Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Álommunka a felhők felett

2021.11.11. Ozsváth Miklós

A 2020-as kimaradt szezon után komoly gondban vannak a síiskolák is. A síoktatók egy jelentős része kénytelen volt más állást keresni, és jelenleg úgy tűnik, nem is térnek vissza most a sípályákra. Síoktató álláshelyek vannak bőven, aktív síoktató viszont kevesebb.
Sportközpont és szállás a kapruni gleccseren | Fotó: kitzsteinhorn.bsfz.at
Sportközpont és szállás a kapruni gleccseren | Fotó: kitzsteinhorn.bsfz.at
Van olyan síoktató, aki azért szerez végzettséget, hogy a hegyen dolgozhasson, mások viszont nem csak munkahelyet keresnek, hanem egyre magasabb szintű tudással szeretnék segíteni a síelőket.

Elhivatott síelőként inkább az utóbbiakkal tudunk azonosulni. Egyértelműen nagyszerű a hegyekben dolgozni, síelni és egyben pénzt keresni, de mi ezzel nem szoktunk megelégedni. Ha síelőként mindig jobbak szeretnénk lenni, több élvezetet találni, magabiztosabban síelni és a lehető legjobb szintet elérni a képességeinkkel, akkor síoktatóként sem lehet ez másként. Akinek a hivatása a síelés, az soha nem akar megállni a fejlődésben, mindig törekedni fog, hogy kiteljesítse magát.

Elsőre mindez pofonegyszerű, pedig a valóságban komoly eltökéltségre van szükség a síoktató munkában, ha fejlődni szeretnénk. Ha jól megy a munka, akkor a síoktató pont akkor dolgozik, amikor a liftek működnek, ezért nem könnyű megtalálni azokat az időszeleteket, amikor saját magával tud foglalkozni. Ha még ehhez hozzátesszük, hogy a síoktatói tanfolyamok jelentős költséggel járnak, és minél magasabb szintre jutunk, annál több gyakorlásra van szükség. Sokszor maga a tanfolyam nem is elég, azon kívül is sokat kell gyakorolni, akár a felvételire vagy a beugró vizsgákra vagy magához a záróvizsgához.

Ahogy egyre komolyabb szintre jut egy síoktató, úgy jelenik meg a versenytechnika, a pályában síelés is. Néha a pályában síelt technikát nézik a vizsgabiztosok, máskor viszont időre kell teljesíteni. Aki versenyzői múlt nélkül választja ezt a hivatást, azoknak ez a terület komoly kihívásokat jelent, és ráadásul a gyakorlást is nehezebb megszervezni.

Néhány szerencsés számára különleges lehetőség bekerülni a Kitzsteinhorn gleccseren található sportközpont csapatába. A Bundessport- und Freizeitentrum Kitzsteinhorn ( https://kitzsteinhorn.bsfz.at/ ) az Alpincenterrel szemben, közvetlenül a Gletscherjet 3 állomása felett található szálloda, tornateremmel, konditeremmel, szaunával - és saját síoktató csapattal.

Aki részese lesz ennek a csapatnak, annak a téli hónapokra a 2500 méter magasan található szálloda lesz az otthona, teljes ellátással. Lényegében semmilyen létfenntartási költsége nem lesz, a teljes fizetését félreteheti.

Ami elhivatott síoktatóként ennél még nagyobb előny: minden segítséget megkap a fejlődéshez. A BSFZ el is várja a továbblépést a síoktatói szakma lépcsőfokain, de a támogatást is megadja hozzá. Az itt dolgozó síoktatónak a BSFZ munkaidőben szervez továbbképzéseket, gyakorlási és edzési lehetőségeket, amennyiben pedig aznap éppen nincsenek órák, nyugodtan lehet menni gyakorolni síelni. Azok a fejlődési alkalmak amelyek máshol dolgozva a munkából való kiesést és plusz költséget jelentenek, az itt a fizetett munka része.

Már volt alkalmunk többször is a BSFZ-ben megszállva síelni a Kitzsteinhornon, és egészen különleges élmény korán reggel elsőként a pályára lépni vagy még az utolsó fényekben vissza síelni a szállodába. A délután az utazás hiánya miatt mindenre van idő - és egyben mindenre van lehetőség is. Edzés, szauna, tanulás vagy kikapcsolódás is kényelmesen beleférhet a napirendbe.

Ha valaki hivatásként éli meg a síoktatói szakmát, amelyben szeretne egyre magasabb szintre eljutni, annak ez a tökéletes munkahely, ahol garantált a hozzáférés a fejlődéshez.
KOMMENTEK

Szállástippek
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern részben kutabarát apartman 2-10 fő részére Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓK (7)
Hotel Sonnhof Rauris csillagcsillagcsillag
A 45 szobás Hotel Sonnhof Rauris egy magyar családi tulajdonban lévő, sí- és motorosbarát szálloda a festői Rauris üdülőfaluban. A hotelben bár, medence, fallabda pálya, szauna áll a vendégek rendelkezésére.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Das Alpenhaus Kaprun csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos wellnesshotel mindössze 200 méterre a Maiskogelre/Kitzsteinhornra szállító kis kabinos lift alsó állomásától. Tágas, modern szobák félpanzióval és uzsonnával, uszodás wellness részleg sokféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.