Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Túrázás Svájcban

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 53, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2020.03.18. 18:31
(Üzenetazonosító: 209046)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Március közepétől bezártak Svájcban a síterepek. Ez nem jelenti azt, hogy síelni nem lehet. A liftek már nem működnek de attól még lehet síelni, például sítúrázni. Itt még nem vezették be a kijárási tilalmat, ezen a héten nagyon szép idő volt Svájcban. Gondoltam ezt kihasználom hét közben vettem ki pár szabad napot. Múlt vasárnap mikor már nem működtek a liftek a családdal elmentünk a Furka hágóra. A lányaim szánkóztak, nagyon jól lehetett mert a hágó út le volt ratrakolva. Akkor rengetegen voltak kint sokan sítúráztak. Egy helyi embertől aki szánkókat kölcsönzött kérdeztem, hogy nem veszélyes a sítúrázás a környező hegyeken. Megnyugtatott, hogy nem mert ott nincs lavinaveszély. Ez ma igazolni tudom mert olyan volt a pálya mintha le lett volna betonozva, a hó meg volt fagyva és kemény volt. Lavinás részeket meg nem láttam.

A mai napon már korán elindultam, hogy sítúrázhassak a Furka hágó mellett. A terv az volta, hogy megmászom a Furkától balra levő hegyet a Stotxigeen Firstent. Negyed nyolc körül már a parkolóban voltam, hét közben van gondoltam biztos egyedül leszek majd a hegyen. Tévedtem mert rajtam kívül még kb. 30-40 sítúrázóval találkoztam napközben, nem nyugdíjasok voltak hanem a "dolgozó munkás nép". Csodálatos idő volt ma: a völgyben -3C kék ég, szélcsend. Itt ahol lakunk már igazi tavasz van, az aranyeső már elnyílott, a hegyen még tél van. Realpból indultam a vasútállomás mellől ott ahol autóval is át lehet menni Wallisba. Az utat könnyen megtaláltam, követtem a többi síelőt majd később a nyomokat. A völgyben a Reuss patak csobogását lehet hallani, habár a hegyen tél van a madarak elkezdtek csiripelni jelezvén, hogy jön a tavasz. Mikor elindultam a 3000-es csúcsokat már sütötte a nap, a völgyben még árnyék volt a környező hegyek takarták a Napot. 9 óra után értem olyan magasra, hogy láttam a Napot. Onnan kezdve jött a vetkőzés annyira, hogy felfele menet rövidnadrág is elkelt volna. Mára 2000 méterre 8C ígértek napsütésben meg felfele menet nem fáztam. A táj csodálatos volt, kék ég fehér hó meg a hegyek, néha már azt gondoltam, hogy giccses a túl sok képeslapba beillő táj (sehol egy felhő, szél, hófúvás).

1550 méterről indultam és három hegy volt előttem amíg elérem a tervezett csúcsot ami 2700 méter felett volt. Nem tudtam, hogy fel tudok végig menni mivel ez volt ebben a szezonban az első ilyen túrám. Bármerre néztem szép táj fogadott, dél felé megláttam a következő túracélomat a másik hegyen. Ott is voltak ma túrázók csak kevesebben. 5 óra alatt (pihenésekkel együtt) érkeztem fel 2722m-re. A Furka hágó kb. 300 méterrel alattam volt tőlem jobbra, szembe velem Wallist illetve a berni Alpok 4 ezreseit láttam mint a Finsteraarhorn, Schreckhorn, Lauteraarhorn.

Lefele jövet jó fél órát csúsztam amíg a völgybe érkeztem, és azon gondolkoztam, hogy itt milyen jó sípálya lehetne: jó a fekvése, nagyon széles, kövek nem látszottak mert akkor volt a hó. Persze jó hogy nem építenek ide sípályát mert akkor nem lenne ez az idilli környezet: béke, nyugalom és csend. Szerintem az egyik legjobb túrám volt a mai, teszek fel pár képet.
Andermattból Realpba: jobbra a Furka hágó, balra levő hegyet terveztem megmászni Indulásnál még nem sütött be a nap a völgybe voltak még túrázók rajtam kívül a völgy Realp faluval igazi sípályák a hegy mögött húzódik a Rhone gleccser 2000m felett is volt olyan hely ahol már elolvadt a hó hátul a berni Alpok, középen van a Furka hágó a következő túrázási hely 2722m-en középen a berni Alpok elöző kép közelítve: balra a Finsteraarhorn, jobb oldalon Lauteraarhorn, Schreckhorn. szemben a Furka útvonala fehér kék szín mindenütt onnan indultam a völgyből takarítják a vonat útvonalát
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.09.21. 18:18
(Üzenetazonosító: 206067)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Egy héttel a Grimselsee környéki túrázás után voltam a hegy másik oldalán: a Lauteraarhorn illetve Schreckhornt megnéztem a hegy másik oldaláról Grindelwaldból. Akkor az volt a cél, hogy Grindelwald Pfingstegg felvonó tetejétől indulva (kb. 1390m) egészen a Schreckhornüttéig túrázzunk amely 2500 méter felett helyezkedik el. Az út kb. T2-es túraútnak felel meg, a vége a Scherckhornhütte utolsó 2-300 métere pedig T4-es. Augusztusban nem sikerült eljutni a Schreckhorhüttéig. A kisebbik lányommal mentem, az első felvonóval amely 8:30-kor indul. Az út 4 óra oda egy irányba, az utolsó felvonó 19 órakor indul vissza. A Schreckhorhüttét több okból nem tudtuk elérni: részben mert nem siettünk, tudtuk 2x4 óra oda vissza bőven elég idő, azonban mikor a T4-es szakaszhoz értünk ahol létrán+drótkötélen kell felmenni a kisebbik lányom mondta nem jön tovább velem amit akkor elfogadtam, nyilván mert veszélyes hely. Én még mentem tovább 100-200 métert egyedül de tudtam nem fogom megcsinálni a teljes túrát mert nem akartam sokáig egyedül hagyni a lányomat, ezen kívül az utolsó felvonót is el kellett érni. Végül is kb. 2200 méterig mentem fel egyedül, láttam a hüttét távolról, akkor eldöntöttem ezt egyszer majd máskor újra megpróbálom egyedül.

Ma újra próbálkoztam felvonó nélkül. Nem akartam a Scherckhorhüttéig menni mivel tudtam sok idő meg energiát igényel, inkább azt akartam kipróbálni, hogy tudok felvonó nélkül oda jutni. Otthon tanulmányoztam a térképet, láttam a Grindelwald Gletscherschluthtól fel lehet menni Baereggig majd Schrechorhüttéig felvonó nélkül. Ez így van igen ám de így 400 méter szintkülönbséget meg kell tenni pluszban amit augusztusban felvonóval tettünk meg. Így az út hosszabb előnye, hogy nem vagyok felvonóhoz kötve. Sikerült megtalálnom az utat a Gletscherschlucht Grindelwald parkolótól. Egy óra alatt fel lehet menni a Grindelwald Pfingstegg magasságáig (kb. 1390m) majd megint egy óra út a Bäregg hüttégig (1770m). Onnan még 3 óra a Schrechornhütte. Szóval a terv sikerült megvan az út felvonó nélkül, jövőre mikor leghosszabb lesz a nap júniusban megpróbálhatom a Grindelwald Gletscherschluthtól Bäregg útvonalon a Schreckhorhüttéig menni ami oda vissza minimum 10 órás út 1500 méter szintkülönbséggel. Ma nem akartam a Schreckhorhüttéig érni csak az utat megismerni a völgyből volt a cél.

A táj az csodálatos, de tényleg nemhiába a környék a kedvenc helyem Svájcban. Állítólag az 1800 évek közepén ezen a helyen gleccser volt csak azóta "nincs globális felmelegedés", de a jég meg eltűnt. A köveken jól látszik meddig volt régebb a gleccser. Mellettem 4 ezres hegyek voltak egy karnyújtásra láttam az Eiger(3970m), Mönch (4107m), Finsteraarhorn(4274m) csúcsait csak, hogy a legmagasabb hegyeket említsem. Mellettük meg a gleccserek. Napsütés, kék ég jellemezte a mai napot. Majd jövőre megpróbálok a Schreckhorn hüttéig eljutni, remélem sikerül. Teszek fel pár képet.
gleccser maradvány Gletscherschlucht ahogy a víz a sziklákon át helyet tör magának, hogy lefolyhasson a Bäregg hütte felé szemben a gleccser a völgyben Grindelwald bal oldalon a Finsteraarhorn középen a Eiger a havas csúcs pedig a Mönch a Bäregg hütte Gletscherschlucht napsütésben az Eiger vonulat legkeletibb része gleccser minden felé a völgyben hátul a Finsteraarhorn balra a Schreckhorn hütte Eiger és a Mönch a déli oldalról gleccser közelről P3180001.JPG P3180008.JPG P3180015.JPG P3180017.JPG P3180027.JPG P3180029.JPG P3180031.JPG P3180037.JPG P3180039.JPG P3180041.JPG P3180043.JPG P3180044.JPG P3180049.JPG P3180057.JPG P3180061.JPG P3180068.JPG P3180001.JPG P3180001.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.08.12. 17:44
(Üzenetazonosító: 205939)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A hétvégén a Lauteraarhütténél túráztam, a hely Bern kantonban található. Azt is mondhatom, hogy az Aare eredeténél voltam, ugyanis ebben a völgyben ered az Aare a környező gleccserekből. Sok gleccser található ebben a völgyben Y alakban van három gleccser: a bal oldalon található a Finsteraargleccser, jobb oldalon a Lauteraargleccser, az Y szára pedig az Unteraargleccsert képezi. Az Y aljában ahol a gleccser olvad patak képződik majd ebből lesz a Grimselsee. Ezen a helyen sok gát található, a Grimselseetől jobbra felfelé található az Oberaarsee amely ugyancsak a Grimselseebe folyik majd lejjebb található a Räterichsbodensee. Ezeket a gátakat villamos energia termelésre gyártották,a hó illetve a gleccserekből elolvadt vizet felfogják és villamos energia termelésre használják. A gátak végén a kifolyásnál pedig kezdődik az Aare, a hely a Grimsel hágó közelében található.

A túra útvonal hivatalosan a Grimsel Hospiztől indul (1980m) és a Lauteraarhüttéig(2393m) tart. Az út hossza 10 km egy irányban 4 óra alatt lehet megtenni. Idén a Grimsel Hospiz le van zárva építkezés miatt, mivel ide nem mehettünk be kerülnünk kellett. Lejjebb a Grimsel gát aljában az Aare bal oldalán indultunk 1800 méter környékéről és kb. 22 km-t tettünk meg. Az út végig a Grimsel tó mellett visz az út bal oldalán. Miután megmásztuk a Grimsel gátat amely több mint 100 méter magas, az út egy 2-300 méteres alagútban vezetett. Azért itt mert normál esetben a tó partján vezetett volna az út de itt annyira meredekek voltak a sziklák, hogy kénytelenek voltak alagutat fúrni a gyalogosoknak. A Grimsel szerintem Svájc nem legszebb tava: a színe miatt gondolom, hogy nem a legszebb. Általában a szép tavak égszínkék színűek mint pl. a Grimsel hágó tetején a Totensee. A Grimsel tó színe fos zöld (sajnos szebben nem tudom kifejezni magamat). Azért ilyen színű mert a víz valamilyen anyagot kiold a kőzetekből (vasat meg más anyagot) és ettől lesz ez a "csodálatos" szín. Az összes Grimsel hágón levő tóban ilyen a víz színe. Érdekes mire lefolyik a víz az Aare völgyében Meiringenig és ott a Brienzersee meg Thunersee lesz az Aareból ott már a tó vize égszínkék nem az a szín mint a Grimselsee, pedig ugyanarról a folyóról beszélünk.

Visszatérve a túrához, az út eleje kisebb emelkedőkkel vezetett a tó mellett. Kb. 2 óra után a Grimselsee végére értünk, onnan kezdődött az emelkedő. Itt már látszott az Unteraargleccser. Az út végig sziklák között vezetett. Aki a Lauteraar hütté helyét tervezte az nagyon ismerhette a környéket mert kb. 2400 méteren a legjobb kilátásra tervezte a hüttét: visszafele (kelet irány) a Grimselsee látszik kb. 400 méterrel alattunk, dél-nyugat fele a hatalmas hegyek Finsteraarhorn (4274m), nyugat felé a Lauteraarhorn(4042m) mellette pedig a Schreckhorn(4078m). A táj az csodálatos. Azért mentünk ide mert kb. egy éve az SRF1-en láttunk egy műsort melynek neve Hüttengeschichten volt, itt mutatták be többek között a Lauteraarhüttét is. Akkor nagyon tetszett a táj a kisebbik lányom pedig azt monda ide el kell mennünk.

Mikor a hütte gondnokot megláttam mondtam neki látásból ismerem mert már láttam a TV-ben. Szóba elegyedtem vele, mondta kb. 2 hete a Lauteraarhornon volt. Kérdeztem egyedül, mondta nem egy barátjával. Az mondta 18 óra volt az út oda vissza a Lauteraarhüttétől. Kérdeztem hajnali kettőkor indult, mondta igen de nem egy nap alatt tette meg az utat hanem előző nap felment valameddig a Lauteraargleccseren ott aludt majd másnap hajnalban indult a csúcsnak. Mondta 14 órára már visszaért a hüttéhez. Kérdeztem mennyire veszélyes a gleccser,a morénás részre mutattam azt mondta az nem veszélyes, oda még helikopter is leszáll. Azt mondta a gleccser másik oldala ahol már a jégdarabok vannak az veszélyes mert nem tudhatod hol vannak mélyedések. Jókat mesélt nekem Stefan, pl. van egy 550 lépcsős rész ahol le lehet menni a gleccserhez. Azt beszéltük a lányommal ide visszamegyünk több napra mert a környék nagyon szép.
balra a Grimsel Hospiz szemben a Grimsel gát a Grimsel gát szomszédságában Kelet nyugat irány a Grimsel tó bal oldalán vízesés az olvadó hóból a Grimsel tó víz színe nem annyira szép a völgy végén már látszanak a 4 ezres hegyek ahol véget ért a Grimsel tó a patak szélén jégdarabok voltak Moréna, moréna, moréna (nem kérlek, hogy légy az enyém) Lauteraarhütte Hüttétől a kilátás nyugat felé jobb oldalon felhőben a Lauteraarhor illetve Schreckhorn balra a völgyben a Finsteraarhorn felhőben Hüttétől a kilátás kelet felé
h i r d e t é s

Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2019.06.08. 08:29
(Üzenetazonosító: 205895)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Június elsején óramű pontossággal megérkezett Svájcba a nyár. A májusi hónap az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb volt. Azt szokták mondani, hogy a májusi eső aranyat ér, ha ez igaz akkor idén májusban rengeteg arany hullott Svájcban. Azt is mondják nyár akkor van ha a hőmérséklet árnyékban 25C-t átlépi. Június elején Svájcban a völgyekben 30C-t is elérte a hőmérséklet árnyékban, amelyet már forró nyárnak neveznek. Habár a naptár szerint nyár van kissé furcsa volt ez a meleg hiszen előtte egy héttel reggelente még volt úgy, hogy 5C volt a völgyben. Ilyen magas hőmérsékleti ingadozásokat az emberi szervezet nehezen visel.

Szóval eljött az első júniusi hétvége szép idővel, nagy meleggel. A síszezonnak már egy hónapja vége, az elmúlt hetekben nem voltam túrázni mivel májusban hétvégente nem volt annyira jó idő (így legalább arra foghattam amiért otthon maradok, hogy kipihenem a síszezon fáradalmait hétvégenként). Gondolkoztam mi legyen az első júniusi hétvégén ha már szép az idő, a tavak hőmérséklete még nem éri el a 20C, fürdeni tóban még valahogy nem volt kedvem, pedig itt Svájcban már fürödtem jóval 20C alatti hőmérsékletű tavakban. Közben május végén az Index mindeközben kitett egy képet, hogy az Alpokban méteres hó van a hegyekben (lásd https://index.hu/mindekozben/poszt/...2019/05/31/az_alpokban_meg_annyi_nyar_sincs_m... )
Ez úgy a völgyből 30C-ban hihetetlennek tűnik. Szombat este nézem a svájci hágók weboldalát, látom sok hágó még nincs nyitva az autós forgalom előtt, gondolom a nagy hó miatt. Sok hágó csak részlegesen van nyitva ami annyit jelent egy bizonyos pontig el lehet menni autóval utána a hágó le van zárva. A Furka hágó pl. június első hétvégéjén csak részlegesen volt nyitva egészen a Tiefenbachig. Tudom a Furka hágón már sokat jártam de mégy ekkora hóban nem voltam, gondoltam megnézem.

Másnap vasárnap június 2-án korán indultam, kék ég ragyogó napsütés, felhőtlen ég. Azt mondták a völgyben 30C lesz a hegyen 2000 méter környékén 15C. Gondoltam hótalpas túrára megyek (igen így nyáron :) ). Reggel 7-re amikor odaérkeztem a Tiefenbach parkolóhoz a Furka hágón ahonnan az út le volt zárva már volt vagy 50 kocsi, aki előttem parkolt (nem én voltam az egyedüli aki nyáron megy havas tájra). A parkolóban nem volt hely az a 10-20 hely hamar betelt, a kocsik szépen egymás után álltak a Furka hágó úton. Ez senkit nem zavart mert a hegy másik oldalára autóval nem lehet átmenni. 7 órakor már a Nap fent volt, a völgyben mikor elindultam kb. 15-20C volt hajnalban, Andermatthoz mikor érkeztem 4C volt, igen itt már hegyen voltam. Mikor elindultam olyan 7-8C volt 2000 méteren. Ahol parkoltam onnan a Furka hágó kb. 4km-re volt közben 3-400 méter szintkülönbséggel. Én az úton mentem felfele, ott már nem volt forgalom, az út ezen része le volt takarítva. Ez az Alpok északi része Uri kanton, a hágó tetején pedig van a kantonhatár Uri illetve Wallis között.

Érdekes volt a nyárból a télbe menni. Nem azt a telet kell elképzelni amit Kóbor János előad, hogy "Hull a hó Fú' a szél Dimitrij Lénáról mesél", hanem azt mikor a légkondit a legmagasabb fokozatba kapcsolják és kellemes idő van nyáron. Minden fehér volt körülöttem csak az út volt letakarítva. 2000 méter felett már összefüggő hótakaró volt. Kb. egy óra alatt felértem a hágóra, addig nem hótalpasoztam. 2400 méteren nagy volt a hó. Láttam 3-4 méteres hófalakat(tehát igaz a kép amit az Index feltett). Csak egy példa a Furka hágó 2429m-en van a hágót jelző tábla kb. 2m magasságon van, a táblát csak részlegesen láttam mert felette volt még vagy 2m hó.

A wallisi rész meg teljesen havas volt, ott egyáltalán nem takarították le az utat. Az út mint fogalom nem létezik jelen esetben, kb-re tudtam hol a nyomvonala de ott mindent hó borított több méter vastagon. A hágón kezdtem a hótalpas túrát, 8 óra körül a hó nagyon jó volt minden le volt fagyva pedig a Nap már ezerrel sütött. Gondoltam megkeresem a nyári útvonalat és azon megyek, de hát a hó miatt nem találtam meg a nyomvonalat. Tudtam, hogy hol megy de olyan 3-400 méter között nem tudtam hol a pontos nyomvonala. Kb. 10 óráig túráztam, akkor már kezdett a hó firnesedni, visszamentem hágó útra de a wallisi részre, amely nem volt letakarítva. Érdekes ez a déli oldal itt nagyobb volt a hó mint az északin, igaz ott takarították de elvileg az van, hogy a déli oldalon olvad el hamarabb a hó. Végig néztem a szerpentin úton és azon gondolkoztam ide legalább egy hét kell amíg ezt az utat kiszabadítják a hó fogságából. Addig terveztem Wallisban menni amíg látom a Matterhorn csúcsát. A Furka hágó wallisi részén bizonyos kanyarokból látszik a Matterhorn amely légvonalban 88km-re van. Az olasz határ is kb. 13km-re volt. Ott a hegyen "kiülök a dombtetőre, innen nézek szerteszét," de nem hallgattam a fák lehulló levelének lágy neszét (mivel abban a magasságban nem voltak fák). Azonban hallgattam a patak csorgását, a hó olvadását a madarak csicsergését. Ott csak a Természet volt meg én, egyszóval gyönyörködtem a hegyekben. A kedvenc kantonomban voltam, ahol Svájc legmagasabb hegyei találhatók. Wallis franciául Valais (ejtsd válé) románul annyit jelent, hogy völgy. Szerintem ha van a névnek jelentése akkor ez a Rhone völgye mivel a gleccsertől ered(keleti rész) és a Rhoné völgyén visz végig a nyugati része pedig a Genfi tó. Tehát Wallis az egy nagy völgy :)

Kellemes volt ülni a földön, nem volt hideg és a szép tájat nézni. Közelben ott volt a Finsteraarhorn meg a Schreckhorn a négyezres hegyek. A nap vakított még szemüvegen keresztül is, a hó visszaverte a fényt.

Lefele jövet láttam, hogy a mellette levő hegyen sítúrázók jöttek, ott ahol két éve én is túráztam a Tiefengletscher mellett. Ott az volt a jó ahogy az autóból kiszállsz már hó van tehát nem kell száraz részen cipelni a lécet meg bakancsot, igazából nyáron sítúrázhattam volna. Lefele éreztem, hogy a hegyen volt kellemes az idő, 2000 méter felett 15C volt (ennyit mutatott az autó hőmérője), a völgyben a Vierwaldtattersee mellett már 30C volt. Azon a részen ahogy jöttem az Urnerseenel valószínűleg van egy szélcsatorna, mert egy olyan 300 méter sávban a tó olyan volt mintha hangyaboly lenne távolról: tele volt stand up padling, kite surf, vitolázokkal. Valószínűleg oktattak is illetve sokan mentek vízre azon a hétvégén mert szép idő volt. Előttem pl. az olaszok simán megálltak fényképezni mert annyira furcsa volt a látvány, ennyi embert ilyen kis víz részen még nem láttam, előtte meg utána teljesen üres volt a tó.

Teszek fel pár képet.
vajon milyen vastag itt a hó? kezdődnek a hófalak a Fuka hágó, a tábla kb. 2m-en van felette pedig 2m hó Furkablick indulás Tiefenbachtól onnan jöttem a hágó wallisi oldala szemben Finsteraarhorn, Schreckhorn Napsütés minden irányban Matterhorn szemben(kb. 88km-re légvonalban) hófalak délről
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.11.18. 19:35
(Üzenetazonosító: 201872)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szokásos novemberi kép van Svájcban: völgyben napot nem lehet látni mert 1200-1500 méter között van a felhő/köd határa. Lent a völgyben szürke minden, aki napot akar látni az hegyre megy. A levegő kezd lehűlni, völgyben reggel 3C volt de ahogy a ködfelhőbe mentünk 1200 méteren -3C volt. Szerencsére 1420 méter felett ragyogó napsütés fogadott.

Egy éve ilyenkor ezen a napon nyitott Berner Oberlandban Kleine Scheidegg-Grindelwald-Wengen sírégió. Most esély sincs a síszezon kezdetre, 2000 méterig semmi hó nincs, sőt még sok helyen 2500 méterig sincs hó. Eddig enyhe idő volt, mostantól legalább hóágyuzhatnak mert lehűlt az idő.


A Pilatus mellet túráztunk ma.
köd/felhőben -3C volt a hőmérséklet, fenyőkön zuzmara itt már kezd kékülni az ég a fenyők még zuzmarásak a fenyő keleti részét kapta a zuzmara a köd/felhő felett mindig süt  nap zerge csorda kelet felé középen a Titlis csúcsa látszik jobbra a 4 ezres csúcsok látszanak Eiger, Mönch, Jungfrau "Nyugaton a helyzet egyre fokozódik": a köd fokozatosan emelkedik lefelé menet már 1600-1700 méteren volt a köd
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.11.03. 15:36
(Üzenetazonosító: 201710)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma a Rigin túráztam. A november a völgyben itt Svájcban nagyon szürke. Viccesek a svájci Meteosok, tegnap azt mutatták este, hogy ilyenkor novemberben 60% az esélye, hogy a nap is kisüt a völgyben. Erre "biztatás" képen azt mondták ez a szám 30% csökken decemberre. Azt is mondták tegnap, hogy a köd/felhő határ 1200 méter körül lesz. Persze nem mindig tudják megjósolni milyen vastag lesz a köd másnap.

Úgy voltam, hogy a völgyben ma nem túrázok mert ott minden szürke, inkább magasabb helyre megyek, de nem túl magasra mert 2000 méter felett hó van. Szóval olyan 1000-2000 méterre tervezem menni. Ehhez tökéletes választás a Rigi. Ezen a hegyen már rengetegszer voltam, most egy újabb irányból másztam meg, Küssnacht felől. Nem a völgyből indultam hanem Seebodenalpból (1020m-ről). A völgyben minden szürke, 800 méter volt a felhő/köd alsó határa. A völgyben reggel 10C volt, ahogy a ködbe érkeztem lement 6C a hőmérséklet. Seebodenen kevesen voltak a parkolóban, ott még lehetett látni 50-100métert. Felfelé menet bíztam a meteorológusok jóslatában, 1200 méteren már csak 5-10 méter volt a látótávolság. Akkor tudtam, hogy ma nem jött be a tippjük mert ott még nagyon sűrű volt a köd. Ekkor azt reméltem 1500 méter felett majd csak látok Napot. Nem sok emberrel találkoztam felfele menet. 1500 méter körül találkoztam futókkal, tőlük nem kérdeztem meg lesz e nap fent vagy nem. A következő embertől aki lefelé jött megszólítottam és megkérdeztem, hogy látható-e a nap fent vagy nem. Azt mondta sajnos nem, de interneten megnézte 2000 méteres csúcson már látható a Nap (a Rigi magassága 1798), illetve azzal biztatott, hogy állítólag 14 órára fent a hegyen felszáll a köd. Nem keseredtem el, folytattam az utamat felfele a hatalmas ködben. Már egészen közel voltam a csúcshoz kb. 1740 méteren lehettem amikor nagyon vékonyan mintha a Napot látnám. Akkor még nem tudtam, hogy tényleg az vagy csak képzelődök, mert útközben felfele jövet mindig biztattam magamat, hogy egyre jobban világosodik mintha szűnne meg a köd. Persze egyszer sem volt így, de fontos a bizakodás.

Mikor felértem a Rigi csúcsára teljes köd volt, mondtam magamban ennyit a meteorológiai előrejelzésről. A tetőn szinte alig volt egy két ember, ami furcsa mert itt mindig rengetegen vannak. Öt perc sem telt el és mintha a torony felett kék eget látnék vékonyan. Aztán egyszer csak a szél is jobban el kezdett fújni, és mint a pápa választásnál "felszállt a füst".

Addig már megjelent pár kínai a mellettem meg túrázó akik el is kezdtek huhogni a szép időtől. Dél felé a 4000 ezres hegyek látszottak. Csodálatos volt a táj, nyugat fele a Pilátus 2100-as csúcs épp, hogy csak kilátszott a ködből. Nagyon szép idő lett aztán 10 óra után, jó volt a napon sütkérezni.

Lefele jövet már sok turistával találkoztam, néhányan megállítottak, hogy megkérdezzék látnak-e majd Napot. Mondtam igen 1600 méter felett (mert addig lement a felhőhatár) ragyogó napsütés lesz. Erre a mondatra mindenkinek kisimult az arca és mosolygósan mentek felfelé. Szép túra volt.
Ilyen köd volt ma 1020 méteren Mikor felértem a Rigire ez volt a csúcson. Még nem volt tökéletes napsütés, félig felhős az idő Kezd felszállni a köd 1798 méteren, délen a 4 ezres hegyek már látszanak Kelet felé a 3 ezres hegyek már látszanak Miután felszállt a köd a Rigi csúcsa a Pilátus csúcsa (2128m) a felhő közepén a Wetterhorn(3692m) illetve az Eiger(3970m), Mönch(4107m), Jungfrau(4158m) is látszik ezen a képen a Titlis gleccser látszik Ez a kép Szentkép is lehetne :) mivel a fejem körül ott a Glória A Gotthárd irányában a hegyek itt már lejebb ereszkedett a köd Középen a Stansenhorn(1898m) csúcsa épp csak is kiemelkedik a ködből A Pilátus itt már jobban látszik
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.10.21. 20:27
(Üzenetazonosító: 201619)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

"Itt van az ősz itt van újra". Svájcba is megérkezett az ősz, a szép ősz. Már vége a nyárnak napközben nincs 30C a völgyben hanem maximum 20-22C. Az ősz eddig itt száraz volt, semmi esővel, most az jellemzi az itteni időjárást, hogy a völgyben ködös idő van a hegyen 1000 méter felett pedig ragyogó napsütés. Ezért hétvégén a legjobb dolog ilyenkor túrázni a hegyekben. A két hetes iskolai őszi szünet is legtöbb kantonban ezen a hétvégén befejeződött.

A kisebbik lányommal ma Haslibergre mentünk túrázni, a terv az volt, hogy a sípályák mellett megyünk fel. Néhány felvonó működött, hogy oda csalogassa a népet. Mi gyalog mentünk felfelé a felvonót kihagytuk hiszen túrázni szerettünk volna. 1066 méterről indult a túránk és 2250 méterre mentünk fel. Három óra volt felfelé az út, a 11 éves lányom jól bírta a tempót, szerintem 1200 méter szint az ő tempójában jó idő. Persze megálltunk többször pihenni. Ilyenkor a természet csodálatos. Ősz az igazi túra időszak, a fák ezer színben pompáznak. Reggel még friss idő volt, 8 óra körül indultunk Hasliberg aljából olyan 7-8C lehetett a hőmérséklet. Ahogy fokozatosan haladtunk felfelé szép lassan melegedett a levegő, 9:30 körül a nap is besütött ettől kezdve már nem volt hideg. Mire felértünk a hegyre már kb. 11 óra lehetett, a paplanernősök várták a szelet, néhányan el tudtak startolni de egy idő után semmi szél nem volt ami nekünk kedvezett (a paplanernősöknek nem mert nem tudtak felszállni). Csodálatos idő volt a hegyen, tiszta kék ég szélcsenddel, ragyogó napsütéssel. Ha visszanéztünk észak felé a Brünig hágóra azt láttuk, hogy a tejföl köd átjön Obwalden kantonból Bern kantonba majd a nap felszárítja, mintha tej folyását látnánk nagyban.

Fent a hegyen két órát napoztunk illetve gyönyörködtünk a környező hegyekben. Ilyenkor a nap már nem annyira erős, nem lehet leégni. Láttuk a Titlist (3238 m), dél felé a Trift gelccsert (kb. 3500m) mögötte húzódik a Rhóne gleccser ami Wallisban található ezt már nem láttuk mert a hegy másik oldalán van, láttuk a Wetterhornt(3672m) illetve az Eiger(3970m) csúcsát.

Lefele jövet sokkal több turistával találkoztunk, valószínűleg azért mert legtöbben felvonóval mennek fel majd gyalog jönnek le, mi ezt megtettük mindkét irányban. Szép nap volt.
a paplanernősök a szélre várnak itt még csak kezd besütni a nap a völgybe a piros pályán felfelé Aare völgye a Titlis gelccser Télen ezek mind sípályák "Tejbefolyás" északról a Trift gleccser Wetterhorn Wetterhorn és Eiger sípálya a sípályát most nem síelők használták ezer színű természet a pára a Brienzersee felett látható köd befolyás
Feladó:  TZoliFérfiKezdő síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.09.10. 14:52
(Üzenetazonosító: 201318)
TZoli Hozzászólások: 951
Regisztrált: 2004.01.22.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Terjed ez a SUP már mifelénk is, csak nincs hozzá ilyen jó víz.
Előzmény: (TibiF 201313)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.09.09. 19:36
(Üzenetazonosító: 201313)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma Glarusban túráztam, nem gyalog hanem vizen. SUP-oztam (Stand Up Paddle) a Klöntalerseen. A SUP-ozás elégge elterjed itt Svájcban, sokan használják, igazából ez egy olyan mint egy szörf deszka azon állni kell majd evezni. Innen jön a szó szerinti fordítás: SUP azt jelenti állva evezés.

A Klöntalersee egy tó Glarus kantonban, amely földcsuszamlás következtében alakult ki, 3.3 km² a területe. 848 méteren fekszik a tengerszint felett. Délre a Glärnisch (2904 m ) északra pedig a Dejenstock (2012 m) hegyek veszik körül. 1908 óta gátat építettek és a tó vizét villamos energia létrehozására használják.

A tavat hatalmas hegyek veszik körül olyan a kép mintha a Norvég fjordokban sétálnánk. A tó vize nagyon tiszta, 3-4 méter mélységben lehet látni a vízben. Fürödni is lehet most 17C volt a tó hőmérséklete (természetesen úsztam is a vízben nem csak SUP-oztam). Sok turista volt ma a környéken, kerékpárral sokan tekertek fel, ha végig haladunk a völgyön akkor a Pragelpasshoz lehet eljutni Muotathal felé amely Schwyz kantonban található. Sokan kocsival jöttek, a tavat gyalog meg lehet kerülni, az egyik oldalán van autó út, a másik oldalán pedig gyalogos út, néha a hegybe bevágva. Azon az oldalon ahol a gyalogos út van ott a sziklák mint egy fal kiemelkednek a tóból. Néhányan kajakoztak, kenuztak illetve SUP-osokat is láttam. A tó végében egy Camping is található. Ahol a legmeredekebb a hegy a tó mellett ott csak délben sütött be a nap, így evezés közben eldönthettem, hogy az árnyékos vagy a napos részen megyek. A hegyek tetején hófoltokat lehetett látni, ez még nem friss hó hanem az ami tavalyról megmaradt. Csatolok néhány képet.
A Klöntalersee a gát felöl a hegyen még hófoltokat is lehetett látni a hajó kikötő mögötte vezet az autó út nyugalom a tavon, a bal oldali részen a tó mellett épp csak besüt a nap az erdőbe épp csak besüt a nap a tó partján, a magas hegyek takarják a napot szélcsend volt a tavon a tükörkép jól látszik a gát felőli rész felhőkép a tóban ott a túraút a sziklában a tó partján nyugalom a tavon magas hegyek a tó mellett árnyékból fényképezve
Feladó:  TZoliFérfiKezdő síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.08.16. 10:40
(Üzenetazonosító: 201262)
TZoli Hozzászólások: 951
Regisztrált: 2004.01.22.
37 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Csodálatos! Mint minden ilyen beszámolód.
Sajnos az emberi jelenlét a természetben nyomokat hagy maga után. Csak rajtunk múlik, mennyire mélyen. Valóban, ezt a függőhidat meg tudták építeni úgy, hogy teljesen beleilleszkedjen a tájba, semmi felkavaró átrendezéssel, pedig biztos volt építési felvonulás rendesen. Bosszantó, hogy akkor megjelenik az igénybe vevő kiránduló, aki elszemeteli az utat. Neki ez a természetes? Vagy fogalma sincs róla, mi lenne a természetes? Lehet fel kéne készülni a fenntartóknak eszközökkel, tájékoztatással, ellenőrzéssel a megnövekedni látszó forgalomra is.
További jó kirándulásokat!
Előzmény: (TibiF 201258)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.08.15. 13:51
(Üzenetazonosító: 201258)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Az elmúlt napokban Zermatt környékén túráztunk a családdal. Az első túra a 5-Seenweg volt amely Blauherdről indul (2571m) majd a Sunnegga (2288m) felvonóhoz érkezik vissza közben öt tavat lehet érinteni. Ezek közül sok helyről jól látszik a Matterhorn. A tavak sorrendben a következők: Stellisee, Grindjisee, Grünsee, Moosjisee és Leisee. Érdemes megjegyezni, hogy ebben az időben két tóban fürödni is lehet a Grünsee és Leiseeben. 2200 méter felett eddig még tóban nem fürödtem most ezt is kipróbáltuk, kellemes volt a víz annyira nem volt hideg, jól felfrissített a csobbanás. A Matterhorn teteje havas volt, friss hó volt rajta látszott, hogy az előző napok esőzései a hegyen hó formájában érkeztek 4000 méter felett. Mivel ez a túra kiindulópontja felvonóval megközelíthető elég sokan voltak az úton. Kellemes volt az idő a hegyekben ilyen magasságban szerencsére nincs a 30-35C ami az elmúlt hetek völgy hőmérsékletét jellemezte. A felvonóra érvényes az SBB halbtax, ami azt jelenti, hogy fél áron utazhatunk, illetve a gyerekeknek a Junior karteval (ha van) ingyenes a felvonózás. Az úton lehet látni a környező négyezres hegyeket.

A következő túrám a világ leghosszabb függőhídja felé volt. (Cikk erről itt:
https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/...zermatt-a-vilag-leghosszabb-gyalogos-fuggohid... )

Ezt az utat többféle képen lehet megközelíteni: az egyik Randából egy 2-3 órás gyaloglás felfelé kb. 700 méter szintkülönbséget kell megtenni, a másik lehetőség Grächenből Zermattba haladva egy két napos úton lehet haladni az Europawegen közben átmenni ezen a lengőhídon. Én a két túra út közül a kettő kombinációját választottam: mivel szállásunk Taeschben volt, a völgyben gyalogoltam Randáig, majd onnan fel a hegyre a Charles Kuonen lengőhídig, a hegyen pedig visszafele részben az Europawegen Taeschig. Az idő jó volt, sokan jöttek aznap túrázni, mivel a hely látványossága. Sokan látszott, hogy akkor jártak életükben először hegyen, ezt nem a fizikai kondíciójukról tudtam hanem arról, hogy voltak felöltözve: láttam olyan nőt alig bírt felmenni a hegyre, ketten húzták, strandpapucs volt rajta. Én inkább magas sarkú cipőt "ajánlottam volna", hiszen az tökéletes cipő a túrázáshoz. Ezen kívül végig ordítoztak, vagy legalábbis mintha kiabáltak volna egymással, vagy csak így beszélgettek. Nem értem hegyre felfelé menet miért kell ordítani? Tudom a latin vér (nem a Svájccal szomszédos két latin országra gondolok). Szerencsére sikerült gyorsan lehagynom őket. Sajnos ezen a túrámon láttam azt is amit eddig ritkán vagy szinte soha Svájcban eldobott papírt, szemetet az út mellett. Nem értem aki felmegy a hegyre a szemetét miért nem tudja magával vinni? Én nem szemetelek a hegyen, vagy ha keletkezik szemét azt magammal viszem (tudom én vagyok a hülye). A túra máskülönben nagyon szép volt, a lengőhídon oda-vissza átmentem, nem olyan félelmetes, aki tériszonyos annak nem ajánlom. A táj az csodálatos szemben látszik a Weisshorn(4506m) illetve mellette a gleccser, kelet felé pedig a Dom(4545m) mögötte a völgyben pedig Saas-Fee található. A lengőhídtól az Europawegen visszafele Randa és Taesch között már kevesebben voltak (szemét sem volt eldobva az út mellett). Valószínűleg erre már nem jönnek a "profi" túrázok flip-flopban szemetelni :)

A végére hagytam egy ajánlót gyerekes családok részére: Unterwallisban Martigny és Montreux között az autópálya mellett Evionnazban van a Labyrinthe nevű park (lásd: https://www.labyrinthe.ch ). Kis gyerekeseknek, nagyobbaknak illetve azoknak is akik már rég voltak gyerekek tudom ajánlani. Mi kipróbáltuk hazafelé jövet a családdal mindenkinek tetszett.
A Matterhorn Zermattból A Matterhorn Blauherdről Az első tó Stellisee, a havas hegyek mögött a völgyben Saas-Fee található kelet felé a 4000 hegyek látszanak dél nyugat irányban a Matterhorn látszik Grindjisee P8110033.JPG Grünsee (ebben a tóban fürödtünk) Moosjisee Leisee (ebben a tóban is fürödtünk) jellegzetes wallisi házak Randaban a lengőhíd, jelenleg a leghosszabb a világon de nem sokáig mert Németországban fognak hosszabb lengőhidat építeni a Weisshorn a völgy, a Visp-Taesch úton Randa előtt látszik a lengőhíd a völgyből P8120076.JPG P8120083.JPG dupla ilyen drótsodrony tartja a hidat P8120113.JPG Europaweg az Europawegen: a völgyben Zermatt, jobbra a Matterhorn látható
Feladó:  batusFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.07.09. 02:27
(Üzenetazonosító: 201233)
batus Hozzászólások: 1947
Regisztrált: 2007.02.14.
1 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Nagyon jók a képek + a leírás!
Előzmény: (TibiF 201232)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.07.07. 17:46
(Üzenetazonosító: 201232)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Egy hete a 5 Seen Wanderung útvonalon voltunk amely út St. Gallen kantonban található Pizol-Bad Ragaz-Wangs sípályák környékén. Az útvonal júliustól októberig járható. Mi próbálkozunk május közepén de a nagy hó miatt nem tudtuk megtenni. Egy hete is csak "nem hivatalosan" volt megnyitva az útvonal mivel 2500 méter felett sok volt a hó az úton. A túrára egyik volt munkatársammal mentem illetve sikerült mindkét lányomat elcsábítani. Felfele felvonóval mentünk a gyerekek nagyon élvezték mivel itt már síeltünk többször is, nyáron még nem voltunk, tetszett nekik, hogy a felvonón ülünk de mégsem síelünk. Leszállásnál meg síbakancs nélkül mehettünk tovább. Az utat a Pizolhüttenél kezdtük (2227m) majd innen óra mutató járásával megegyezően vettük sorba a tavakat. Legvégén a Gaffia felvonónál kötöttünk ki 1861 méteren, úgy hogy közben 2500 méter felé is mentünk meg 5 tavat láttunk.

Az úton sokan voltak, sok volt a helyi látszott, hogy ez az első hétvége mikor már járható az út. Eddig az út le volt zárva a hó miatt. Írtam már, hogy korábban is próbálkoztunk akkor hótalppal május közepén de annyira csúszott a hó meg olvadt, hogy inkább feladtuk abban az időben. Most a második tóig amely a Wildsee (2500 méter felett található) szinte egymás nyomában haladtunk. Meg is állapítottuk a helyiek szeretnek korán kelni. A mostani túra érdekessége, hogy még elég sok a hó magasabb részeken a tavakban még a hegyről lezúduló hó látszott, nem volt elolvadva a tó smaragd zöld illetve kék színe keveredett a fehér hó színével. Nagyon szép volt a kép. A nagyobbik lányom azért jött el mert mutattam neki az internetről egy képet a fenti tóról és neki megtetszett: mondta is élőben sokkal szebb főleg ha hó is volt benne. Érdekes volt júliusban havat látni a gyerekek évezték, nem mintha idén hóhiányuk lett volna mivel április végén még síeltek. A hó, illetve a tavak, a szép táj meghozta a gyerekek kedvét, bementek a vízbe persze nem lehetett fürdeni mert ott fent 3-5C lehetett a víz hőmérséklet. Hűtésre tökéletesen alkalmas volt a tó (pl. üditő vagy sört jól lehet hűteni). A táj az csodálatos, de ezt már megszoktuk Svájcban ez egy olyan alap beállítás mint mindig.

A fő útról is letértünk mert pihenni szerettünk volna a Wildsee mellett a tavat megkerültük, igen ám de a másik fele meredek, ott nehezen lehet visszamenni olyan 100-200 méteres fal van. Szerencsére sikerült egy rövid "kuloárt" találnunk ahol leereszkedhettünk a völgybe, olyan helyen ahol a hó becsúszott a völgybe, 5-10 méter vastagon alattad a tó meg a patak folyik. Itt óvatosan lehetett haladni, kellett egy kis adrenalin is, hogy fokozzuk a túrát. Szerencsére nem lett bajunk, fent a hegyen 18-20C volt ragyogó napsütés, "légkondi bekapcsolva" a völgyben pedig 30C. 700-800 métert mentünk felfele kb. 1100 méter lefele, a túra végén a nagyobbik lányom megjegyezte: "apa itt kevés gyerek volt ezen az úton". Kárpótlásként hazafele menet a Wallenseeben fürödtünk amely akkor 22C volt, érdekessége, hogy mellette vezet délen a 3-as autópálya Zürich felé az északi oldalon meg mint egy fal 2200-2400 méteres hegyek húzódnak. Kellemes volt a túra után ebben a tóban fürdeni.

Amit érdemesnek tartok és lehet következő túrám ha a környéken leszek az a Pizol gleccserre(2844m) vezet. Közel voltunk hozzá, mások mentek ezen az úton, nem tűnt vészesnek.
a Schottensee közelről Schottensee a felvonóban a Gaffia felé az első tó a Wangsersee az út havas részen vezet onnan jöttünk a második tó a Wildsee 2500 méter felett Wildsee 3-5C vízben játszani a legjobb :) encián a harmadik tó itt a tó alattunk meg a patak, a havon álltunk negyedik tó a Schwarzsee a Baschalvasee
Feladó:  StaniFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2018.05.07. 13:15
(Üzenetazonosító: 201169)
Stani Hozzászólások: 5232
Regisztrált: 2003.11.03.
93 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

.. s gondolj bele, amennyiben nem lett volna ez a kiemelkedően meleg "nyári" április mennyi hó lenne még..
Előzmény: (TibiF 201168)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.05.06. 18:10
(Üzenetazonosító: 201168)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma sítúrázni voltunk a Furka hágón. Április végén befejeződött a síszezon, a kisebbik lányom szezon közben többször szóvá tette, hogy "apa ebben a szezonban még nem túráztuk". Azt mondtam ha majd befejeződik a síszezon akkor megyünk túrázni. A nagyobbik lányom szánkózni akart, szerintem eleget szánkózott ebben a szezonban. Ahhoz, hogy mindkettő feltételének megfeleljek így esett a Fuka hágón a választás. Tavaly itt túráztam április elején, most a hó kb. ugyanott volt mint tavaly ilyenkor. Ami azt jelenti, hogy ennyivel volt több hó idén, hogy a tavaly április eleji a hó szintje megfelel a mostani májusi szintnek.

Ilyenkor Realpig lehet kocsival menni, onnan kezdődik a Furka hágó. Ilyenkor Realptól nem szabad tovább menni autóval. A túrázók behajtanak, az első sorompóig lehet menni. Tavalyhoz képest volt helyismeretem, láttam mások is akkor felmentek. Így tettünk mi is kb. 1600 méterig fel tudtunk menni kocsival. Ebben az a jó, hogy 1400 méterről nem kell gyalogolni száraz úton 1600 méterig síléccel meg bakanccsal a hátadon. Ott jelentek meg az első hófoltok az úton. A kocsit az út mellett hagytam, mások is ezt tették. Pár száz méter mentünk amíg összefüggő hótakaró volt az úton és akkor vettem fel a túrasít. A lányaim hótaposóban illetve szánkóval jöttek felfelé. Nagyon szép idő volt, kék ég ragyogó napsütéssel, szélcsenddel. Letérni nem akartam az útról mert láttam lavina nyomokat (múlt hétvégén is Wallisban történt halálos baleset), gyerekekkel voltam inkább az óvatosság volt a jelszó, az úton mentünk felfele. Nagyon szép volt, a völgyben már tavasz van (vagy nyár) de ahogy haladunk felfelé egyre vastagabb a hóréteg. 1800 méter felett már 1 méter vastag hóréteg volt az úton, pedig azt többször ratrakolták, szezon közben. A szemben levő hegyen ismét sokan túráztak. Nem mentünk fel teljesen a hágóig, mivel nem úgy készültem, kb. 2100 méterig mentünk fel. Mikor ott megálltunk a kisebbik lányom azt mondta: "apa máskor korábban költsél fel és menjünk egészen a hágóig". Szóval majd mehetünk ismét ide vissza a lányaimnak tetszett a túrázás meg a szánkózás. Nekem a hely nagyon tetszik, így nem ellenkezem ha ismét vissza kell menjünk.
Kikerics ha elolvad a hó utána fehér lesz a föld a virágoktól a völgyben már olvad a hó de a hegyen még van utánpótlás a Furka út északi oldala kék ég minden felé 1900 méter felett már mindenütt hó volt encián encián mellette a hó hó+kék ég mindenütt a hegy mögött Wallis kanton található a hegygerinc képezi Uri illetve Wallis kanton határát jobbra a gerinc mögött húzódik a Rhone gleccser itt még szánkózni is lehetett
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.10.29. 11:50
(Üzenetazonosító: 196304)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

A tegnap Schilthorn környékén túráztam. Ezen a helyen már voltam egyszer idén nyáron, akkor a családdal mentünk felvonóval, most pedig egyedül mentem gyalog. Péntek estig még nem tudtam, hogy megyek-e túrázni vagy nem mert bizonytalan volt az időjárás: először hétvégére mindkét napra rossz időt jeleztek aztán ahogy haladtuk időben előre változtattak eredeti előrejelzésükön és csak vasárnapra mutattak rossz időt. Szombaton reggel még azért megnéztem a felhőkép előrejelzést Svájcra, illetve 7:30-tól a wetterpanoramat az SRF1-en. Láttam jó idő lesz, kevés felhővel, ami azt jelenti lehet menni túrázni. (Csak zárójelben jegyzem meg vasárnapra a hegyekbe 150km/h szelet jeleztek).

Nagyon jó útvonalakat lehet találni a map.geo.admin.ch weboldalon, itt megtalálható Svájc összes túraútvonala. Nyáron mikor a Schilthornon jártunk eldöntöttem, hogy ide visszajövök gyalogosan. A Schilthornt Lauterbrunennből lehet megközelíteni, amely egy zsákutca település, mellette hatalmas hegyek veszik körül. A Gimmelwald felvonó után hagytam az autót Stechelberg nevű településen, elvileg ez az utolsó település délre, innen minden irányba csak hegyek jönnek. A környék az Unesco védett területe, érdekes volt látni térképen, hogy légvonalban 11km-re tőlem délre a Concordiaplatz( Aletschgletscher) található.

Stechelberg nyugati oldalán 400méteres falak találhatók, szerencsére túraútvonalat csináltak a patak mellett. 910 méterről indultam, azért választottam ezt a helyet mert szerettem volna lombullató erdőben is túrázni, ilyenkor ezer színben pompázik az erdő. A völgyben Lauterbrunnenben köd, felhő volt de nem voltam elkeseredve mert mikor Interlakennél a hegyek felé fordultam láttam egy heggyel arrébb ragyogóan süt a nap. Tudtam a köd hamar felszáll. A parkolóból Gimmelwald irányába indultam. Az eleje elég meredek volt, a 400 méteres falban valamilyen utat kellett csinálni. Gimmelwald 1367m-en fekszik itt található a Schilthornra vezető felvonó első állomása. 1400 méter felett sütött be először a nap a völgybe ekkor már 10:45-öt mutatott az óra, addig takarták a hegyek a napot. Előbb erdőn majd sípályák mellett vezetett az út. 1400 méter felett a Schiltornt(2970m) meg a Birg csúcsát láttam. Érdekes volt a hegy egy karnyújtásnyira volt tőlem úgy tűnt, de közben még 1500 méter szintkülönbség volt a csúcsig. Schiltalpnál elrontottam az irányt, ezt persze később vettem észre: itt volt jobbra egy út elég széles, volt jelzés is de az a Schiltgratra vitt fel (a sípályák tetejébe). Láttam arra embereket, gondoltam nekem is arra kell mennem, felmentem a Schiltgratig (2150m) onnan csak lefele lehetett menni. Akkor jöttem rá, hogy Schiltalpnál egyenesen kellett volna menni tovább. Lefele nem nagyon volt kedvem menni, hogy aztán ismét fel kell menjek így mentem torony iránt, próbáltam minél kevesebb szintet veszíteni. Itt nagyon sok zergét láttam, volt vagy 30-40 egymás mellett. Olyan 200m szintet csak kellett ereszkednem a saját hülyeségem miatt, majd 2000 méter alatt ismét elkezdhettem a kapaszkodást, itt már a jó úton haladva a Schilthornra. Innen már nem lehetett eltéveszteni az irányt mert egy fal állt előttem 1000 méter szintkülönbséggel. Kellemes idő volt egy szál pólóban el lehetett lenni, mögöttem az Eiger-Mönch-Jungfrau csúcsai látszottak. 2200 métertől hófoltokkal találkoztam, 2500 méter felett pedig összefüggő hótakaró volt. 2500 méter felett már fel kellett öltözni mert a hó miatt egyből hűlt pár fokot a hőmérséklet. 15 óra körül lehettem 2500 méteren, akkor eldönthettem, hogy balra Birgre megyek amely 2600 méteren található vagy felmászok a Schilthornra. Az utóbbi mellett döntöttem, a táj csodálatos volt, ez volt az út legnehezebb része. Volt ahol a hó több volt mint 1m mély, a nyomokat követtem, letérni nem szabadott a nyomról mert akkor az 1m hóba léptem. A Schilthorn már nagyon közel volt de még mindig nem értem fel. Azt tudtam ha felérek itt nem jövök vissza gyalog, a cipőm kezdett beázni (hótalpat kellett volna hozni), a hóban való gyaloglás nagyon kivette az energiámat. 16 órára érkeztem fel a Schilthorra nagyon elfáradva. Szerintem ez volt a legnehezebb túrám eddig, lefele két megállót felvonóval jöttem Mürrenig, nem vállaltam a vissza utat hóban. 2200 méter szintkülönbség jött össze tegnapra, a plusz 200m az én hülyeségem miatt.
Kevés ember volt ezen az úton, láttam olyat is aki futott a hegyre, így edzett.

Már sötétedett mikor a kocsihoz érkeztem, 18:40 lehetett az idő mikor Interlakennél visszanéztem a hegyek felé: ott egy ponton látszik a Jungfraujoch. A hegy csodálatos volt a nap már lement, szürkület lehetett a völgyben de a 4000 méter csúcs még mintha vörös lett volna. Jó volt a tegnapi túra, teszek fel pár képet.
a Schithorn már látszik itt még jól lehetett haladni Eiger-Mönch-Jungfrau jobbra a Birg balra a Schilthorn sípálya betrágyázva azért fekete a fű az Eiger-Mönch-Jungfrauról "millió" képet készítettem a Schiltgrat a Schiltgrat tetejéről csak lefele lehetett menni zergék jobbra a Birg csúcsa látszik háttérben Wengen A nap itt még nem sütött be a völgybe pihenés 2200 méteren útjelző táblák vízesés minden fele ott jöttem fel itt a csúcs még nem látszik 2500 méteren már hideg volt az árnyékban sípályák a Schilthorn környékén, ott épp fut valaki a hegyre fel az utolsó kép az Eiger-Mönch-Jungfrauról már közeledek a csúcs felé az utolsó emelkedő a Schilthornon sokan voltak háttérben a Thunersee
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.09.24. 08:23
(Üzenetazonosító: 195919)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Tegnap végre túráztam. Az elmúlt hetekben hétvégén mindig sok eső volt Svájcban, így nem lehetett kirándulni menni. Szerencsére minden rossz idő egyszer véget ér, hét közepe után jó idő érkezett. Igaz kedden még esett az eső, 1500 méter felett pedig havazott. Gondolkoztam, hogy menjek-e túrázni mert szerda reggel még a Rigin hó volt de szerencsére az is elolvadt.

A Brienzer Rothornra(2350m) esett a választás amely hegy Luzern, Obwalden és Bern kanton határán fekszik. Ezt a hegyet több helyről lehet megközelíteni, dél felől hegyi vasúttal is fel lehet menni, Brienzből a Brienz Rothorn Bahnnal(ez igazi pöfékelős gőzmozdony). Én észak felől közelítettem meg a hegyet Obwalden kantonból. Mörlialpból indultam 1300 méterről. Indulhattam volna lentebbről is, pl. Giswilből(484m) de nem volt kedvem mert így is 6 órás utat írtak a tervezett útvonalra csak oda. Szóval Giswilból egy panorámaúton felmentem Mörlialpba kocsival, ezt az utat már bringával 3 évvel ezelőtt megtettem, ez egy nagyon keskeny út néha csak egy kocsi fér el. Ez az út képezi a Glaubenbielen hágóra vezető út egyik részét. Szóval Mörlialpból kezdtem a kirándulást, amely egy kis sípálya. A felfele út a sípálya mellett vezetett. Kellemes idő volt olyan 10C lehetett reggel. A nap még nem sütött be mert eltakarták a környező hegyek. Hamar felértem 1700 méterre ahonnan már láttam a célt a Brienzer Rothornt. Igen ám de előtte még fel kellett menni a gerincre amely kb. 2000 méteren volt, onnan pedig még vagy három hegycsúcson át vezetett az út a Brienzer Rothornra. Légvonalban közel volt de időben még távol. Délben értem fel a gerincre, ott még 3 órát írtak a csúcsig. A gerincen nagyon szép kép tárult elém: dél felé Bern kanton volt látható a brienzi tóval kicsit távolabb meg a 4000 méteres hegyek. 1900 métertől hóval is találkoztam az északi oldalon, a szerdai havazásnak még megmaradtak a hegyekben a nyomai. A gerincen egy kicsit hezitáltam, hogy csináljam meg a teljes tervezett útvonalat vagy forduljak vissza, mert láttam, hogy telik az idő és itt mint a hullámvasút mentem fel le a hegyeken. Végül megcsináltam, 15 órára érkeztem a csúcsra. Ott elég sokan voltak legtöbben hegyi vasúttal, illetve Sörenbergből felvonóval jöttek fel. A táj az meseszép, egy karnyújtásnyira az Eiger, Mönch és Jungfrau hegyei látszanak, kelet felé pedig az Aare völgye. Már sötétedett mire a kocsihoz érkeztem jó fáradtan.
az út felfelé a sípályán a hátsó hegyre kell mennem, légvonalban közel van P9230035.JPG 1900 méter felett hó volt az északi oldalon a gerincen sok irányba lehetett menni P9230045.JPG P9230046.JPG P9230053.JPG jön a gőzős a brienzi tó a 4000-ek felhőben voltak P9230071.JPG az Aare völgye P9230078.JPG
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.08.20. 19:43
(Üzenetazonosító: 195748)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Ma államalapító Szent István napján a Stansenhornon túráztam. Pénteken megjött a lehűlés Svájcban a 35C nappali hőmérséklet (szerencsére) már a múlté. Az esővel a levegő is lehűlt, ma napközben 22C hőmérsékletet ígértek. Mivel nem mondtak esőt, (otthon ülni kár) így ellátogattam Stansba amely Nidwalden kanton székhelye egy város (inkább nagy falú) a Vierwaldstatterseetől délre, 452m tfsz helyezkedik el. Mellette dél irányba található a Stansenhorn amely csúcs 1898m-en található. A hegyre fel lehet menni felvonóval is aminek érdekessége, hogy cabrió típusú ami azt jelenti egy lépcsőn a tetőre lehet felmenni ami nem fedett és onnan lehet a tájat csodálni. Én ma nem felvonóval mentem hanem gyalog. A környéket akartam megismerni.

A túraútvonalon nem sokan voltak, legtöbben felvonóval mennek a csúcsra. Útközben rengeteg málnát és szamócát láttam, ettem is sokat, macival szerencsére nem találkoztam. Stansból 5.25 órásnak írják az utat gyalog a Stansenhornra én ezt pihenéssel meg rengeteg málnaevéssel megtettem 4 óra alatt. A táj az csodaszép, északi részen mentem fel a nap nem sütött rám, így is izzadtam mint a ló. Felfele úton a Vierwaldstatterseet láttam majd ahogy emelkedtem a Zugi tó meg a Sempachi tó is látszott a távolban. Fenn étterem van, ott már többen voltak, grillezni is lehet, két kiépített grill helyük van ahol csak a húst kell vinni a sütéshez, más minden ott van(fa, grillező, stb.). A táj az csodálatos volt észak felé az egész svájci Mittelandot láttam. Dél felé lennének a 4000 méteres hegyek, az is szép lenne ha nem lettek volna a felhők. Azokat nem fényképeztem mert arra felé nem láttam semmit (legalább van indok, hogy miért menjek vissza még 1x). Jó hely, viszonylag jól megközelíthető, autópálya mellet van Stans, aki nem akar túl sokat túrázni annak ott a felvonó. Ázsiaiakkal nem találkoztam, valószínűleg Luzern elég nekik, ide nem hozzák őket. Szép hely, teszek fel pár képet.
Stans központja a templommal a felfele út Vierwaldstattersee kezd látszani az időjárással nem volt gond, szemben a Bürgenstock látszik málna minden mennyiségben Ki hány tavat lát a képen? Válasz: 5. Ezek Felső-tó, Michigan,Huron, Erie,Ontario. Nem ez nem igaz ezek a Nagy tavak. Középen a Vierwaldstattersee, balra a Sempachersee, középen hátul a Baldeggersee utána a Halwillersee, majd jobbra a Zugi tó balra a Pilátus volt látható a Cabrio felvonó a Vierwaldstattersee, délre Stans, balra Luzern látható balra a Rigi látható Viccesek voltak a hüttében "letzte Tankstelle" 1221 m-en
Feladó:  varia2000FérfiKezdő síelő
Dátum: 2017.08.18. 10:38
(Üzenetazonosító: 195743)
varia2000 Hozzászólások: 54
Regisztrált: 2008.01.30.
32 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

szia, kösz a választ,nem olcsó ,minden esetre,ha újra arra járnék lehet,hogy elgondolkoznék,üdv,további jó barangolást,István
Előzmény: (TibiF 195742)
Feladó:  TibiFFérfiHaladó síelő
Dátum: 2017.08.18. 10:08
(Üzenetazonosító: 195742)
TibiF Hozzászólások: 520
Regisztrált: 2004.11.30.
57 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Szia István, Nem utaztam a helikopterrel rákerestem a neten és ezt találtam:220,320 és 420CHF-be kerül a 20,30,40 perces repülés. Lásd https://www.zermatt.ch/en/Media/Tic...kets/Helicopter-Sightseeing-Flight

Nem biztos, hogy ezt a céget láttam amit a neten találtam mivel akkor nem repültek 10 percnél többet: felszállt a gép, elment a Matterhornig, megkerülte majd a Dufourspitze felé ment, fordulás vissza megkerülte a Gornergratot és leszállás Zermattba. Ez elég gyorsan történt szerintem nem volt 10 perc. Elég gyorsan pörögtek mert utána jött a következő kör ugyanazzal a helikopterrel.
Előzmény: (varia2000 195741)

következőutolsó laponként: összesen 53, rendezés:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 46 vendég és 5 regisztrált felhasználó látogatja.