Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magyar síző a világ legnehezebb sífutóversenyén

2014.04.02. Gémes Renáta

Az Arctic Cirlce Race elnevezésű 160 kilométeres extrém síkalandra vállalkozott Gombos Károly Grönlandon. Olimpikonunk számára az idény 2. számú megmérettetése Szocsi után a grönlandi Arctic Circle Race lesz. A verseny 3 napig tart, ez alatt kell majd a 160 kilométeres távot teljesítenie.
Gombos Károly
"Egy kedves grönlandi ismerősömtől hallottam először erről a versenyről. Oystein Slettemark-kal biatlon világkupákon találkoztam először és kérdésemre, hogy melyik versenyt találta a legszebbnek igencsak hosszú karrierje során, ő egyértelműen a "World's Toughest Cross Country Ski RAce", vagyis a grönlandi Arctic Circle Race-t nevezte meg. Adtam a közel 44 éves versenyző véleményére, és ekkor eldöntöttem, hogy amint lehetőségem lesz felkészülni, akkor elindulok rajta. Később rájöttem, hogy akkor is résztveszek, ha a kettő közül már az egyik feltétel összejön. Egy ilyen hosszútávú menetre úgysem igazán lehet felkészülni.
A sátorban alvás a nagy hidegben mindenkire máshogy hat, a legtöbb sportoló hozzá van szokva a hotelekhez kényelmes ágyakkal, túlfűtött fürdőszobákkal. Ezen a versenyen még a frissítő állomásoknál is csak akkor van lehetőség inni, ha a saját kulacsunkat, bögrénket, vagy termoszunkat töltetjük tele. Nincsenek eldobált műanyag poharak, a verseny ökológiai lábnyoma gyakorlatilag a nullával egyenlő."

Már tavaly szeretett volna elindulni a versenyen, melyre március közepén már meg is érkezett a meghívója, és hozzá a repülőjegy. De Franciaországban egy pályán kívüli (freeride) síelés alkalmával elszakította a térdében a keresztszalagot és részlegesen egy másikat. A térde felduzzadt, és három nappal az indulás előtt, a Grenoble-i kórház térdspecialistájának véleménye után vissza kellett mondania a versenyt.

"Akkor nagyon el voltam keseredve. Úgy éreztem a térdszakadással az olimpiai álmom is ugrott, és nem lehetek majd ott Szocsiban sem. Dr. Tállay Andrásnak és a szorgalmas gyógytornáknak hála a térdem egész gyorsan stabilizálódott konzervatív módon, műtét nélkül. Utólag még az is kiderült, hogy gyenge tél volt Grönlandon a tavalyi. Ezért aztán külön öröm, hogy a mostani versenyre rekord hóval és igazi téllel várják az indulókat és köztük engem is.
Jelenleg a verseny helyszínén -18 fok van nappal és -24 éjszaka. Erre elég nehéz felkészülni ebben a nagyon meleg európai télben. Azért én próbálkozom. Egy kis zsírt rakok magamra, többet eszem, mint szoktam és "fázósan" öltözködöm. Plusz 4 fokban már rövidujjúban megyek sífutni, hogy ne szokjam meg túlzottan ezt az enyhe időt."

Karesz az elutazás előtti napokban a felszereléseit tesztelte. Hálózsákot, hátizsákot és meleg ruházatot kapott egy ismert nevű gyártótól, amiket élesben próbálgatott.

"A felkészülés jegyében indultam bő két hete Ausztriában egy egynapos 90 km-es sífutóversenyen. Itt arra voltam kíváncsi, hogy mennyi táplálékot és folyadékot kell bevinnem egy közel 5 órás eléggé intenzív terhelésnél. Ez a verseny egyébként jól sikerült, abszolút második lettem.
Ezután még 3 verseny következett a rá következő napokban. Két nemzetközi biatlon versenyen is indultam, ahol a futóforma nagyon jónak bizonyult (a lövés nem igazán) és a sífutó országos bajnokságon is, ahol 15 km-es szabadstílusban Kónya Ádám mögött a második helyet szereztem meg. Ezúton is gratulálok Ádámnak! A versenyek közötti napokon pedig hosszabb-rövidebb sítúrákat csináltam. Ezek a túrák nem sífutó léceken, hanem alpesi felszerelésben, sítúra funkcióval működnek. Ilyenkor pár óra alatt akár 2000 méteres szintkülönbséget is meg tudok tenni, majd pár perc alatt visszasiklani a kiinduló pontra."

Sífutónk hétfőn Koppenhágába repült, ahonnan kedden utazott tovább Kangerlussuaq-ba, majd a verseny színhelyére Sisimiut-ba. Ha az időjárás nem szól közbe, a mezőny április 4-én reggel rajtol.

"A 160 km-en és közel 5000 méteres szintkülönbségen egy túlélő hátizsákot is vinnünk kell majd, amiben az alábbi felszereléseknek kell kötelezően benne lennie: maszk arcra, tartalék meleg kesztyű, meleg zokni, sapka, 24 órára elegendő élelmiszer (6000 kcal minimum), 1 literes termosz, térkép, elsősegély doboz, benne izolációs fóliával, szélhatlan kabát, nadrág. Ennek a hátizsáknak reggelenként a rajtban minimum 5 kg tömegűnek kell lennie, este a célban pedig minimum 3 kg-nak. A sátrat és a hálózsákot a szervezők tárolják. Főzni a verseny ideje alatt, azaz három napon keresztül magunknak kell, gázfőzőkön. Én leginkább leveseket és magas energiatartalmú szénhidrátbombákat tervezek magammal vinni. A helyszínen még lehet, hogy találok valami kiegészítő nasit, bálnahúst, rénszarvast, vagy jegesmedvét, de otthonról zabpelyhet, mézes diót, instant leveseket, sós mogyorót és marcipánt viszek."

Magyar résztvevője még nem volt ennek a versenynek, ezért sífutónk reméli, hogy sikerül majd befejeznie a versenyt és minél előrébb végezni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.