásában megjelent könyv bemutatója 2017. december 12-én volt a Virányosi Közösségi Házban. A könyv már kapható a könyvesboltokban, vagy megrendelhető a kiadónál.
Jeszenszy Géza saját síélményeiről mesél a könyv bemutatóján, ahol a szerzők találkoztak a régi sportársakkal és az érdeklődökkel. Az est moderátora Fehér Gyula volt | fotó: sielok.hu
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.