Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ausztriai munka nyelvtudás nélkül a téli szezonban is

2023.10.11. (x) szponzorált cikk

A külföldi munkalehetőségek nem csupán a határközeli településeinken élő munkavállalók, hanem mindenki számára kedvezők. A téli időszakban a szomszédos síparadicsomokban ráadásul nagyon kedvező álláslehetőségek adódnak, melyek akár nyelvtudás nélkül is végezhetők.

Nyugati körülmények

A gazdasági fejlődés színvonalas munkahelyeket teremt - ezzel az állítással kár is lenne vitatkozni, hiszen az utóbbi évtizedekben szerencsére hazánkban is megfigyelhető a jelenség. A területi eloszlás ugyan még nem egyenletes, de az eddig komolyabb lemaradást mutató keleti régiók is egyre inkább képesek felzárkózni a gazdaság és az elérhető munkalehetőségek tekintetében. A képzeletbeli ranglétra tetején persze továbbra is a főváros és a Dunántúl északnyugati része található. E helyeken ugyanis nemzetközileg is ismert nagyvállalatok telepedtek le az elmúlt időszakban.

Ez a munkahelyteremtéshez is nagymértékben hozzájárul, hiszen e cégek üzemegységei jelentős, több ezres nagyságrendű munkaerő állományt alkalmaznak. A munkahelyek hiánya tehát megszűnni látszik, ám ezzel együtt felüti fejét a munkaerőhiány. Ennek oka több szempontból is vizsgálható, ám az egyik mindenképpen az, hogy a nyugati bérszínvonalhoz képest hazánk egyelőre erős lemaradásban van. Bár bizonyos multicégek igyekeznek globális egyensúlyba hozni a kereseteket, ez nem egyszerű és nem rövid folyamat, a munkaerő pedig inkább elvándorol.

A hazai munkavállalók közül sokan döntenek úgy, hogy külföldön próbálnak szerencsét, hiszen a hozzájuk közel álló szektorokban sokkal magasabb fizetéseket érhetnek el. Az állandó munkalehetőségek mellett pedig számos szezonális poció is adódik, melyek tárháza a téli időszakban még tovább bővül. Ezek közül Ausztria az egyik legkelendőbb célpont, hiszen az Alpok síparadicsomai a síszezonban számos különféle álláshelyet kínálnak. Joggal merülhet fel persze a kétség, hogy nyelvtudás hiányában pontosan milyne munkák érhetők ell. Az ausztriai munka nyelvtudás nélkül Profession által kínált opciói erre adnak választ.

Egy jobb élet felé

A Dunántúl északnyugati részének lakosai nem csupán azért érezhetik magukat kivételes helyzetben, mert sok hazánkban működő nemzetközi nagyvállalat tevékenykedik a környéken, hanem mert az osztrák határ közelsége számos plusz lehetőséget teremt. Az itt élők számára a külföldi munkavállalás technikailag lényegében semmiben sem különbözik az itthoni munkáktól, az említett előnyöket azonban ők is élvezhetik. Az ingázás pedig egy olyannyira élhető opció, hogy munkavállalók ezrei választják ezt a megoldást, akár távolabbról is.

A szezonális munkalehetőségek esetén, amilyet például az osztrák síparadicsomok, szállodák és szolgáltatók kínálnak, ez nem feltétlenül opció. Ezek a területek eleve távolabb esnek a határainktól, ráadásul jellemzően a munkakörök mellé szállás és ellátás is jár, így egy adott esetben jelentős probléma is kihúzható a listáról. Természetesen sok pozícióhoz elengedhetetlen a legalább alapfokú német nyelvtudás, ám a munkavállalók egy jelentős rétege ennek hiányában is boldogul. Sok ausztriai munka nyelvtudás nélkül is betölthető ugyanis, ezek többsége pedig egyáltalán nem kínál rosszabb feltételeket, mint a több állás.

Sokat hangoztatott mondás, hogy a legbeszédesebb dolog úgyis a minőségi munka, illetve a vendégek elégedettsége. A szálláshelyek hátterében zajló munka során például sokszor nem is találkozunk közvetlenül a vendégekkel, mégis képesek lehetünk hozzájárulni a szolgáltatások színvonalához. Az ausztriai munka nyelvtudás nélkül tehát azok számára is remek opció lehet, akik komolyabb célokkal vágnak neki a külföldi karriernek, de egyelőre még inkább munkájukkal, eltökéltségükkel, semmint nyelvtudásukkal bizonyítanának.

Lehetőségek bárkinek

Egy ausztriai munka nyelvtudás nélkül lényegében bárki számára élhető opció, hiszen az ilyen típusú munkák köre is kifejezetten széles. E tekintetben jellemzően sok szó esik a szakmunkákról, ám emellett olyan állásokat is találunk, melyek itthon inkább alulfizetett, nehéz feladatköröknek számítanak, külföldön azonban kiváló megélhetési forrást biztosítanak. Ilyenek például a különböző takarító állások, melyek a nyugati bérszínvonalnak köszönhetően összehasonlíthatatlanul kedvezőbb kereseti lehetőségeket kínálnak a hasonló hazai pozíciókhoz képest.

Ezek a munkák pedig természetesen a téli turisztikai desztinációk, sípályák és szállodák esetében is adottak, így akár szezonális, akár állandó jelleggel betölthetők. És bár sok ausztriai munka nyelvtudás nélkül is végezhető, a saját dolgunkat könnyítjük meg, ha elkezdjük tanulni a nyelvet, akár tudatosan, akár a jól ismert tapasztalati úton. A nyelvtudás birtokában ugyanis máris sokkal több lehetőség áll majd rendelkezésünkre, így a munkahelyek és pozíciók ranglétráján is egyre feljebb léphetünk, mely a bérünkön is meglátszik majd.

Valahol persze el kell kezdeni a folyamatot és ha valaki úgy érzi, hogy jobban tudna érvényesülni külföldön, egy ausztriai munka nyelvtudás nélkül is azonnali opciót jelenthet. Ideális esetben az ott elérhető bérek hazánkban is megszerezhetők lennének ugyanazzal a munkával, ám egyelőre sajnos nem ez a helyzet. Így ha valaki inkább a nyugati körülményeket és bérszínvonalat választaná anélkül, hogy túlzottan eltávolodna Magyarország határától, az osztrák álláspiac remek lehetőségeket kínál az érvényesülésre, akár egy síszezon erejéig is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.