Menü ≡

Munkavállalási engedélyek Ausztriában

2008.08.16. | Frissítve: 2009.05.01. | Szerző: Stani
EU tagságunkkal számtalan lehetőség kínálkozik azon vállalkozó kedvűek számára, akik Ausztriában szeretnének munkát vállalni. De mégis milyen formái léteznek a munkavállalásnak, milyen lehetőségekkel élhetnek honfitársaink?
h i r d e t é s
Európa Unió ide vagy oda az ún. EU 8-nak, azaz a 2004. május 1-én csatlakozott országoknak (Ciprus és Málta kivételével), így nekünk is munkavállalási engedélyre van szükségünk, ahhoz, hogy Ausztriában dolgozhassunk. Jelenleg a szezonális munkavállalást leszámítva következő három fő munkavállalási engedélyt különböztetjük meg:
 • Gyakornoki egyezmény/engedély
 • Határmenti ingázók
 • Osztrák munkavállalási engedély (Beschäftigungsbewilligung)

GYAKORNOKI EGYEZMÉNY/ENGEDÉLY

Ahogy az már az elnevezése sejteti gyakornoki engedélyt az kérelmezhet, aki szakmai vagy nyelvi továbbképzési céllal gyakornoki munkát szeretne Ausztriában vállalni. Az engedély kiadását a következő feltételekhez kötik:
 • magyar állampolgárság
 • betöltött 18 év, de legfeljebb 35 év
 • büntetlen előélet
 • szakképesítés vagy minimum két éves gyakorlat az adott szakmában
 • megfelelő nyelvismeret (állami nyelvvizsga - köznyelven a "rigó utcai" - nem feltétel)
Ezt a fajta engedélyt minimum hat hónapra, de legfeljebb egy évre adják ki. Hosszabbításra mindkét verziónál lehetőségünk adódik, bár a gyakorlatban az egy évre kiadott gyakornoki meghosszabbítása nagyon körülményes, azt csak igen ritkán szokták megadni. A meghosszabbítás az AMS (Munkaügyi Központ) azon irodájában adható be, ahol a gyakornoki engedélyünket kiadták. Nagyon fontos, hogy ezzel az engedéllyel kisegítő és rövid szezonális munka NEM végezhető!

HATÁRMENTI INGÁZÓK

Határmenti ingázók az Ausztriával szomszédos három megye lakosai, nevezetesen Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala számítanak. Ők az államközi megállapodás keretében a következő osztrák járásokban vállalhatnak munkát: Bruck an der Leitha, Eisenstadt (ide értendően az egyébként külön státusszal rendelkező Eisenstadt és Rust városokat), Neusiedl am See, Mattersburg, Güssing, Oberpullendorf és Oberwart. Röviden egész Burgenland területén. A határmenti ingázás feltételei:
 • állandó lakhellyel vagy legalább egy éve szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik a fentiekben említett három megyében
 • büntetlen előélet
 • nincs kiutasítva sem Ausztria sem a többi schengeni állam területéről
 • a leendő burgenlandi munkaadója ún. foglalkoztatási kérvénnyel rendelkezik
Kérelmünket a területileg illetékes megyei munkaügyi központokban adhatjuk be. Tehát amennyiben Vas megyében élünk úgy értelemszerűen nem a győri vagy esetleg a zalaegerszegi központot keressük fel, hanem a szombathelyit. Kérelmünket a Vas Megyei Munkaügyi Központba küldik el, majd ez a szerv továbbküldi a burgenlandi LGS-nek, ahol voltaképpen a végső döntés születik. A kiadott engedély legfeljebb hat hónapra szólhat, meghosszabbítására (maximum fél év) lehetőség adódik, de csak abban az esetben, amennyiben az addigi vagy egy másik jövőbeni munkaadó a dolgozót tovább szeretné foglalkoztatni.

Napjainkban még mindig sokan ingáznak engedélyek nélkül, jellemzően a mezőgazdaság, otthoni betegápolás és háztartás vezetés területén. A feketemunkáról és árnyoldalairól bővebben majd egy kicsit később.

OSZTRÁK MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY, AVAGY A "NAGY HAL"

2011. április 30-ig továbbra is munkavállalási engedélyre van szükségünk, ahhoz, hogy Ausztriában el tudjunk helyezkedni. Ezt Beschäftigungsbewilligungnak hívják, és minden esetben a leendő munkáltatónk igényli. Megszerzése igen nehéz, néha azonban az osztrák állam egy adott területen (pl. fémipar) fellépő munkaerőhiány következtében "tömegesen" szokta kiadni, ilyenre a közelmúltban is volt példa.

Azok a munkavállalók, akik a belépési időtől (érvényességi idő kezdete) egy évig, azaz 12 hónapig legálisan és folyamatosan dolgoztak Ausztriában szabad mozgást kapnak az osztrák munkaerőpiacon. Azonban továbbra is szükségük van az Osztrák Munkaügyi Központtól egy ezt tanúsító igazolásra. Az osztrák munkavállalási engedély megadásának feltételei többek között, hogy munkát kell találnunk és a munkáltatónak gondoskodnia kell az engedélyünkről. Ez így első nekifutásra nem hangzik túlzottan bonyolultan, annál inkább a munkáltató felé elvárt feltételek, melyeknek biztosítása igen nehéz.

SZEZONÁLIS MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY

A turizmus, mezőgazdaság és fakitermelés (erdőgazdaság) területén munkaerőhiány léphet fel, amit a helyi (értsd osztrák) munkaerőpiac nem vagy csak részben tud kitölteni. Mezőgazdaságnál jellemzően az ország keleti felében, így Alsó-Ausztria, Felső-Ausztria, Burgenland és Bécs tartományokban. Novembertől márciusig, áprilisig az osztrák síterepeken van szükség munkaerőre, míg a nyári szezonban az ország összes üdülőhelyén. Ilyen munkákra legfeljebb fél évre (hat hónap) adható ki engedély. Mezőgazdasági kisegítőként hat hétre is meglehet kapni. Fontos tudni, hogy ezzel az engedéllyel nem válthatunk munkahelyet, tehát nem árt a főnőkkel jóban lenni :)

ENGEDÉLY NÉLKÜLI MUNKAVÉGZÉS; A FEKETEMUNKA

Persze most jöhetnének az olyan hozzászólások, hogy: minek ez a sok bürokrácia, a haverom már évek óta feketén melózik kinn, és köszöni szépen jól meg van. Lehet, de azt se feledjük el, hogy nem mindenki éli túl, ha kizuhan a negyedikről...

Fekete munka jellemzően a mezőgazdaságban, otthoni betegápolásban és háztartásban (akár mint kertész, akár mint bejárónő) jelen van, továbbá az egyik iskolapéldája az építőipar. Utóbbi brancs lényegében azt használja ki, hogy az alvállalkozók és munka-erőközvetítések tengerében igen nehéz megtalálni a felelős céget vagy személyt. Itt a legnagyobb kockázatnak maga a fekete munkás van kitéve, mivel nincs bejelentve, így biztosítása sincs, vagyis munkabaleset esetén az osztrák betegbiztosító értelemszerűen nem fog fizetni. Ha van magyar biztosításunk az is hasonlóan fog cselekedni, hiszen a sok apró betűs kitételek között ott szerepel a munkavégzés közben elszenvedett baleset is. Ezen felül akár az egész ország, továbbá az összes schengeni állam területéről kitilthatnak bennünket. A munkaadót többnyire pénzbüntetésre ítélik, illetve vállalkozását meghatározott ideig szüneteltethetik.

Ez egy étterem (különösen, ha az csak szezonális) vagy egy síiskola esetében katasztrofális következményekkel járhat. Az utóbbi években nagyon megszaporodtak az ellenőrzések, akár egy jól szervezett kommandó, úgy razziáznak az osztrákok. Egyszer szemtanúja is voltam egy ilyen esetnek, ami a következőképpen zajlik: az adott épület (jelen esetben étterem) összes be/kijáratát elállják, a dolgozókat sorba állítják, és egyenként ellenőrzik, hogy mindenkinek rendbe vannak-e a papírjai. Eközben egy plusz személy körbejárja az épület minden zugát; mellékhelyiséget, öltözőt, raktárt, de még a szekrényekbe is bekukkant, nehogy valahol elrejtőzzön egy "feketéző".

Röviden, nem éri meg! Különösen a turizmus, vendéglátás területén nem. Bár itt hozzáteszem, hogy a bécsi éjszakai életben még mindig sokan dolgoznak papírok nélkül, igaz egy nagyvárosban, különösen az éjszakai életben könnyebb "elbújni", de életbiztosítást ez sem jelent.

VÉGSZÓ

Remélhetőleg most már tisztábban látunk az osztrák munkavállalási engedélyek kavalkádjában. Azonban most jön a "neheze"; hol keressek munkát, miként helyezkedjek el, milyenek a fizetések, milyen a munkakörnyezet, hol érdemes elhelyezkedni és hasonló kérdések tömkelege merülhet fel bennünk. Akinek még ez sem volt elég, annak az Osztrák Munkaügyi Központ honlapját ajánlanám.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »