Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Eplény: Síaréna a Bakonyban

2009. december Horányi-Névy András

Sokaknak, akik a téli vakációkat egyszeri, különleges alkalomként fogják fel, a sízés egyet jelent az egyhetes kiruccanással, a nagy pakolásokkal, hosszú és fárasztó autóutakkal, és a külföldön elköltött százezrekkel. Válaszunk azonban egy szerény, ámde annál határozottabb nem.
„Hiszen mindenki Ausztriába, de legalábbis Szlovákiába jár, nem?” - teszi fel a kérdést a kedves olvasó, teljes joggal. Nem kell azonban feltétlenül külföldre utazni télen ahhoz, hogy egy jót síeljünk, és akkor sem kell megijedni, ha itthon már hetek óta elolvadt az utolsó sáros-latyakos hóbucka a faluszélen. Válaszunk a kétkedőknek: Eplény! Hatékony hóágyúk, korszerű felszereltség és Holle Anyó Panziója egy helyen.

Kis történelem

Eplény egy kis dunántúli község, egykori bányásztelepülés, nevének jelentése (nomen est omen): szántalpakat összekötő keresztgerenda. Mintha a névadó ősök sejtették volna, hogy valamikor a jövőben ezen a helyen bizony surrogni fog a hó, és nem csak szántalpak alatt. A Veszprémtől északra, a Bakony szívében található település 1992-ben vált önálló községgé. A tél már régóta kemény és hideg ezen a tájon, hiszen az Ámos-völgy különleges mikroklímájának köszönhetően a környező területekhez képest mindig pár fokkal hidegebb van. Éppen ezért, már a 70-es években létrehozták az első tányéros felvonót, és ezzel kezdetét vette a manapság Síarénaként ismert Eplényi síközpont pályafutása.

Fejlesztések

Eplény több szempontból is különleges. Itthoni viszonylatban nagyon kevés komolyabb sí- illetve snowboard-központú beruházás indul, hiszen a hó formájában érkező téli áldás bizony nem a leggyakoribb Magyarországon, kiszámíthatatlanná téve ezáltal a megtérülést és a szezon forgalmát. Itt Eplényben a Síaréna üzemeltetői, akik 2005-ben vették át a helyi önkormányzattól a pálya működtetését, első és legfontosabb feladatuknak a stabil, kiszámítható sportoláshoz elengedhetetlen hóágyúrendszer kiépítését tartották. Ezt nem is akárhogy valósították meg, hiszen mára több mint 35 korszerű, nagy teljesítményű hóágyúval rendelkeznek, melyek behálózva az 5 pályából álló, 4,2 kilométer hosszú terepet, már akár -3 foktól is képesek havat gyártani. Így a hideg időjárás beköszöntével szinte egyidőben megjelenik Eplényben a jó minőségű hó, amit mi sem példáz jobban, mint hogy a tavalyi szezont 78 havas nappal zárták.
Nem akármilyen fejlesztéssel készülnek idén a Síarénában. A 2009–2010-es szezon elejére ugyanis elkészül Magyarország első és egyetlen négyüléses felvonója, mely sokszoros kapacitása révén a hétvégi sorbanállásokat lesz hivatott a múlt homályába száműzni, és helyette gyors, kényelmes utazást tesz majd lehetővé. Az új felvonóhoz ráadásul mozgójárdát is terveznek, így rendkívül könnyű lesz a be- és kiszállás lécekkel, snowboardokkal egyaránt. A 757 méter hosszú, 2400 fő/óra kapacitású lift a tervek szerint a nyári szezonban libegőként fog üzemelni. A fokozott érdeklődést a parkoló mérete is követni fogja, hiszen a meglévő parkoló méretét megnövelve idén több mint 100 autóval többet tud majd fogadni a létesítmény. Telítettség esetén még a bekötőút előtti szakaszon is lesz parkolási lehetőség, ahonnan kisbuszokkal szállítják majd a vendégeket a pályához.

Szolgáltatások

A síterep ezenkívül számos olyan, manapság külföldön alapelvárásnak számító, itthon azonban annál ritkább szolgáltatást nyújt a vendégeknek, amelyek igazán versenyképessé teszik, és üdítő kivételként szembesülünk az itthoni „lejtő, rozoga felvonóval” típusú sípályák után az itteni korszerű és kényelmes kiszolgálással.

Kezdve talán a zárt oktatóterülettel, amihez külön kezdőfelvonó és szakképzett oktatók biztosítják az optimális tanulási feltételeket. A kezdők és gyerekek szempontjából ez óriási pluszt jelent, hiszen kényelmes és gyors fejlődést tesz lehetővé, és a hátulról érkező „veszedelemtől” sem kell rettegni, amely általában a magát rendkívül ügyesnek tartó, kontroll nélkül száguldó síző formájában érkezik.

Szintén hatalmas előny az óriási készletekkel rendelkező kölcsönző és szerviz, hiszen a minden elváráshoz igazodó, kezdő és profi felszerelést egyaránt tartalmazó Nordica kínálatából mindenki kedvére válogathat, aki még nem rendelkezik sí- vagy snowboard-felszereléssel, vagy csak nem volt kedve maga mellé/fölé bezsúfolni azt az autóba.

Sízés közben meg is lehet pihenni, hiszen a külföldi sízésekből jól ismert „hütték” itt is várják a sportolókat, a sícentrumban ugyanis síház és panzió működik Holle Anyó jóvoltából; körbár a hegy tetején, illetve jégbár és hangulatos búboskemence kis faházikóval.

A snowboardosok sem szenvednek hiányt, hiszen Eplényben a klasszikus freeride-irányzat képviselői mellett – akik remekül érzik magukat a pályákon is – a trükkök gyakorlására áhítozó freestyle-osokra is gondoltak. Magyarországon ugyanis egyedül itt található egész télen havas, hóágyúzott funpark, amit a Síaréna Snowparknak keresztelt. Itt a bátrabbak is próbára tehetik tudásukat, és gyakorolhatják a trükköket, hiszen egy 10-es Big Air, korlátok, egyenes box, illetve fából készült stash-elemek is helyet kaptak a Snowparkban.

Az esti sízést se felejtsük el, hiszen nem sok pálya büszkélkedhet azzal, hogy mindennap reggel kilenctől este kilencig tart nyitva, kivilágított pályákkal kedveskedve a nap végi síelést kedvelőknek. Estére külön bérlet is válható, illetve kapható olyan egész napos bérlet is, mely az esti, kivilágított pályás sízést is magában foglalja.

Azokat pedig, akik leküzdhetetlen versenyzési vágyat éreznek magukban, az idei szezontól kezdődően kapukkal tűzött versenypálya várja majd, ahol próbára tehetik tudásukat, illetve edzés keretében egyre lejjebb faraghatják eplényi rekordidejüket.

A fényes és havas jövő

A szolgáltatásokban és fejlesztésekben bővelkedő Síaréna tehát komolyan gondolja, hogy a magyar sízők és snowboardosok minden igényét ki szeretné elégíteni. S hogy mi jöhet még ezután? Mivel több ezer méteres hegyek építésére sajnos még nincs keret, a meglévő dombokra alapozzák a jövőt. Az optimizmusra az elmúlt néhány év jelentős forgalomnövekedése már önmagában elég okot ad. Ehhez szükségszerűek a fenti fejlesztések, hiszen a megnövekedett embertömeg minőségi kiszolgálása elkerülhetetlenné teszi a nagyobb kapacitású liftek, parkolók építését, illetve a szolgáltatások bővítését.
KOMMENTEK

Szállástippek
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.