Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hódít a sífutás, sítúrázás és hótalpazás koronavírus idején

2021.02.19. Wesselényi Andrea

Soha ennyi sítúrázó nem volt még az alpesi síterepeken, mint az idei szezonban. Ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a sífutás, hótalpazás és egyéb téli sportok iránt a pandémia évében.
Hótalpas túra Svájcban | Fotó: sielok.hu
Hótalpas túra Svájcban | Fotó: sielok.hu
Kivételes hóviszonyokkal indult és folytatódott az idei szezon Európában. A síliftek pedig hol késéssel, hol egyáltalán nem indultak el, és ebből egyenesen következik, hogy a hóimádók alternatívákat kerestek és találtak. Előkerültek a pincékből a túralécek és "fókák", a tél szerelmesei saját erőből hódították meg a közeli hegyeket. Az osztrák sportszaküzletek tulajdonosai arról számoltak be, hogy jelentősen megnőtt a túrasík, sífutófelszerelések és hótalpak iránti kereslet. Karintiában, ahol a legtöbb hó esett, 90%-kal nőtt meg a hótalpak eladási statisztikája. A lockdown idején trendi lett a téli túrázás, hiszen a sportélmény mellett a szabadság érzését adja vissza az embereknek.
Hó van bőven, de a felvonó áll. Sítúrázva hódítjuk meg a hegyet. | Kép: Stani
Hó van bőven, de a felvonó áll. Sítúrázva hódítjuk meg a hegyet. | Kép: Stani
Ausztriában december 24-ig nem működtek a sífelvonók, a szezon késve indult. Érdekes módon, a sípályák megnyitása után is sokan maradtak az alternatív lehetőségeknél. "A síterep közelében lakók normál esetben szezonjegyesek. Az idei bizonytalan helyzet miatt sokan nem vettek szezonbérletet, többen sítúrára váltottak. Naponta látom, hogy itt Kaprun-Maiskogelen többen mennek fel sítúrázva, mint a kabinokban ülve." - meséli Stánicz Balázs síoktató, aki maga is túrasível járja be Ausztria behavazott hegyeit.
Stani tapasztalatait más alpesi régiókban élők is megerősítik. Golo Ausztriában, a Gastein vidékén töltött hosszabb időt és a Hóvadász topikban írta meg hótalpas kalandjait. A galériákat nézve nehéz nem kedvet kapni a téli túrázáshoz. TibiF évek óta Svájcban él, élményeit a Túrázás Svájcban topikban osztja meg. A szezon elején így fogalmazott: "Hoztam egy döntést: ebben a szezonban nem fogok felvonózni, nem veszek síbérletet. Ezt még a Covid időszak előtt eldöntöttem mikor 1,5 órát várakoztam amíg a lifthez értem. Ekkor döntöttem el, hogy nekem a most következő szezonban nem lesz síbérletem. Építhetnek akármennyi felvonót, ha sokkal több ember jön, akkor képtelenség annyit embert felvinni. Szóval nekem nem kell új felvonó, fűtött ülés, stb. inkább idén túrázok és nincs idegeskedés."
az ilyen helyeket nagyon szeretem
az ilyen helyeket nagyon szeretem
Franciaországban a vírushelyzet miatt az idei szezonban (jelenlegi infók szerint február végéig) nem működhetnek a síliftek. A szálláshelyek viszont nyitva vannak és várják a téli üdülőket, akik számára a sítúrázás, a sífutás, a hótalpas túrázás és a többi téli szabadidős sport engedélyezett. Az idei szezonban rengeteg túrasít, fókát és sífutófelszerelést adtak el a kereskedők a Pireneusokban. Sok új rajongója lett ezeknek az eddig sokak által eddig lenézett sportoknak. Népszerűek lettek a kutyaszán túrák és a szánkó kölcsönzés iránt is megnőtt a kereslet.
Síelni nem lehet, de a sífutás és a hótalpas túrázás virágkorát éli a francia Pireneusokban
A Chamonix turisztikai régió közleménye szerint is látványosan megnőtt a sífutás és hótalpas túrázás iránt az érdeklődés. Ez a trend segíti a sportszerkereskedőket, síoktatókat és a hegyi túravezetőket abban, hogy túléljék a járvány időszakát, és némi bevételre tegyenek szert.
A túrasí eszközök, splitboard, hótalp stb. eladási statisztikái növekedést mutatnak az egész Alpokban.

Magyarországon is hozott változásokat a vírushelyzet. Rég volt ilyen népszerű a gyalogtúrázás: a karanténból a szabadba vágyó emberek elözönlötték a kirándulóhelyeket a téli hónapokban is. Az ismertebb csúcsokat és kilátókat (például János-hegy, Kékestető, Csóványos, Prédikálószék stb.) hétvégente tömegek igyekeztek meghódítani. A hazai sípályák forgalma is rekordokat döntött idén. Az utazási korlátozások miatt itthon rekedt síelők csurig töltötték a két legnagyobb hazai síterepet: Eplényt és Mátraszentistvánt. Mindkét sícentrumban gyakran hosszú sorban állásra kényszerültek a síelők a lifteknél. Akinek ehhez nem volt türelme, választhatott egy kisebb pályát, átváltott bakancsos túrára vagy kipróbálhatta a sífutást. Még mindig nem késő, ha valaki belevágna.
Sífutás oktatás Galyatetőn
Sífutás oktatás Galyatetőn
Idén a Mátrában egy új, kezdőket is vonzó sífutópálya jött létre Galyatetőn. Nagy igény mutatkozott az oktatásra is, több hétvégén is megtelt lelkes amatőr sífutókkal a havas focipálya. Mindeközben Mátraháza parkolói alig bírták befogadni a szánkózni vágyókat, rengeteg család indult útnak egyszerre hazánk csúcsa felé. Voltak káoszos napok és forgalmi dugók a 24-es úton több hétvégén is.

Annyi hó sajnos nem esett idehaza, hogy felvirágozzon a sítúrázás, a hótalpazás vagy a freeride, de sajnos terepviszonyaink sem igazán kedveznek az extrémebb téli sportoknak.
Kép: Steve33
Kép: Steve33
Azok, akik ilyen kalandokra vágytak, megtalálták a módját, hogy a eljussanak a mélyen behavazott lejtőkre Erdélytől Lengyelországon át egészen Svájcig.

Összességében elmondható, hogy a bezárt hütték szezonjában erősödött a téli sportok sportjellege: a havas hegyek szeretete, a friss levegő és szabadság iránti vágy idén többeket kirángatott a komforzónán kívülre. A legjobb dolgok pedig, mint tudjuk, mindig ott történnek.
KOMMENTEK
Peter Szekely | 2021.02.19. 20:05
Igy van, söt, ezeket a sportokat Olaszországban is lehet csinálni, csak PCR teszt kell.
Bélapó | 2021.02.20. 06:47
Ez mind szép és mind jó, kár, hogy a hazai érdeklődők többségének csak hír. Mo-n pár havas nap kivételével sehol nem lehetett sítúrázni. Sícentrumaink tiltják a sítúrázást (pontosabban csak érvényes jeggyel lehet a pályán tartózkodni, sítúra jegy pedig nincs)Megnéztem a netet, ebben a szezonban nem találtam szervezett utat sítúrázóknak. Én voltam Erdélyben túrázni - akkor még hótalppal - tán 5 éve. Szenzációs volt! De szervezés nélkül ismeretlen helyre biztos nem mennék ki. Engem a karantén nem zavar, sajnos az általam ismert terepekre (Ausztria) nem mehetek, Franciaország messze van, Svájc nem a nyugdíjasok paradicsoma. Szóval a túrafelszerelésem marad egyenlőre a padláson és a mozgásigényem a reggeli kocogásra korlátozódik.
kócos | 2021.02.20. 10:12
Vajon az országos programok morzsáiból nem potyoghatna Galyatetőre, ahol kiváló földrajzi környezetből csak a hó utánpótlás hiányzik? A sok személyeknek juttatott támogatásból nem telne egy hó előállító, szállító terítő, tömörítő, nyomlerakó csapat fenntartására, hogy azután sokan 100-an, 500-an vagy több ezren élvezhessék a magaslati levegő, az izommozgás egészségügyi hatásait? Ha nem esik- csinálunk! Egyenlőre ez a hazai hó sportok élet lehetősége. Én megadnám annak lehetőségét, hogy állami pénzből felhasznált rosszminőségű utak, épületek, építmények büntetéseit, a kivitelezők erre fordíthassák! tegnap, Galyatetőn, a 60. elterülés után jutott ez eszembe.
Jeszenszky Géza | 2021.02.22. 09:41
Az idei tél csak kissé volt jobb a tavalyi hótalannál. Természetes havon jó ha húsz napot lehetett sízni. De a Magas-Börzsönyben az utolsó két hétben és még még ma is havon lehet fölmenni és lesízni a diósjenői Mázsaház - Fultán-kereszt - Árva-kút - Nyír-réti vágás - Fdelső-Marcika-út- Csóványos útvon alon, ill. onnan la az Alsó-Hinta-rét - Nyír-réti magasles útvonalon.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUMOK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.