Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Jeszenszky Géza által írt cikkek

2020.03.03.
Sízzünk Erdélyben!
Erdély, ahogy a régiek mondták, „a másik magyar haza”, itt van a szomszédban. Nincs messzebb, mint Ausztria. Régi jelszavam, hogy „Sízzünk itthon!”- is. De Erdélyben is otthon vagyunk. Nemcsak a történelem bizonyítja ezt, de az ott élő, bennünket őszinte szeretettel váró magyarok is ezt üzenik.
2019.03.08.
Kapj kedvet egy erdélyi síeléshez!
Régi jelszavam, hogy Sízzünk itthon - is! De Erdélyben is otthon vagyunk, nemcsak a történelem üzeni ezt, de a Székelyföldön élő, bennünket őszinte szeretettel és egyre jobb feltételekkel váró magyarok is ezt bizonyítják.
2019.01.29.
Nosztalgia: túrasível a Nagyhideghegyre
Majdnem pontosan 59 évvel ezelőtt jártam először sível a Börzsönyben, Nagy-Hideghegyen. Akkor csak jó két és fél órás gyaloglással lehetett feljutni a 865 magasban az 1940-es években elkészült turistaházhoz.
2017.12.06.
125 éves a magyar sísport
Pontosan 125 évvel ezelőtt, december 4-én kezdődött a síelés története Magyarországon. Ezen a napon csatolták fel először a Norvégiából hozott "lábszánkókat" a budapesti Vérmezőn.
2017.04.21.
Tél a tavaszban - a Börzsöny tetején
Az öregebb sízők még úgy emlékeznek, hogy a Nagy-Hideghegyen mindig nagy a hó és március elejéig meg is szokott maradni. Hózáporok már októberben és még áprilisban is előfordulnak, de arra sem élő tanú, sem meteorológiai adat nincs, hogy április 20-án fél méter a friss hó! És a ráadás: kezelt pályán felvonóval lehet sízni!
2016.01.15.
Olimpiai álom a Radnai-havasokban
A Magyar Napló Kiadó gondozásában a tavalyi év végén jelent meg Killyéni András-Péter Kolozsvárott élő sporttörténész és informatikus „Olimpiai álom a Radnai-havasokban" című kötete.
2015.01.30.
Szombaton indulnak a liftek a Nagy-Hideg-hegyen
Folyamatosan esik a hó a Börzsönyben! 5 év szünet után, az elmúlt napok jelentős havazásának köszönhetően jan. 31-től, szombattól ismét működnek a síliftek. Nagy-Hideghegyen géppel előkészített három pálya és három tányéros sífelvonó várja a sportbarátokat. Természetesen működik a turistaház és az étterem.
2014.03.05.
Hetedszer a legmagasabb "magyar" hegycsúcson
A Magyarországi Kárpát Egyesület az Erdélyi Kárpát Egyesülettel közösen hetedik alkalommal megrendezett téli sítábora február 25. és március 1. között, közel száz résztvevővel, minden várakozást felülmúló körülményeket talált a Madarasi Hargitán, a magyarok által lakott hegyek legmagasabbikán.
2013.12.22.
Nyitásra készül a síközpont Nagy-Hideghegyen
Három évi kényszerszünet után, az év végén, nyitásra készül Nagy-Hideghegyen a síközpont. Magyarország leghosszabb és legnagyobb szintkülönbségű sípályái már havasak, még egy havazás, és megnyílnak a sízők számára.
2013.01.24.
"Száz éves a Börzsönyben a sísport" - sí-emléktúra
A Magyarországi Kárpát Egyesület sí-emléktúrát rendez immáron 3. alkalommal az első börzsönyi síverseny évfordulóján 2013. február 10-én. Az emléktúra az indulók szándékától (és a hóviszonyoktól) függően teljesíthető akár gyalog, akár hótalpon, akár sível, illetve ezek bármilyen kombinációjával.
2012.02.15.
Emléktúra: 100 éves a sísport a Börzsönyben
A Magyarországi Kárpát Egyesület 2012. február 19-én ismét megrendezi a "100 éves a Börzsönyben a sísport" emléktúrát. Az emléktúra az indulók szándékától (és a hóviszonyoktól) függően teljesíthető akár gyalog, akár hótalpon, akár sível, illetve ezek bármilyen kombinációjával.
2010.09.10.
Sízzünk Erdélyben! Ismerjük meg a Madarasi Hargitát!
Régi jelszavam, hogy „Sízzünk itthon!”- is. De Erdélyben is otthon vagyunk, nemcsak a történelem üzeni ezt, de az ottani hegyekben élő, bennünket őszinte szeretettel váró magyarok is ezt bizonyítják. A magyarok által lakott területek legmagasabb hegycsúcsa a Madarasi Hargita.
2010.02.18.
Hideghegy - Egy 50 éves szerelem
18 éves voltam 1960. januárban, amikor megismertem Őt. Már hallottam szépségéről, különleges vonzerejéről, ami különösen télen bűvöli el imádóit. Az elmúlt ötven évben hányszor tettem meg a Nagy-Hideg hegyre vezető utat barátokkal, egyetemi diáktársakkal, családommal, és szenvedélyes sí-barátokkal.
2009.11.02.
Őszi munkatúra a Börzsönyben - téli időjárásban
Tavaly még november elején is szép őszi vasárnapon dolgoztunk a Hideghegyről levezető síút tisztításán. Idén két naposra terveztük a túrát, mert a sípályák környékén is sok tennivalót láttunk.
2009.02.03.
Porhó és üres sípálya a Nagy-Hideghegyen
Már csak a korombeliek emlékeznek a klasszikus sífilmre: Menschen, Pisten, Pulverschnee. De minden síző tudja, hogy bármennyire örvendetes is a mesterséges hókészítés feltalálása, bármennyire is megnyugtató, ha egy síterepen hóágyúk garantálják a havat, a természetes porhónak nincsen párja.
2008.12.01.
Novemberi szezonnyitás hazai hegyeinkben
Az utóbbi két tél gyatra hóviszonyai arra figyelmeztetnek, hogy minden havas napot meg kell becsülni. Tavaly a november közepi hószakadásnak nem lett folytatása. Sokan reméltük, hogy az idei novemberi hó átvészeli a közelgő melegebb napokat, és a sípályákon jó alapot fog kínálni a következő hetek havainak.
2008.11.10.
Hazai helyzetjelentés - Nagy-Hideghegy
Beszűkölő gazdasági lehetőségeink ismét ráirányítják a figyelmet a hazai sílehetőségekre. Ha két gyönge tél után nem jön egy harmadik, s magasabb hegyeinkben a havas napok száma meg fogja közelíteni az átlagot (75 nap), akkor az idei szezonban az Alpok és a Tátra helyett a hazai sízéseké lesz a vezető szerep.
2007.10.14.
Dobogókői munkatúra
Gondolom minden magyar síközpontban, sípályán készülnek a télre, egy jó, hóban gazdag szezonra. A Magyarországi Kárpát Egyesület sízői most vasárnap a Dobogókő és Piliszentkereszt közötti, mintegy 6 km hosszú síúton dolgoztak.
2007.04.19.
Csődben a hazai síterepek?
A mai Magyarország területén valószínűleg még sosem volt olyan tél, hogy még a magasabb hegyekben sem alakult ki hótakaró. Sovány vigasz, hogy az Alpokban és a Tátrában is alig volt hó január végéig, Erdélyben utána sem esett sok, és egész Európában rekord-melegeket mértek.
2006.10.14.
Hétvége hatalmas porhóval a Nagy-Hideg-hegyen
Évek, talán évtizedek távlatában is a legjobbak közé tartozott az elmúlt hétvége. Pénteken Galgóczi Csabával és Udvarnagyi Miklóssal hárman mentünk föl, előkészíteni a terepet, s az előrejelzéssel mit sem törődve egyre jobban havazott. Az út egyre járhatatlanabb volt.
2006.01.03.
A Chopok két arca
Vitathatatlan, hogy az Alpoktól keletre Chopok a legjobb síterep. Idén karácsony és újév között azonban kiderült, hogy az elmúlt rendszer, a "szocializmus" szelleme még jelen van az Alacsony-Tátrában.
2004.10.29.
Őszi munkatúra a Nagy-Hideg-hegyen
A Magyarországi Kárpát Egyesület őszi hideghegyi munkatúráját november 6-7-én tartja. A résztvevők számára ingyenes szálláslehetőséget biztosítanak a Magas Taxon, vagy a nagyhideghegyi turistaházban.
2004.01.13.
Sível a Csóványosra - túrasí beszámoló
Ezen a télen az időjárás már többször rossz tréfát űzött a sísport hazai hódolóival: a havazást ígérő jóslatok rendre nem váltak be, így január közepére még magasabb hegyeinken sem gyűlt össze 10-15 cm-nél vastagabb hótakaró.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »