Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ramsau: hóbiztos sífutóparadicsom a Dachstein sziklái alatt

2023.01.25. Wesselényi Andrea

A telet nem temetni kell, hanem csak ki kell várni! Mennyire igaz az új mondás! Ramsauba érkezésünk napján volt a nagy fordulat, a karácsonytól január 8-ig tartó langyos tavasz hirtelen véget ért és január 9-től megérkezett az igazi tél Ausztriába. Napról napra hízott a hótakaró és egyre varázslatosabb lett a környezetünk, sorban nyitották meg az újabb és újabb pályaszakaszokat.
Sífutóút a Rittisberg alatt, háttérben a Dachstein
Sífutóút a Rittisberg alatt, háttérben a Dachstein
Ébredéskor már hallottuk a hókotrók biztató hangját, és a szívmelengető érzés volt kinézni az ablakon és látni a fennsíkot beborító fehérséget. Ramsau am Dachstein falu szélén laktunk két hétig, ahol digitális nomádként a munkát minden nap csúszásokkal kombináltuk, volt a palettán a sífutás mellett pár nap lesiklás, sítúra és szánkózás is.
Ramsau: a sífutócentrum központja, a stadion, háttérben a síugrósánc
Ramsau: a sífutócentrum központja, a stadion, háttérben a síugrósánc
A Dachstein sziklái alatt, egy tágas magaslaton terül el az idilli alpesi falu, körülötte mindenfelé patinás üdülőházak, lovastanyák és parasztgazdaságok váltják egymást. Mindez kb. 1000-1200 méter közötti magasságban, ami már részben magyarázza is a hóbiztosságot. Egész télen számíthatunk arra, hogy Ramsauban előkészített sífutópályákon csúszhatunk, bármennyire is szeszélyesen alakul az időjárás.
Ramsau: sífutó-nyomvonalak minden irányban, ameddig a szem ellát
Ramsau: sífutó-nyomvonalak minden irányban, ameddig a szem ellát
Márpedig az idei téli szezon igencsak aggasztóan indult. A karácsonyi szünetben extrém felmelegedés olvasztotta le a december végén esett nagy havat Ausztria egész területén. Ramsauban a 220 km pályából mindössze 10 km-nyit tudtak megnyitni január elején, azt is csak a hódepónak köszönhetően. A hódepó a korábban leesett hó összegyűjtését és letakarva tárolását jelenti.

Manapság a sífutóközpontok is hasonlóan működnek, mint a síterepek: hóágyúk és pályakezelőgépek nélkül elképzelhetetlen az üzemeltetés: a technika azonban garantálja, hogy az ide érkezők biztosan nem maradnak síelhető pálya nélkül. A karácsonyi szünetben fehér csíkokra korlátozódott a téli sport, a vendégek jellemzően délelőtt még csúsztak a havon, délután pedig, ahogy megindult az olvadás, inkább a napsütéses hegyvidéken túráztak.

Január 13-15 között tartották volna a Tour de Ramsau nemzetközi amatőr sífutóversenyt, amit a kevés hó miatt 2023. március 10-12-re halasztottak. Idén 21. alkalommal rendezik meg a hobbisíelők maratonját, de a 42 km-es távnál kisebbekre, 30 vagy 15 km-re is lehet nevezni, számos országból érkeznek az amatőrök minden évben erre a nagy eseményre.
Kevés hó esett január elején, de aztán napról napra hízott a hóréteg
Kevés hó esett január elején, de aztán napról napra hízott a hóréteg
A nagy sífutóverseny tehát elmaradt, de a sífutóélet fellendült január közepétől. Ottlétünk alatt szinte minden nap havazott és néhány napon belül a zöldellőn rétekből végtelennek tűnő hómezők lettek, a mindenfelé kanyargó pályákat pedig birtokba vették a sportolók. Mi is felváltva álltunk sífutó- és lesiklólécre, hiszen sípályákkal is el van kényeztetve a környék: Ramsauból kb. 10-15 perces autózással elérhető a schladmingi síparadicsom valamelyik völgyállomása: Planai, Hochwurzen, Reiteralm vagy Hauser Kaibling.

Schladming a magyar síelők egyik top úti célja, hiszen itt van a magyar határhoz legközelebbi igazán nagy síközpont, a felvonókkal összekapcsolt 4-hegyen több mint 120 km lesiklópályával. Kevésbé köztudott, hogy a város fölötti fennsíkon terül el Ausztria egyik legnagyobb sífutócentruma: Ramsau am Dachstein, összesen 220 km (!) jól előkészített nyomvonallal, melyből 125 km klasszikus 90 pedig szabadstílusú (skating) pálya.
Ramsau am Dachstein Loipenpanorama - sífutótérkép
Ramsau am Dachstein Loipenpanorama - sífutótérkép
Ramsau tökéletes hely azoknak, akik nem csak a lesiklást tekintik síelésnek. Egy sífutóknak itt szinte bármelyik ház pályaszállás és télen a fennsíkon szinte minden a sífutásról szól: a jelzőtáblák, a sportboltok kínálata, a hütték is őket célozzák. Apropó: sífutás. Kár, hogy ezt a magyar szót kell használnunk, hiszen ott van benne a sokak számára riasztó "futás". Mennyivel szebb és kifejezőbb az angol szóhasználat: "cross country skiing". Számunkra a sífutás nem csupán sport, hanem egy jó módszer a változatos téli tájak felfedezésére. Úgy teszünk meg 10-20-30 km-es kirándulásokat, hogy egész nap lécen siklunk, nem fázunk, és az út során kilomérenként változik a táj, és ahogy követjük a nyomvonalat, mindig újabb meglepetések érnek. Hol egy lovastanya mellett, hol golfpályán, hol fenyőerdőben, vagy épp a "mesemezőn" (ld. Märchenwiese - egyik kedvenc pályarészünk) siklunk, ahonnan panoráma tárul a völgyben fekvő városra, vagy a másik oldalon a Dachstein szikláira.

Túráink közül a nagy "Dachstein-kör" volt a legszebb, amikor gyakorlatilag a teljes fennsíkot körbejártuk egy nap alatt a Schildlehen - Rupmoos - Kulm - Burglehner - Stockerwirt - Kobaldhof - Rittisberg - útvonalon.
Ebéd a Stockerwirt Hüttében: egy adag császármorzsa bőven elég volt kettőnknek.
Ebéd a Stockerwirt Hüttében: egy adag császármorzsa bőven elég volt kettőnknek.
A Dachstein közelsége egyrészt állandó vizuális élmény: ahogy a felhők ki-vagy betakarják a sziklákat, úgy változik a háttérkép. Másrészt egy állandó vésztartalék arra az esetre, ha minden hó elolvadna a szeszélyes időjárás miatt: a gleccseren magaslati sífutópályák várják az elszántabb sportolókat. Számos versenycsapat tartja itt edzéseit, amatőröknek azért ez már a magasság miatt extra kihívást jelent.
A Dachstein-gleccser völgyállomása
A Dachstein-gleccser völgyállomása
Egy havas túrára azonban mindenképp érdemes felmenni és a borsos útdíjat megspórolhatjuk, ha a gleccser völgyállomás és a Ramsau közötti utat gyalog tesszük meg. Nem nagy a távolság, ráadásul lefelé a Brandalm hüttében szánkót is lehet kölcsönözni (ára: 4 euró) amivel a völgyig lehet tempósan siklani.
Brandalm: egy hangulatos hütte a Dachstein völgyállomás és Ramsau között: itt bérelt szánkóval lehet lecsúszni a völgybe.
Brandalm: egy hangulatos hütte a Dachstein völgyállomás és Ramsau között: itt bérelt szánkóval lehet lecsúszni a völgybe.

10 tuti téli élmény Ramsau am Dachstein környékén

  • Sífutás klasszikus vagy skating pályákon: minden nap új útvonalon
  • Magashegyi túra a Dachstein-gleccseren
  • Téli gyalogtúra a Dachstein oldalába Schwarzenegger kedvenc hüttéjéhez
  • Szánkózás a Rittisbergen vagy az Brandalm hüttétől levezető úton
  • Sífutó- vagy hótalpas túra a 400 éves Halseralm Hüttéhez, ahol a legjobb császármorzsát készítik.
  • Fejlámpás sífutás vagy éjszakai gyalogtúra
  • Csilingelő lovasszánozás a havas fennsíkon (ára megfizethető: 20 euró/fő)
  • Különleges falatok kóstolója a Fürsterhof Bölény-tanyán
  • Hüttézés Ramsauban az ínyenceknek ajánlott "Almkulinarik" vendéglők egyikében: Rösteralm, Ederstube, Sattelberghütte
  • Relax napra: meztelen szaunázás a ramsaui Dachstein Badban
További infók a régió hivatalos oldalán: https://www.schladming-dachstein.at/
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.