Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Völkl történet

2006.10.13. Hernádi László

Völkl történet A Völkl vállalatot Georg Völkl alapította a németországi Straubingban. A márkanév alatt egészen 1952-ig szekereket és kocsikat gyárt az üzem, ekkor a vállalat irányítását Franz Völkl veszi át, aki megkezdi a sílécek gyártását.
Érdekes magyar vonatkozás, hogy a vállalat indulásakor felkarolta a magyar válogatottat, és az első 50 gyártási számú léc így került Magyarországra.

1967-ben az addigi szolid-konzervatív dizájn után a Völkl szakít a hagyományokkal, és zebracsíkos mintával ellátott sílécet dob a piacra. Az új dizájn világszerte nagy sikert arat a vásárlók körében.

1972-ben a Völkl beszáll a teniszütőgyártásba, a Zebra síléc sikerére építve az első Völkl által gyártott teniszütő is a Zebra nevet és dizájnt viseli. Az új teniszütő kiváló tulajdonságai és rendkívüli dizájnja miatt a síléchez hasonló sikerre tesz szert, leginkább az Egyesült Államokban, ahová az első 140 darab ütőt exportálta a cég.

A hetvenes évek elején nagy lépést tesz a vállalat a sílécgyártás terén, amikor hosszú évek fejlesztőmunkájának eredményeképpen piacra dobják a Renntiger fantázianevű sílécet, amely szinte teljesen fémből, és szénszálas anyagból készült.

1985-ben a vállalat 10%-al növeli a forgalmát, a P9-es síléc megjelenésének köszönhetően. Az új P (Professional-Skinetik-Powerline) technológiával épített síléc optimálisan alkalmazkodik a síelőhöz és annak mozgásához, ezáltal a láb egyfajta egybefüggő meghosszabbításának érzetét keltve. Ilyen síléccel arat világsikert Maria Walliser.

Természetesen a Völkl cég is tevékenyen kivett a részét a carving-forradalomból, már 1994-ben a münchen-i sportvásáron bemutatják a rövid rádiuszú oldalívvel rendelkező Snow Ranger sílécet.

1997-ben a Völkl 14 országban vezeti a piacra új snowboard modelljeit, a késői időpont ellenére Franz Völkl már 1986-ban legyártotta az első snowboard prototípusokat, valamint a cég részt vett olyan világmárkák fejlesztésében, és gyártásában, mint a Santa Cruz, a Sims, vagy a Nitro.

Szintén ugyanebben az évben kezdődik meg az új gyártócsarnok építése Straubing-Sand-ban, ahol 1999-ben kezdődik meg a gyártás 450 munkavállalóval. A gyártás mellett itt kapott helyet a sí, snowboard és tenisz termékek fejlesztő centruma is. Az 55 millió márkás beruházással épült üzem évi 400 ezer pár síléc és 150 ezer darab snowboard előállítására képes.

Napjainkban a világ 30 országában kaphatóak Völkl termékek. Ez a hatalmas nemzetközi piac egy közepes méretű vállalat számára csak az átgondolt üzleti stratégiának köszönhetően jött létre.

A Völkl vállalat az európai sílécgyártó cégek között elsőként szakít azzal a hagyománnyal, hogy az alapító országban gyártsa a termékeit, a jobb üzleti eredmények elérésének érdekében a gyártókapacitás legnagyobb részét a távol-keletre telepítik a következő években.

Újdonságok 2005/2006
A német sílécgyártó is számos érdekességet kínál új síléceihez. A Motion síkötés integrációs rendszer továbbfejlesztéseként a Marker kötésekről ismert Piston Control olajdugattyús rezgéscsillapító rendszert immár a felső kategóriás sílécekbe is. A tudásszinttől függően a többi lécbe Glide Suspension és Rail Suspension rezgéselnyelő rendszert építenek.

Völkl Marker Piston
Völkl Marker Piston
Speciálisan gyerekeknek fejlesztettek a Disney vállalattal közösen három síléccsaládot, ennek köszönhetően a Völkl definiálja legjobban ma a piacon a gyermekeknek szánt sífelszereléseket. A legkisebbeknek (3-tól 5 éves korig) a Power Mickey felszereléseket kínálják, amelyek Mickey Mouse motívumokkal kápráztatják el az ifjú sízőket. A következő korosztály (5-től 8 éves korig) számára a Freaky Donald értelemszerűen Donald kacsa motívumokkal díszített síléceket kínálnak. A legidősebbeknek (8-tól 11 éves korig) pedig a G-Force sícsaládot ajánlják, amelyen Goofy figurákat használnak díszítésnek.

Természetesen igazi német precizitással van kategorizálva a többi léctípus is: A Race Tiger a versenyzőknek, profiknak, az Unlimited a pályán kívüli kalandokat keresőknek, a Supersport a haladóknak, az Attiva kizárólag hölgyeknek, a V-Ski kezdőknek, a Junior léccsalád pedig fiatal (11-16 éves) sízőknek kínál léceket minden tudásszinthez.

Völkl Race Tiger
Völkl Race Tiger
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.