Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Miért jó buli a hótalpazás?

2007. február

A hótalpazás a téli közlekedés legősibb formája, melyet az utóbbi években újra felfedeztek. Terjedésére hirtelen tíz okot is találtunk.

1. Könnyen elsajátítható

A hótalpazás valószínűleg a legegyszerűbb télisport, tekintve, hogy szinte semmiben nem különbözik a gyaloglómozgástól. Mindössze a hótalpakat kell lábunkra csatolni, és már indulhatunk is, mintha gyalogtúráznánk. Cipőnk - elsőre furcsa - toldaléka néhány perc alatt megszokható. Az előrehaladásban, a stabilitás megtartásában és a felfelé kapaszkodásban segítenek a síbotok, melyek használata szintén nem igényel rutint.

2. Nem költséges

A hótalpazás nem igényel különleges felszerelést. A hótalpakon, síbotokon (és a téli túraruházaton) kívül gyakorlatilag semmire sincs szükségünk, ezek ára pedig jóval szerényebb egy sí- vagy egy snowboardfelszerelés áránál.

3. Szinte bárhol űzhető

Természetesen hóban, mégpedig leginkább szűz hóban, elhagyva az erdei vagy egyéb, kitaposott utakat, mert az az igazi! Nem kell hozzá se pálya, se felvonó, sőt még hegy sem, sík terepen ugyanúgy túrázhatunk hótalpakon.

4. Minden tudásszinten élvezhető

A kezdők rövidebb távokon, enyhébb terepeken kóstolhatnak bele, míg a profik többnapos, magashegyi kalandtúrákat is tehetnek, sátrazással, akár ismeretlen, lavinaveszélyes "backcountry" területekre is. Az alpesi országokban még hótalpasversenyeket is rendeznek.

Fotó: sielok.hu
Fotó: sielok.hu

5. A természetbe visz

Valljuk be: a ratrakolt pályáknál, a hüttéknél és a felvonóknál közelebb is kerülhetünk a természethez, például ha hótalpakat csatolunk és hátat fordítunk az ember alkotta környezetnek, az egyéb módon megközelíthetetlen, érintetlen hóval betakart hegyoldal, hegycsúcs, erdősáv vagy elzárt völgy felé véve az irányt.

6. Sok helyen kölcsönözhető

Egyre több síközpontban tudják, hogy nem mindenki tud és akar síelni, aki ellátogat egy síparadicsomba, illetve sok síelő keres egyéb aktív kikapcsolódást a hegyekben. Az ő igényeikre szabva a síkölcsönzők kínálatában egyre megszokottabb a hótalp.

7. Minden korosztály űzheti

Kellő állóképességgel és türelemmel már óvodáskorú gyerekek is csatlakozhatnak a felnőttekhez, illetve idősebbek is elkezdhetik a hótalpazást. Ma már külön gyártanak gyerek-, illetve női modelleket is. A család így együtt túrázhat, de az is megoldható, hogy a szülők síelnek, a nagyszülők pedig az unokákkal "hótalpalnak".

8. Minimális a sérülésveszély

Hacsak nem kerülünk lavina közelébe, nem zuhanunk szakadékba, vagy nem lépünk a medve lábára, sok veszély nem leselkedik ránk hótalpazás közben. A sétatempóban végzett mozgás az ízületeket sem veszi túlzottan igénybe.

9. Fitté tesz

A hótalpazás kíméletesen, de alaposan átmozgatja a testet. Megdolgoztatja a lábakat és a botozás miatt a karokat és a törzs izmait is, és persze a szív- és érrendszert is erősíti. Mindezt csendben, nyugalomban, tiszta, hegyi levegőn; jóval izgalmasabb, mint például a nordic walking, így aki például szeret terepen futni, biztosan élvezni fogja.

10. Összekapcsolható más télisporttal

Haladók freeride-terepeket is megközelíthetnek hótalpakon, hátukon sílécükkel vagy snowboardjukkal. A modern hótalpak kis súlyúak, könnyen elpakolhatók és szállíthatók lesikláskor.

Fotó: sielok.hu
Fotó: sielok.hu
KOMMENTEK
molnárpeti | 2013.03.18. 21:36
sokáig törtem a fejem h tudnék feljutni olyan helyekre ahová nem visz felvonó. a splitboard lenne a legjobb megoldás de ahogy utánaolvastam, az igazából csak szűzhóban működik, letaposott-keményebb helyeken nem igazán mivel nem egy darabból készült, kimondottan csak szűzhavas helyre sajnos nem igazán tudok eljutni. így pénzt sem igazán szeretnék belefektetni ebbe a cuccba. így jött az ötlet h hótalpat veszek és így keresem meg magamnak az élményt :) a cikk utolsó pontja ebben meg is erősített! kösszönöm! üdv :)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.