Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Völkl: a hibátlan is tökéletesíthető

2009.10.24. Bartus Péter

Völkl: a hibátlan is tökéletesíthető Az elit gyártókhoz méltóan a Völkl sem jön ki minden évben újdonságokkal, és a változások sosem radikálisak. Nincs ez idén sem másképp, ettől függetlenül érdemes áttekinteni a 2009/2010 szezonra megjelenő új modelleket.

Race: Ami jó, azt nem illik elrontani

A worldskitest.com race dobogójának legmagasabb fokát jó pár éve a szinte külön kategóriát képező Racetiger SL bérli. A Racetiger modellek felépítésén már harmadik éve nem változtatnak szignifikánsan, nem véletlenül. Akinek volt szerencséje már ilyen modellt kipróbálni, annak ismerős lehet a „csatahajó” érzés, talán a Volgákban volt legutoljára ennyi anyag. Manapság már szinte kötelező a lécbe integrált platni (kötésemelő), a Racetiger SL és GS esetén ezek egy külön vertikális famagos merevítést kaptak a léc hagyományos horizontális famagja mellé. Szintén csak ezen modellek mellé jár a Marker által gyártott IPT Motion R12 D kötés, ami szerszám nélkül a léc középső részén állítható. A csúcs Marker kötések jellemzője, hogy oldásnál az első kötés egész talplemeze oldalt csúszik, így szinte „kitessékeli” az ember lábát a kötésből. Utóbbi két lécmodell kapható aranyárban Powerswitch-es verzióban is, ezekben a léc kantnija felett végigfutó bowden segítségével lehet a lécet megfeszíteni (kemény pályára), illetve puhítani (pályán kívülre). A kategória további modelljei az RC (Race Carver - közepes rádiusszal), illetve az SC (Slalom Carver - az SL lightos verzója, leheletnyit nagyobb rádiusszal). Dizájn terén a tavalyi vonalat követték, talán kissé túlzott minimalista stílusban.

Women: Ladies first

A női vonalat (nagyon helyesen) egyre komolyabban kezelő Völkl új alapra helyezte: az idei széria a „Bio-Logic” fantázianevű koncepcióra épül. Ennek legfőbb célja a térdsérülések csökkentése, amelyet 3 elem hivatott elvégezni:
  • Bio-Logic stance:
  • A kötés hátsó része magasabban helyezkedik el, mint az első, így egyrészt a súlypont előrébb kerül, a térd és a környező izmok folyamatos tréning alatt vannak, valamint könnyebbé válik a kanyar megkezdése.
  • Bio-Logic geometry:
  • A léc hátsó rádiusza nagyobb, mint az első, így a kanyar kezdés és befejezés is harmonikusabbá válik.
  • Bio-Logic Flex:
  • A hölgyek jóval inkább preferálják a harmonikus sízést, míg kevesebb a versenyző aspiráns közöttük, így a léc rugalmasságát is ehhez a puhább „wellness sízéshez” igazították. A topmodellek a Racetiger-ek génjeit örökölték, igazi báránybőrbe bújt farkasok.
A modellek sorrendben a csúcstól lefelé: AURORA, TIERRA, FUEGO, SOL, ESTRELLA, AIRE, CIELO.

All-mountain: Űrhajótól a népautóig

Bár a Völkl külön kategóriát nevezett el róluk, én mégiscsak az all-mountain lécek tetejére helyezném a Tigershark modelleket, a csúcsmodell a beszédes nevű 11 feet Power Switch, majd a 10 Feet, végül az 8 Feet, a csökkenő számok a csökkenő csípőszélességet jelzik.

A hivatalos all-mountain széria, az Unlimited AC (All Conditions) 6 lécből áll, AC 50, AC 30, AC 20, AC 10, AC 3MOTION, és AC.

Cross&Allround: A Tigris tovább él

A belépő allround modellek most is a Tiger nevet viselik (TIGER TEN, TIGER 3 MOTION, TIGER). A Völkl még korántsem temeti a Cross szériát, szemléletes példája ennek a Crosstiger Carbon és a Crosstiger Steel modell. Ez utóbbi modell a mostanában dívó űrhajós anyagokat (carbon, grafit, titanium, bazalt, stb.) fricskázva nemes egyszerűséggel egy igen rugalmas acél ötvözet lapot kapott, ami a dinamikus (és jó térdekkel bíró) júzereket egy egészen új élménnyel ajándékozza meg. Szintén kissé skizoid módon külön egyszemélyes kategóriát kapott a Grizzly, ami egy classic freeride léc, egy csipetnyi megmaradt képességgel a pályán való sízésre, full extrával (széles IPT kötés, Power Switch, Racetiger PS szerkezet), horror áron.

A maradék freeride/freestyle vonal is épp elég érdekes lécet tartalmaz, erre a hazai szokások miatt idén sajnos nem lenne érdemes kitérnem, remélem a jövőben egyre nagyobb teret követelnek ezek a lécek.

Keretet adván írásomnak: A hibátlan is tökéletesíthető, ez jellemzi tisztán az idei Völkl léceket.

A cikk szerzője Bartus Miklós "örökös magyar bajnok" fia

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.