Menü ≡

Sícipő újdonságok a 2013/14-es szezonban - 1. rész

2013.11.30. | Szerző: Szegő Attila
Sícipő újdonságok a 2013/14-es szezonban - 1. rész Az idei szezonban a sícipők fejlesztésében előtérbe kerültek a freeride-túra bakancsok és a maximális, azaz 100%-ban lábra formázható modellek. Az idei szezon nem hozott sok forradalmi újítást, inkább a meglévő technikák tökéletesítése került előtérbe.
h i r d e t é s

Sidas - 100%-ban csak a Tiéd!

Kinek volt már tökéletes síbakancsa és kinek akadt már gondja vele, hogy itt-ott nyomott, vagy lötyögött a lábán? Szinte senkinek nincsen hibátlan lába és tökéletes bakancsa. Erre kínál most megoldást a Sidas!
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A Sidas az idei szezon meglepetés márkája, hiszen egyedüliként kínál 100%-ban lábra formálható cipőt. Ezt a márkanevet eddig a fűthető és alakítható talpbetétekről és cipőszárítóiról ismerhettük meg.A sícipők igazi lelke a bélés, amely a Sidas egyedülálló technológiája.
Gondos és szakszerű előkészületek után a speciális belső héjat a síelő lábára formázzák, így minden nemű lábdeformáció ellenére komfortos és megfelelő tartást biztosító bakancsot kapunk. A cipőhéjak eredeti modelljei a Salomontól és a Headtől érkeztek a Sidashoz, de a formát és a csattokat leszámítva teljesen más anyagból épülnek fel. Kizárólag fekete színben kaphatók, mivel különleges anyagának köszönhetően ezek nem színezhetők.
A szélesebb és a keskenyebb lábúak számára más és más külső héj lesz a megfelelő. A legfontosabb momentum, hogy a Sidas megtölti a sícipő héját a legújabb technológiával, azaz a Sidas Central High hőre formálható béléssel.

A Sidas bakancsok és bélések csak megfelelő szakértelemmel történő lábraformálás után használhatók. Ahhoz, hogy megfelelő legyen az eredmény, természetesen társítani kell egy Sidas Winter talpbetétet is.
A belső héjakat egyébként külön is meg lehet vásárolni és egy meglévő bakancsba lehet tenni, természetesen formázás után. Természetesen ehhez szükség van arra a bakancsra, amelybe kerül majd a bélés.

A Sidas a lehető legkényelmesebb és legprofibb síbakancs most a piacon. A síoktatók is ezt választják!

Salomon

A tavalyi szezonra sok újdonságot tettek bele a bakancsokba. Az idei szezon nem a nagy újításokról szól, hanem a praktikumról és a rendszerezésről.
A 2013/14-es idényre változott a Salomon kínálata. Eltűnt az Impact, az Instinct és az Idol modellek. Helyüket átvette az X-Lab, az X-Pro, és Quest kezelt pályára tervezett változata. A versenycipő sorozatból három keménységet kínál a Salomon. Ezek az X Lab Medium, X Lab Soft és az X Lab 110. A legpuhább cipő 110, a Soft 130, a Medium 140-es flex index-szel rendelkezik. Ezekből az adatokból látható, hogy a versenyzők ennél keményebbet kaphatnak, de a hobbi síelőknek talán ez is túl kemény lesz. Persze akad majd olyan, akinek nem.
A Lab széria nagyon szűk modell a maga 95 mm-es szélességével. Versenyzőknek és edzett aszkétáknak pár órára teljesen jó, de mindennapos használatra ebben a kategóriában inkább érdemes az X-Max-ot választani, amely 98 mm széles. Ennél kényelmesebb változat az Impact örökös X Pro a maga 100 mm szélességével. Könnyű felvenni, szélesebb lábfejhez kitűnő választás. Járó felülete gumiból készült, akárcsak elődjének, így tartósabb és könnyebb közlekedni is benne.

A Quest Max BC 120 egy igazi különlegesség. Back Country felhasználásra készült, ami már kézbevételkor megtapasztalható, hiszen nagyon könnyű. Ezt az új Thermoformable ultravékony belsőnek is köszönheti. A túrabakancsoknál megszokott, hogy a belsőt gyorsfűzős rendszerrel lehet megszorítani csatolás előtt, ahogy itt is.

Atomic

Tavaly a Redster éve volt az Atomicnál. Idén nagyobb hangsúlyt kapott a freeride-túra irányzat, amely új modellel; a Waymaker-rel bővült. Néhény további fejlesztés azért akad az Atomic sícipők háza tájékán.

A megfelelő sícipő kiválasztásánál fontos a szélesség is. Érdemes tudni, hogy a szélességi érték befolyásolja a felhasználási területet, így a verseny, a túra és sportosabb modellek keskenyebbek. Azaz, ahol a nagyobb teljesítmény szükséges, ott szűkebbek a cipők a pontos és dinamikus mozgás miatt. Ahol a rugalmasság és a komfort kerül előtérbe, ott a szélesebb cipők a kedvezőbbek. Ezt figyelembe véve az Atomic három különböző szélességben készít bakancsokat.
A három méret a következő:
  • Keskeny 95-98 mm: verseny, pálya és free-túra cipők, Redster, Tracker
  • Közepes 100 mm: all mountain és free cipők, Hawx, Waymaker, Overload
  • Széles 102 mm: all mountain komfort cipők, Live Fit
Új anyagot használnak a Hawx belső héjak készítéséhez. Ez a rendszer a Dynashape Foam, ami jobban és gyorsabban felveszi a láb formáját és sokkal tartósabb, mint az eddig használt anyagok.
Megjelent egy új széria a Waymaker, ami egyből két új modellt jelent. Az egyik az all mountain Waymaker a másik a Waymaker Tour. Az all mountain verzió a jól bevált Live Fit performance felépítésű héjra épül, míg a túra verzió egy Multi-Norm vázra, amely könnyebb és gumis járófelülettel rendelkezik.
A Waymaker Tour és a Tracker funkcióit tekintve hasonló felépítésűek, de alapvetően más felhasználási területre optimalizálták.
A Tracker az előző évben mutatkozott be, és amellett, hogy ez volt az első Free/Lock Systemmel szerelt bakancs, amely túrázásra is alkalmas, illetve annak szánt modell, inkább a pályán történő síelésre lett kihegyezve. Ezt mi sem jelzi jobban, hogy a héja Enduro Chassis, amely verseny geometriával rendelkezik.
A Waymaker tervezésénél a főbb szempont a túrázás volt. Ezért könnyű, mindössze 1750 g-os és nagyobb mozgásteret enged. Megfelelő tartásról pedig a Carbon Spine szár gondoskodik.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó galériák:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »