Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hogyan válassz magadnak sílécet?

2018.12.04. Ozsváth Miklós

Sílécet választani kicsit olyan, mint autót választani. Szeretnénk, hogy biztonságos legyen, könnyű legyen vele parkolni, de beleférjen a család, csendes legyen hosszabb utakon, de könnyű legyen vele előzni, legyen sportos, feküdjön jól a kanyarban, de ne rázza szét a vesénket, gyorsuljon rendkívül jól, de ne fogyasszon sokat.
Carving kezelt pályán
Carving kezelt pályán
Az én álmom is a Forma 1-ben használt kombi medical car V8-as motorral vagy egy kombi Mustang, esetleg egy legalább 300 lóerős Megane RS, amiben elférnek a síléceim és elmegy 6 liter üzemanyaggal.

Az egyetlen probléma, hogy ilyen kombináció nincs, mint ahogy a sílécek között sem létezik az, ami tökéletes kezelt pályán, de kimehetünk vele pályán kívülre, sportos de egyben könnyű és toleráns.

Korábban a síléceket tudásszint szerint csoportosították, mostanában inkább a felhasználási terület jelenti a csoportosítás alapját. Azt, hogy az adott sílécet milyen tudásszintre javasolják, részben a sorban elfoglalt helyéből és az árából lehet kikövetkeztetni. Általánosságban elmondható, hogy jó síelőknek a bolti versenylécekből vagy a termékpaletta első feléből érdemes választani, síoktatótól tanult középhaladóknak a középmezőnyből vagy az SL versenylécek alsó szegmenséből, kezdőknek pedig a kezdőlécekből.

Kezelt pálya

A síelők többségének azokból a sílécekből érdemes válogatnia, amelyeket kezelt pályára terveznek. Közös jellemzőjük, hogy tömörebb (ratrakolt) talajon teljesítenek jól. Ennek az elsődleges oka a kisebb felület, ugyanis ezek a sílécek a legkeskenyebbek, a kötés alatti széleségük 62-65 mm-től általában kb. 72 mm-ig terjed.

Ezeket a síléceket könnyebb élükre állítani, jobb az éltartásuk, a felsőbb kategóriák jégen is jól teljesítenek. Mélyebb, puhább hóban már néha kevés lesz a felületük, nehezebben úsznak fel, könnyebben elmerülnek a puha hóban. Az előző években divatba jöttek a rocker jellegű pályalécek (az elejük kicsit felhajlott), de ma a legtöbb gyártó visszatért a klasszikus, hidas felépítésű sílécekhez (ezek elöl-hátul feltámaszkodnak).

Itt találjuk a legrövidebb rádiuszokat, de vannak hosszabb sugarú lécek is. A legfordulékonyabbak a szlalom karakterű sílécek (12-13 m), ezeket gyakran SL betűk jelölik, de a hölgyeknek szánt sílécek között is találunk ilyen rövid rádiuszúkat. Síoktatóként szívesen ajánljuk ezeket a legtöbb síelőnek, mert fordulékonyak, jól reagálnak, de hosszabb kanyarokat is jól lehet velük síelni, a zsúfoltabb pályákon pedig sokkal kisebb helyen is elférünk velük. A fő hátrányuk nagyobb sebességnél jelentkezik, de a nagyközönség számára nyitott pályákon úgysem javasolt olyan sebességgel síelni, ahol egy SL síléc bizonytalanná válik. A középső, all-rounder jellegű sílécek 14-17 m közötti rádiusszal készülnek, amelyekkel a rövidlendületekhez már jobb sítudás kell, de a közepes és hosszabb kanyarokban stabilan működnek.

A leghosszabb sugarú sílécek a GS jellegűek, ahol általában 17-20 m rádiuszt találunk. Hosszú ívekben stabil sílécek, de jóval nagyobb helyigényük van a pályán, nagyobb a sebesség is. Jó sítudással még rövidlendületekre is kellemesek.

A kezelt pályára szánt sílécek között találunk ún. versenysíléceket és amatőröknek szánt síléceket is. Ez a két kategória egybeolvad, a puhább versenylécek általában nyugodtan ajánlhatók síoktatónál tanult középhaladók számára is (főleg az SL modellek). Ezek a versenysíket szoktuk „bolti versenylécnek” nevezni, ezektől különbözik a valódi versenysí („gyári” versenyléc, amelyet a katalógusokban „FIS race” kategóriában találunk). Ez utóbbi kemény világ, amatőr síelőknek nem igazán ajánlott.

Szélesség: kb. 65-72 mm
Rádiusz:
SL: 12-14 m
All-rounder: 13-17 m
GS: 17-30 m
Rocker: Nincs rocker (camber – híd), vagy 5-15% rocker

All mountain

Az all mountain kategória próbálja megtalálni a középutat az amerikai autók és a sportkocsik között. 72-75 mm környékén kezdődik a kötés alatti szélességük és általában kb. 90 mm-ig tart. Ezeknek a síléceknek elfogadhatóan kell teljesíteni kezelt pályán, de már elegendő a felületük, hogy a lazább hóban fent maradjanak. Sokszor nagyon jó kompromisszumokat találunk ebben a kategóriában, de csodákat ne várjunk! A szélesebb léceket már nehezebb élére állítani, kemény pályán nem olyan stabil az éltartásuk, mint a keskeny síléceké. Nagyon nagy hóban – pályán kívül – a 80-90 mm szélesség már kevés, nem fogjuk megkapni a porhólécek adta élményt.

Ezek akkor a legjobbak, amikor friss hó esett, de pályán síelünk. Túrt hóban, havazás után a kezelt pályán sokan nem szeretnek síelni, számukra egy all-mountain síléc visszahozza a stabil síelés élményét. Pályán kívül, arasznyi mély hóban is jól teljesítenek, de a kezelt pályán sem lesz velük gondunk, még ha azt nem is tudják, amit egy pályára szánt síléc.

Szélesség: kb. 75-90 mm
Rádiusz: 15-20 m
Rocker: Általában elöl valamennyi rocker, hátul inkább camber

Pályán kívül (Backside)

Ebbe a kategóriába szokták sorolni a túrasíléceket, amelyekkel most nem foglalkozunk. Elég róluk annyit tudni, hogy sokkal alkalmasabbak a feljutásra, mint a lesíelésre.

A másik nagy csoport a freeride vagy porhó lécek csoportja. Elsődleges feladatuk felsiklani a mély hó tetejére, ezért szélesebbek és elöl (vagy elöl-hátul) rockeresek, hogy a felhajló részük miatt jobban felfussanak a hó felszínére. Rádiuszuk általában hosszabb (20 m körüli), szélességük pedig 90 mm körül kezdődik (ez kifejezetten keskenynek számít ebben a kategóriában) és akár 120 mm-ig is terjedhet. A rádiuszuk nem különösebben fontos, mert a kanyar ívét inkább a mély hóban meggörbülő síléc adja meg.

Pályán ezek a sílécek nem igazán nyújtanak nagy élményt, kemény pályán pedig akár kifejezetten nehéz lehet velük síelni a szélességük miatt. Mély hóban viszont fantasztikusan megkönnyítik a síelést.

Szélesség: kb. 90-120 mm
Rádiusz: 20 m körül (nem igazán fontos)
Rocker: Elöl jelentős rocker. Hátul camber vagy rocker a felhasználástól függően (freeride inkább csak elöl rocker, freestyle elöl-hátul rocker)

Park (Park & pipe)

A parkokban, slide-okon és az ugratókon használt sílécek külön kategóriát jelentenek. Ezeken a síléceken a kötés a léc közepére van felszerelve (a többi sílécen hátrébb szerelik a kötéseket), és a lécek eleje és hátulja is fel van hajlítva (twintip), hiszen ugyanúgy síelnek előre, mint hátra. Ezeket a síléceket nem érdemes olyanoknak megvenni, akik nem a parkokban gyakorolják a trükköket.

Melyik lesz a te léced?

A gyártók néha éveken át a palettán tartanak síléceket, néha nagy váltásokra szánják el magukat. Az Atomic tavaly kilenc év után vonta ki a piacról a rendkívül sikeres D2 technológiájú síléceit, bevezetve helyette a Servotec léceket, így ezen a területen nem várható nagy változás, a Salomon pedig idén a teljesen új léceket vezetett be (a tesztek alapján nagyon jó lécek születtek meg egy nagyon bonyolult termékpalettán). A Rossignol a Hero léceket teljesen új designnal látta el, más gyártók, mint a Völkl a népszerű Code helyett a Deacon-t vezette be – a visszajelzések szerint sikerrel. Más gyártók alig változtatnak a termékpalettán, amire jó példa a sílécek prémium árkategóriájába tartozó Stöckli, amely éveken át viszi a hasonló jól bevált léceit.

Nehéz előre megmondani, ki melyik sílécet fogja a sajátjának érezni a gyakorlatban. Gyakran előfordul, hogy a saját magam számára egy síléc nem jön be, miközben másoknak nemcsak hogy jól esik vele síelni, hanem láthatóan javul vele a síelése. A legjobb megoldás először a kategóriát kiválasztani, majd teszteken vagy kölcsönzőkben kipróbálni a szóba jöhető modelleket a vásárlás előtt. Természetesen a választás egyik szempontja a pénztárca, de csodák nincsenek: a jó síléceket nem fogjuk megkapni nagyon olcsón, különösen igaz ez a top sílécekre. A legtöbb márka esetében a termékpaletta felső szegmense 900 eurós árcédulát kap, kivéve a prémium símárkák, ahol ez akár 1300-1400 euró is lehet.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.