Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrázás Svájcban

ÜZENETEK (1)Időben csökkenő Időben csökkenő
TibiF
545 élménybeszámolót írt
545
19 éve tag
Ez egy kiemelt üzenet ebből a topikból: Túrázás Svájcban
2022.06.19. 08:06
A múlt hétvégén túl jó idő volt ahhoz, hogy otthon maradjak, ezért túrázni mentem. Már régebb óta terveztem felmenni a Plaine Morte gleccsere amely az Alpok főgerincén fekszik Bern illetve Wallis kantonok határán. Az Alpok főgerince van ahol 2000 méter magas, de van olyan hely ahol 4400 méter magas, egy hete én csak 2950 méteren voltam. Szeretem az ilyen helyeket ahol a határig lehet menni, igaz ez csak kanton határ itt nagyon jó a kilátás. Illetve az ilyen túrákban azt is szeretem, hogy egy nap alatt több évszakkal is találkozok: persze jelenleg nyár van, de a reggeli 5C-t nem nevezem annak, a völgyben kellemes tavasz volt reggel, fentebb 2500 méter felett pedig tél van.

Mivel hegyre mentem és eléggé meredek illetve hosszú túrát terveztem ezért korán kellett indulni. Ilyenkor szinte a leghosszabb a Nap már 4 óra körül virrad Svájcban. 4 órakor indultam, a túra indulási helyszíne Lenk falu déli részén található. Lenk Bern kantonban helyezkedik, tőlünk kb. 150 km-re, kb. 2,5 óra alatt lehet oda jutni. Lenktől délre már csak hegyek vannak és nagyon magasak. Kb. 1300 méterről indultam, reggel még fáztam is egy kicsit ugyanis indulánál 5C volt. Hihetetlen ezt leírni nyáron mikor napközben 30C körüli hőmérsékletet mérnek. Persze az első 100 méter emelkedő után már nem fáztam, de egy sapka megy kesztyű jól fogott volna az elején. Majd legközelebb:)

Az első látványosság útközben az iffigbachi vízesés volt, amelyen a víz több mint 100 métert esik, hatalmas volt a zúdulás még 500 méterről is lehetett hallanni. Mondani sem kellett reggel útközben senkivel nem találkoztam csak a természet meg én voltunk. Fél nyolc körül megérkeztem az Iffigenalpi völgybe, mellettem hatalmas hegyek vettek körül. Néztem is dél felé merre lehet az út mivel előttem egy kb. 700 méter magas sziklafal volt. Mivel erre még nem jártam, szinte biztos voltam benne, hogy itt út nincs mert a hegy olyan volt mint egy függőlges fal. Ez a rész nem volt veszélyes, de aki szédül annak nem ajánlom. Kb. 1m széles út volt, arról nem volt szabad lelépni, mert akkor ott a történet be is fejeződik. 1600 és 2200 méter között volt ilyen az út, a Nap már akkor fent volt az égen de engem még nem sütött mert a hatalmas hegyek takartak. Ezen az úton még ingyen lehetett zuhanyozni is a vízesések miatt, habár felfelé nem akartam vizes lenni de kikerülni nem lehetett. Persze lefelé jövet mikor nagyon meg voltam izzadva kihasználtam ezt a természeti lehetőséget.

2200 méter után nem volt annyira meredek a hegy de akkor kezdtek megjelenni a hófoltok, ahogy emelkedtem egyre sűrübben, 2500 méter felett pedig összefüggő hóréteg volt. A havon jól lehetett menni mert itt a havat nem úgy kell elképzelni mint mikor frissen lehull és belesüllyedsz. Itt a hó olyan volt mint a jégpáncél, max. 1cm-t ha belesüllyedt a túra bakancsom. Itt már lehetett volna hótalpal felmenni, de ki cipeli még azt is magával.

A táj egyre csodálatosabb lett ahogy emelkedtem, a Nap nagyon sütött, a hó visszverte a napsugrakat. Habár hóban mentem felfelé de azért mégis nyár van. Tiszta kék ég, egy darab felhő nem volt az égen, a szél nem fújt. Csak azért nem vetkőztem le felfelé, mert tudtam, hogy leégek. 2950 méterig mentem fel itt van a kantonhatár északra Bern (ahonnan indultam) délre pedig Wallis. 12-re érkeztem a tetőre előttem kelet felé a Plain Morte gleccser volt látható. Igen francia neve van mert ez a rész már francia nyelvterület. Déli irányba az Alpok 4 ezres csúcsai tökéletes panoráma képet mutattak. Dél nyugat felé a Mont Blanc látszott, szemben velem a Matterhornt is láttam. Fennt a csúcson kb. egy órát töltöttem ettem, pihentem és csodáltam a tájat. 13 óra körül fordultam visszafelé, addig volt több mint 1600 méter szintkülönbség és 9km a lábamban.

Lefelé óvatosan kellett jönnöm, mert már a hó is jobban olvadt illetve a meredek sziklafalon nagyon oda kellett figyelni. Fent a hegyen kellemes idő volt, ahogy ereszkedtem lefelé egyre melegebb lett. Érdekesség képpen fent a hó elég jól meg volt fagyva, olvadni csak 2500 méter alatt olvadt. Visszafelé kihasználtam a vízeséseket, nagyon jól esett az izzadtságot lemosni. 16 óra után érkeztem az autóhoz, a völgyben a 26-28C szinte levert a lábamról, nem ehhez vagyok én szokva hegyen. Teszek fel pár képet.
Iffigbach vízesés
a lenki völgy árnyékban
Kezd besütni a Nap
az első piszkos hófolt 1700 méteren
mint egy fal, tériszonyosoknak nem ajánlott
a völgy ahonnan indultam
itt "ingyé" lehetett zuhanyozni, pedig az életben nem sokminden van ingyen
újabb vízesés
a völgy ahonnan indultam, kb. 2100 méteren vagyok
újabb hófoltok, itt már nem annyira meredek az út
2300 méteren egyre több a hófolt
Útjelző
ha elolvad a hó, akkor a növények foglalják el a helyet, Encián
2400 méteren egyre több a hó
Itt már meredekebb az út de vannak nyomok
félig befagyott tó
2500 métertől összefüggő hóréteg volt
befagyott tavak
ismét meredek rész
ahol nincs hó a virágok is megjelentek
Rohrbachstein(2950m) BE-VS kanton határ
felfelé
Glacier de la Plaine Morte
Wallis/Valais kanton
észak felé Bern kanton
Mont Blanc
középen a Matterhorn
még 1x a gleccser
a lefele út É-NY irányba
a befagyott tavak fenntről
ezen a falon mentem fel illetve jöttem le, most már tudom hol az út de reggel nem hittem, hogy itt lesz út. Ez szinte függőleges fal
Iffigbach vízesés napfényben
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.