Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rossignol újdonságok

Változások a tulajdonosi szerkezetben, finomítások a modellekben

2009.11.03. Bartus Péter

Rossignol újdonságok Fejlesztésekben a Rossignol az elmúlt két évben ellőtte a puskaport, idén a meglévő technológiák finomhangolására helyezték a hangsúlyt, amit a régi-új tulajdonos, a Chartreuse and Mont Blanc is helyeselt. Lássuk mit kínál a francia (spanyol, amerikai, ...) gyártó.

Race: Tomba hagyatéka

A Tomba óta igen népszerű Radical sorozat képviseli immár több évtizede a verseny vonalat, élükön a Radical RS/RX FIS szabvány szerinti lécekkel. Az utcai versenygépek az R9S/R8S (szlalom), illetve R9X/R8X (GS) jelet viselik. A 9-es jelzésű lécek az etalon fa magos szendvicsszerkezetű, alul-felül titanium lapos elrendezést követik, megspékelve ezt a famag két oldalán függőlegesen is végigfutó titanium lappal, ami így a csak a Rossignolra jellemző titanium dobozt alkot. A 8-as modellek egy kicsit emberbarátabbak, a felső és a függőleges titánium lapok hiányoznak belőlük. Tavalyhoz képest mind a 4 modell elejét egy kicsit kipuhították a finomabb kanyar inicializáció kedvéért. Mind a 4 modell Oversized, azaz extraszéles modell, ami a slalom léceknél talán említésre sem méltó, azonban a 80 mm-es csípő szélesség a GS modelleknél igencsak az. Szerencsére a szélesebb lécek torziós hajlamát sikeresen kiküszöböli a masszív belvilág. A multifunkciós Mutix modellek közül az R11 Mutix tartozik még a csapatba, amely csak a grafikájában változott, ehhez a modellhez jár még egy úgynevezett Booster is, amely a rövid kar (13 m) mellé adott hosszú kar által biztosított elméleti rádiuszt (15 m) megnöveli 17m-re azáltal, hogy a két kart a léc elejéhez közelebb rögzíti, így az kevésbé engedi meghajlani a sílécet.

All-mountain: Bazalt szál és a mutáns

A Cross szériát reprezentáló X-fight modellek idénre eltűntek a színről, a Rossignol is a Zenith allmountain léceknek adta át a terepet, amelyek a masszív anyagok miatt pályán szinte egyenértékűek a cros lécekkel, de szélességük miatt pályán kívül sem süllyednek el. A Zenith Z 10 Mutix modell a cserélhető karokkal pályán kemény (titanium kar), mély hóban pedig puha (composite kar) tud lenni, a karok hossza azonos, így a számított rádiusz nem változik. A hagyományos Zenith-ek közül a 9.5-ös masszívságban nem, csak használhatóságban marad el a Mutix-tól, alatta a 6.5, 3.0 (két szín), illetve az 1.0 (két szín) modellek sorakoznak. Mindegyik modell közepes rádiusszal rendelkezik, 15-16 m között. A Salomonhoz hasonlóan ők is nagyon vékony (alacsony magasságú) famagos szerkezetre épülnek, ezt úgy tudják elérni, hogy a léc első és hátsó részén egy külön beépített elasztomer szolgál a rezgések csillapítására, így azt nem a fa magnak kell elvégeznie. Az élek mentén végigfutó IPS H szerkezet pedig az éltartásért felel. A Rossignol tavaly elsőként vezette be a bazaltszálas héj erősítést. Ez egy, az ezredforduló után felfedezett anyag, amelynek a szénszálnál is jobb mechanikai tulajdonságai vannak. A Zenith 3.0 modelleken találhatjuk meg, a 6.5-ön azért van carbon erősítés, mert ő még a tavalyi modellre épül, a 9.5-nek pedig az egész héja szénszálas, míg az előbbieké a normál üvegszál.

Allround: Fejlődni vágyóknak

A könnyen irányítható, kis súlyú PMC modellek tartoznak az allround családba, ezeket azoknak ajánlják akik sítudása fejlesztésre szorul. A famagos PMC limited már Cross modellnek minősül, a PMC 3000 a középhaladóké, míg a PMC 2000 a kezdőké, utóbbi kettő az Axium helyett a szintén szerszám nélkül állítható ultrakönnyű ZIP kötéssel.

Women: Orgia

A legtöbb fajta női sílécet gyártó Rossignol idén sem hazudtolta meg önmagát: részletgazdag, színes és egyedi lécek alkotják az Attraxion családot. A Rossignol már régen belátta, hogy a hölgyek elsősorban a dizájn alapján választanak lécet, ezért különös figyelmet fordít erre, persze a ruha alatt sincs takargatnivalójuk. Az Attraxion Echo különlegessége, hogy nagyrészt természetes anyagokból készül, a maradék is újrahasznosított anyagokból. Az Attraxion XII idén a női vonalba kevéssé illeszkedő Mutix karok nélkül érkezett, szerkezete lényegében a Radical R8s-é, a sportos hölgyek stílusához hangolva. Alatta az Attraxion VI, a III és az I helyezkedik el, mind a 4-nek asszimetrikus grafikája van a jobb és bal lécen. E három lécnek létezik a style változata is, különleges asszimetrikus grafikával a felszínen és a talpon (az Attraxion I style-nál az egyik lécfél fekete, a másik fehér!).

A könnyebb kanyar befejezés miatt kikönnyített farú Harmony széria 4 tagból áll (I, I style és II, II style), szerkezetük megfelel a PMC 2000/3000-nek, természetesen a női igényekre szabva.

Úgy tűnik, a régi-új tulajdonos ismét a régi fényében szeretné látni a céget, erre bizonyíték az idei igényes, részletgazdag és magas műszaki színvonalat képviselő portfólió.

A cikk szerzője Bartus Miklós "örökös magyar bajnok" fia

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.