Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Téli munkavállalás Olaszországban: síoktatótól a pincérig

2008.08.18. Stánicz Balázs

A napfényes Itália is várja a téli idényben munkát vállalókat; legyen szó síoktatóról vagy éppen pincérről. Az alábbiakban áttekintjük az olasz munkavállalási körülményeket.

MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY

Ausztriával ellentétben, Olaszországban nincs szükségünk munkavállalási engedélyre, mivel 2006. július 27.-től Itália megnyitotta a tíz újonnan csatlakozott tagállam számára a munkaerőpiacát. Így az adott munkáltatóval mindenféle bonyodalom nélkül megköthetjük a munkaszerződésünket.

SÍ-, ÉS SNOWBOARDOKTATÓ

Bár munkavállalási engedély nem kell, ennek ellenére azt mondom, hogy a napfényes Itáliában nagyon nehéz síoktatói állást kapni, legalábbis külföldiként. Kezdjük ott, hogy a lehető legmagasabb oktatói végzettséggel kell rendelkeznünk; ez a magyar vizsgánál a háromcsillagos oktatóit jelenti, míg az osztrák vizsga esetében a staatlich geprüfte Skilehrert. Ha ez még nem lenne elég, álljon itt néhány a többi kritérium közül:
  • ún. kollokvium vizsga letétele (szóbeli vizsga olasz földrajzból és történelemből, de jogi téren is tisztában kell lenni, ami a síiskolákat és azok oktatóit illeti)
  • oktatói szaknyelv igazolása; német ill. olasz nyelven
  • gyakorlati továbbképzésén való részvétel
Természetesen elengedhetetlen a jó olasz nyelvtudás is. A fizetések nagyjából hasonlóak, mint Ausztriában, viszont a kisebb síiskoláknál havi 800 eurónál többre semmiképpen se számítsunk. Könnyebb az elhelyezkedés, ha magyar utazási iroda telepített síoktatójaként dolgozunk, vagy magyar tulajdonú szállás oktatójaként. Igaz Olaszországban egyelőre nagyon kevés, főleg Ausztriához viszonyítva a magyar vezetésű szálló.

Azonban elvileg ezen munkáknál is a legmagasabb oktatói végzettséggel kell rendelkeznünk. Az már más kérdés, hogy a gyakorlat sokszor mást mutat. Munkát az AMSI (Associazione Italiana Maestri di Sci, azaz az Olasz Síoktatók Szövetsége) honlapján kereshetünk. A menüben kattintsunk a Scuole Sci Associate-ra, majd válasszuk ki a kívánt régiót, ahol az adott régió síiskolái fel vannak sorolva. Jellemzően a síiskolák honlapján nincs konkrét állásajánlat, ezért lépjünk velük kapcsolatba (pl. e-mail).

MUNKAVÁLLALÁS A TURIZMUS EGYÉB TERÜLETEIN

Hasonlóak a feltételek, mint Ausztriánál, de a fizetés igen tág határok között mozoghat. Jellemzően jobban fizetnek a gazdaságilag fejlettebb északi régiókban, különösen a hagyományos turizmus fellegvárakban. Ugyanakkor az Appenninekben jóval alacsonyabb fizetésre készüljünk fel, bár kivételek itt is lehetnek, így Abetone és Roccaraso; azaz Dél-Olaszország két meghatározó síterepe.

Szakácsként 800-2000 euró között mozoghat a havi bérünk, az Aosta völgyében egy elegánsabb helyen akár a 2000 eurót is megkereshetjük főszakácsként. Állást többek között a Jobcrawler és a Jobintourism kereshetünk. Az álláskereső oldalak konkrét ajánlataitól függetlenítve magunkat, felvehetjük a kapcsolatot a kiszemelt céggel, szállodával, melyeknek listáját itt találjuk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.