Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Téli szezonmunka Svájcban - a síiskoláktól a hotelekig

2008.08.23. Stánicz Balázs

Az Alpok szívében fekvő ország nagy hagyományokkal rendelkező síterepei minden télen várják a munkavállalókat. Mire is számíthatunk, ha Svájcra esik a választásunk? Itt megtudhatjuk.

MUNKAVÁLLALÁSI ENGEDÉLY

Bár az alpesi ország nem uniós tagállam, de az Európai Unióval kétoldalú megállapodásokat kötöttek a munkavállalással kapcsolatban is. Az új EU országok - így hazánk - állampolgárai továbbra sem vállalhatnak szabadon munkát, ez a dolgok jelenlegi álláspontja szerint 2011. április 30.-ig lehet így, addig évenként emelik a kvótákat, vagyis, hogy a keleti EU országokból hányan vállalhatnak munkát.

Fontos megjegyezni, hogy mint szezonmunkás (Kurzaufenthalter) nem tartozunk bele a kvótás kontingensekbe, legalábbis négy hónapig. Kurzaufenthalterként továbbra is munkavállalási és tartózkodási engedélyre lesz szükségünk. A munkavállalási engedélyünk meghosszabbítható, de ügyeljünk arra, hogy ekkor már belekerülünk a kvótás kontingensekbe! Munkavállalási engedélyt mindig az illetékes kantonban kell kérvényezni. Az illetékes kantonok listáját és azok címét, elérhetőségét megtalálhatjuk a Svájci Migrációs Hivatal weblapján .

SÍ-, ÉS SNOWBOARDOKTATÓ

Ausztria mellett a svájci síiskolákban is könnyebb az elhelyezkedés, ugyanis minden további nélkül elfogadják a külföldi oktatói végzettségeket is és nem szükséges a lehető legmagasabb végzettséggel rendelkeznünk. Ami viszont különbözik; az országban ritkán ajánlanak havi fix bért az oktató számára, sokkal elterjedtebb az órabér. Utóbbi 20 és 60 svájci frank között mozog. Hogy melyiket kapjuk, függ a végzettségünktől, a sítereptől és nem utolsósorban az iskolától. Munkavállalásnál előnyben részesülünk, ha:
  • beszéljük Svájc négy hivatalos nyelve közül a németet, olaszt és a franciát
  • beszélünk angolul
  • továbbá bizonyos üdülőhelyeken nem okoz gondot orosz, spanyol, kínai és japán nyelveken való kommunikáció
Svájci síoktatói állást a Snowsports oldalán találhatunk; Service&Events -> Jobbörse

EGYÉB SZEZONÁLIS MUNKÁK

A feltételek szinte ugyanazok, mint Ausztriában azzal a lényeges különbséggel, hogy Svájcban jóval magasabbak a bérek. Azonban a magasabb megélhetési költségekről sem árt elfeledkeznünk. A vendéglátásban bármixerként, felszolgálóként és szakácsként átlagosan 3800-4800 svájci frank a havi munkabér, ez 556 000 és 703 000 forintnak felel meg (2008. augusztus 31.-i árfolyamon).

Főpincérként, főszakácsként és egyéb vezető beosztásban ennél magasabb összegek is elképzelhetőek. Azonban a brancsra jellemző átlagbér jelentős regionális eltéréséket mutathat. Legjobban a Genfi-tó és Zürich környékén fizetnek, míg legrosszabbul Tessin kantonban. Ugyanazon munkakörnél és azonos feltételek mellett az eltérés havi 700 frank is lehet. Vendéglátásra és turizmusra szakosodott álláskereső oldalak:
  • Dominogastro
  • Rollinpin
  • Gastrojobs
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.