Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nyitásra készül a síközpont Nagy-Hideghegyen

2013.12.22. Jeszenszky Géza

Három évi kényszerszünet után, az év végén, nyitásra készül Nagy-Hideghegyen a síközpont. Magyarország leghosszabb és legnagyobb szintkülönbségű sípályái már havasak, még egy havazás, és megnyílnak a sízők számára.
Magyarország leghosszabb, másfél km-es lesikló pályája és legnagyobb szintkülönbségű (220 m) sífelvonója mellett további változatos vezetésű sípályák és összesen öt sífelvonó várja a Börzsöny tetején e sportág kedvelőit. A hóbiztos északi oldalon egy fekete és egy piros pálya áll a gyakorlottabb sízők rendelkezésére; a menedékház előtti napos, déli oldalon enyhébb lejtők és egy freestyle-park fogadja a látogatókat.

Magas Tax napos rétjén (700 m tszfm) a kezdők és a gyermekek egy korszerű bébi-lift segítségével ismerkedhetnek meg a sízéssel. Itt a menedékház újra nyitva, van előtte található egy sífutó pálya, és innen számos sítúra út vezet a Nagy-Inóc, a Csóványos és Diósjenő felé. Ezeken a 700 m fölötti túra-utakon máris elegendő hó van a sível történő túrázásra.

Taxon sífutó és alpesi léceket, Hideghegyen pedig alpesi felszerelést lehet kölcsönözni. Kezdők és haladók számára tapasztalt síoktatóktól lehet síleckéket venni.

Havas hétvégeken és ünnepnapokon Budapestről közvetlen busz fog indulni Hideghegyre, Királyrétről és az attól északra 4 km-re található autóparkolótól pedig síbuszok szállítják fel a közönséget a síterepekhez. Megfelelő hó esetén 8 km síúton lehet lesiklani az autóparkolóhoz, majd onnan Királyrétre.

Jelenleg 700 méteren 5-7 cm a hótakaró, 800 m fölött az erdei pályákon már 20 cm is összegyűlt. Az első további havazáskor a síközpont megnyílik, remélhetőleg még az év vége előtt. Természetes hóra szorulunk, mert mesterséges havat, hópermetezőkkel, csak a szükséges engedélyek megszerzése után készíthettünk. Friss hírek a www.nagyhideghegy.hu honlapon és a Facebookon találhatók.

Képek: szucstamas
KOMMENTEK
afuchs007 | 2013.12.22. 14:57
"erdei pályákon már 20 cm is összegyűlt" ezek szerint lezárult a hótipp játék is.
Chopoker | 2013.12.22. 21:06
Köszönöm a jó híreket, bár a képek alapján nem igazán értem a 20cm-es havat, igaz nem is mai a feltöltés dátuma. Lényeg, hogy mihamarabb essen a hó és induljon a szezon!
Bata Attila | 2013.12.23. 09:00
"már 20 cm összegyűlt" - ez azt is jelentheti, hogy összefújta a szél, ami nem azt jelenti, hogy ennyi esett. A 20 cm-t minden évben a hivatalos meteorológiai adatok vagy a valamelyik hazai síterep üzemeltetőjének hitelesítése alapján szoktuk kihirdetni. Most megkértük a NHH síterep gazdáit, hogy pontosan mérjék meg a hóréteg vastagságát az északi lejtőn és értesítsenek minket. Most ezt az infót várjuk.

A cikkben megjelent képek december közepén készültek.

(szerk.)
WAndrea | 2013.12.23. 13:13
A Kárpát Egyesület Munkatársai megerősítették, hogy valóban eléri a természetes hóréteg a 20 cm-t a Nagyhideghegy Kis-Északi pálya lejtőjén! Ezért valóban lezárul a hótipp játékunk, a nyertes nap december 21! http://sielok.hu/rovat/jatekok/cikk.../hotipp/

Aki nem hiszi, járjon után! (mi is tervezzük, hogy két ünnep között felmegyünk a NHH-re)
afuchs007 | 2013.12.23. 16:40
Csak két nappal tévedtem :) Ez is valami! :)
ROBSOK | 2013.12.24. 11:38
Sziasztok. Pöttyet protestálnék:
10 napja voltam fent (Vulkántúra), messze nem volt 20 cm hó. És az utolsó havazás november végén volt.
Természetesen a zúzmarától, dértől hízhatott meg a réteg, de az is csak a fenti árnyékos részen, a kis északi tetején - nagy északi jobb szélén (a pálya aljáig nem, az alacsonyan van ehhez). Ergo itt felmerül a kérdés, hogy hova soroljuk a két meteorológiai jelenséget (egyik sem hulló csapadék) - ezen sokan vitatkoznak.
De talán mindegy is.
Boldog Karácsonyt!
admin2 | 2013.12.28. 08:50
Valóban csak a kis északi pálya tetején lett 20 cm a hó, és tényleg nem hóeséstől, hanem a lehullott zúzmarától, tehát lehetne rajta vitatkozni. Mivel a síterep új üzemeltetői hitelesítették számunkra ezt az adatot,az alábbi játékszabály értelmében kihirdettük a győztes napot. "A szabályok szerint a játék akkor ér véget, amelyik nap bárhol Magyarország területén a természetes hóréteg eléri a 20 cm-t." Hétfőn kihirdetjük a nyertesek nevét és mindenkit értesítünk emailben is aki nyert. Nagyhideghegynek pedig drukkolunk, hogy mielőbb indulhassanak a liftek!

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.