Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK

Hóvadász

Üzenet írásához regisztrálnod kell, vagy be kell jelentkezned.
következőutolsó laponként: összesen 431, rendezés:
Üzenetek Üzenet íráshoz regisztrálj
Üzenet szövege
Feladó:  essleggFérfiHaladó síelőProfi snowboardos
Dátum: 2019.01.15. 06:42
(Üzenetazonosító: 203551)
esslegg Hozzászólások: 45
Regisztrált: 2006.12.10.
63 síterepet értékelt

Igen, ezt tettük vasárnap. Reggelre még esett kb. 10 cm friss hó, meg folyamatosan nap közben is jött.
G10 mellett nem mertük bevállalni, mert viszonylag fogós volt a hó, és féltünk, hogy nem lesz elég lejtés. Elakadás esetén pedig a kimászás brutál fárasztó lett volna.
Ellenben a G1 lefelé bal oldalán, az erdőben mentünk jópárat, ez valóban szuper volt. Jól csúszható, megfelelő meredekségű, kellően szellős erdő, és ebben a hóban mesevilág...
Köszi még egyszer a tippet!
Előzmény: (golo 203439)
Resterhohe1.jpg Resterhohe2.jpg Resterhohe3.jpg
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2019.01.13. 00:07
(Üzenetazonosító: 203439)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Kocsival menjetek át, mert felvonózva túl sok időbe telne!
Előzmény: (esslegg 203438)
Feladó:  essleggFérfiHaladó síelőProfi snowboardos
Dátum: 2019.01.13. 00:01
(Üzenetazonosító: 203438)
esslegg Hozzászólások: 45
Regisztrált: 2006.12.10.
63 síterepet értékelt

Köszi a tippet. Ma még találtunk egész jó részeket középen, de holnap átmegyünk Resterhöhe-re, és megnézzük a javaslatod.
Egyébként kb. 2 nap szünet után újra rákezdett itt a hóesés, most is nagy, sűrű pelyhekben zuhog...
Előzmény: (golo 203401)
h i r d e t é s

Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2019.01.12. 00:23
(Üzenetazonosító: 203401)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Szerintem holnap nézzétek meg a Resterhöhe-t, talán kevésbé van szem előtt és tovább bírja. A Panoramabahn (G10) tetejétől ki lehet menni jobbra, ahol egy nagy, igaz elég lapos mező van, de hidegben, nem olvadó hóban elég a lejtése. Alul az erdei úton balra vissza lehet térni a pályára, onnan pedig a középállomáshoz. Tovább lemenni a völgybe nem érdemes. Ezen kívül jó még G1 felvonó lefelé nézve bal oldalán az erdő, nyugodtan be lehet menni és le az aljáig, mert alul van a kék pálya, amin vissza lehet térni a felvonóhoz. A jobb oldal is jó, de vannak mély árkok, patakmedrek, amit nehéz keresztezni. Mentem már le egészen jobb oldalon is az erdő szélén, sőt azon túl is, járható az is, de haladó szint.

https://sielok.hu/fotoalbum/pass-thurn/kep/1/
Előzmény: (esslegg 203400)
Feladó:  essleggFérfiHaladó síelőProfi snowboardos
Dátum: 2019.01.12. 00:09
(Üzenetazonosító: 203400)
esslegg Hozzászólások: 45
Regisztrált: 2006.12.10.
63 síterepet értékelt

Egy rövid freeride élménybeszámoló Kitzbühelből, ahol egy kisebb boardos csapattal vagyunk péntektől-vasárnapig.
Hátha érdekes másoknak is... :-)
Tényleg brutál mennyiségű hó van, pályán kivül 1.000-2.000 méter magasság között combközépig-derékig ér a friss réteg.
Ma reggel a terepnek csak kb. 1/3-a ment, de 11.00-től varázsütésre megnyitották szinte az összes, napok óta lezárt pályát a középső részen (Steinbergkogel, Pengelstein). Ezzel egyidőben az idő is kitisztult és kisütött a nap.
Valóban úgy tűnik, hogy tömegsporttá vált a freeride: amikor látszott, elinditják az új lifteket, az emberek elkezdtek felsorakozni a kapuk előtt, mindenki első akart lenni az új, még nem bejárt részeken, és nem sajnáltak 15-20 percet sorban állni ehhez. Az újonnan megnyitott közel 10 pálya és a kapcsolódó részek kb. 2-3 óra hosszat tartották magukat, ennyi idő kellett ahhoz, hogy minden össze legyen járva. Mindez 4-es lavinaveszély mellett - az volt a benyomásom, hogy mindenki ki akarja maxolni a napot, kicsit mintha nem lenne holnap.
Mi az elején óvatosak voltunk (a csapat inkább carving / pályaboardos, stabil sb tudással, de kevesebb freeride tapasztalattal), és inkább csak a pályák mellett meg az erdős részeken mentünk, de aztán, látva hogy sokan bevállalják az erdő feletti, magasabban fekvő, nyitott lejtőket, párat mi is kipróbáltunk.
Nagy élmény volt, de azért bennünk volt a félsz a meredekebb részeken.
Most újra esik a hó...
Feladó:  bouquetkFérfi
Dátum: 2019.01.11. 12:08
(Üzenetazonosító: 203381)
bouquetk Hozzászólások: 170
Regisztrált: 2011.11.29.
64 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Most csak itt tudok reagálni. Elég keserűre sikerült ez a beszámoló,de értem. Az igazán jó dolgok váratlanul jönnek. Minél nagyobb az elvárás, a rákészülés, annál nagyobb a csalódás. És igen, ez egy kiscsoportos játék. Max. pár ember, akik értik ezt az egészet. Ez a legjobb. Ha ez nincs, akkor inkább egyedül. Persze tudjuk-tudjuk, de amikor olyan jó.
Előzmény: (golo 203310)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2019.01.11. 09:53
(Üzenetazonosító: 203372)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Ez egy zárt csoport és nem én vagyok az alapítója, ezért most nem írom ki ide a nevét, de privát üzenetben szívesen elárulom annak, akit komolyan érdekel.
Feladó:  morfologusFérfiKezdő síelőHaladó snowboardos
Dátum: 2019.01.11. 01:56
(Üzenetazonosító: 203363)
morfologus Hozzászólások: 111
Regisztrált: 2012.11.12.

Hihetetlen élmény olvasni a beszámolódiat, ugyanaz a mosoly ül ki az ember arcára, mint egy-egy hangulatos videónál.
Azon kevesek számára, akik olvassák a rovatot, megosztanád kérlek az említett facebook csoport nevét?
Előzmény: (golo 203310)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2019.01.10. 04:03
(Üzenetazonosító: 203310)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Elmondom, mi volt. Mi még az elején mentünk, azóta sokat romlott a helyzet. Először fordul velem elő, hogy havazik, de rossz kedvem van tőle, és nem sietek újra kimenni. Ez már túl sok, lehetőség pedig alig.

Múlt hét szerda éjjel mentünk ki az A1-esen, amit nem szeretek, de most ez volt az ésszerű döntés. Síkvidéken nem esett, ahhoz hegy is kellett. Annak is az északi széle kapott, beljebb, a Gastein-völgyben csak nagy szél és látványhó.

2019.01.03. Hochkeil. Szokás szerint a Gastein-völgyben most is csak az alsó felvonók jártak az erős szél miatt. Kivéve Dorfgastein, de ott nincs mit keresni. Tehát elindultunk Hochkeilba. Azért már az első napon, mert ott már ekkor is rengeteg hó gyűlt össze, és később, ha megérkezik a java, már nem biztos, hogy fel tudnánk menni. Már így is kellett a hólánc. A helyről most nem írok, görgessetek lejjebb, ott egy korábbi beszámoló. Mágikus, magával ragadó kicsi hely, nem nagyon van már ilyen. De most hiányzott a varázs. Rengetegen voltak. Olyanok is, akik csak ilyenkor bújnak elő és tolakodnak, lökdösik az embert. Szünidő volt.
Az előző napi, melegfronti hó nehéz és sűrű volt, de egész nap esett és közben hűlt a levegő. A nap végére ismét felerősödött a havazás, feltámadt a szél, fújta le a fákról és felkapta, hordta a porhavat, bele a szemünkbe, miközben mi benne csúsztunk. Perverz téli örömök.

2019.01.04. Filzmoos. Ezen a napon se jártak a Stubnerkogelre a liftek, tehát ismét utaznunk kellett. Na jó, akkor legyen Filzmoos! Északi szél, északi fekvés. Az erdőben lenyomta a porhavat és dűnéket emelt a szél. Mondanom sem kell, hogy ez sokkal jobb így, mint ha nagyon mély lenne. A fákra vastagon ráfagyott a jég meg a hó. Mesebeli látvány. Egész nap esett, de ez már laza, hideg porhó. Ettől könnyűvé vált a haladás és még a csekély lejtés sem okozott gondot. De nem volt érdemes hibázni, mert lecsatolva mellig ért a hó. A patakok is teljesen hó alatt vannak. Egyszer beszakadtam, fej fölött volt a széle.
Filzmoos a Dachstein hegytömbje által védett, ezért akkor sincs nagy szél, amikor máshol igen. Teljesen biztonságos, mert alig van lejtése és még erdős is. Én itt jeladó és hátizsák nélkül szoktam csúszni. Ugyanakkor mégis igényes és nehéz terep. Az erdőben lehetnek rövidebb meredek részek is, amitől élvezetes. Vigyázni kell a patakokra, mert könnyű belekerülni. Vezetőre nincs szükség, mert még én is elrontom 3-ból 2x. De az sem életveszély, csak egy kiadós kimászás a mély hóban. Lehet a felvonó mellett kezdeni, és fokozatosan tágítani a kört. Azután a sífutóúton gyalogolni feljebb, és akárhol elindulni, ahol megtetszik. Pont emiatt az "akárhol" miatt nehéz megjegyezni, és könnyű elhibázni. De ettől lesz izgalmas és kihívás minden menet.
Nyugodt, szép napunk volt, miközben egyre nőtt bennünk az extázis, úgyhogy zárás után ezt meg kellett ünnepelni, ezért még ettünk egy levest, mielőtt hazaindultunk.

2019.01.05. Angertal és Schlossalm. Reggel fél nyolckor a honlapon zöld jelzés a liftek mellett, hurrá, mehetünk. Akkor még nem tudtam, hogy azok még tegnap délutánról maradtak ott, és még nem frissítették az oldalt.
Nyitásra odaértünk. A négyes ülős alatt kezdtük. Ez az aberrált kedvencem: kiálló facsonkok, kidőlt fák keresztben. Nevetve mondtam, majd ha egyszer ezt már kihagyom, akkor megöregedtem. Ezzel a bemelegítés is megvolt.
Ezután megtudtam, hogy ma nem fogunk tudni feljutni a csúcsig, ezért a nagykör kimarad. Ez lett volna a lényeg. Nagyon csalódott voltam. Közben megérkeztek a többiek. Már tízen voltunk, ez túl sok, és mindenki arra várt, hogy találjak ki valamit.
Felmentünk a kék kabinnal. Fent sűrű köd volt és nagy szél. A lift alatt felül van egy lanka bokrokkal, majd tőle jobbra irtás, balra erdősáv, ami egész jó terep. De déli oldal és szem előtt van. Most hó volt bőven, ezért kellemes volt. 3 menetre volt elég. Mindenki rohant, pörgött, minden szabályt felrúgva, mintha nem 4-es lavinaveszély lett volna. Egyre ingerültebb lettem, nem szeretem az ilyet. Átmentünk a Schlossalmra. Kerestem a ködben a lehetőségeket. Semmi. Felmentünk a csúcsra és újra le a pályán. Próbálkoztam letérni, ahol kiadta. Felmentünk a Sendleitenbahnnal kétszer. Mellette jó volt az erdő, de rövid. Utána át a Haitzingalmhoz. Tavaly még volt itt egy régi 2-es lift, amit elbontottak. Lecsúsztunk az erdőben. Talán ez volt a nap legjobbja. Összezavart, hogy minden más lett. Az erdőt kivágták, elkészült az új pálya. A nagy víztározó már tavaly is megvolt. Most kiegészült egy hatalmas lavinafogó fallal. A legjobb útvonal közepén van. Kerülni kell. De az új kabinos lift alatt nyílt egy új sáv, ami elég jó. Ez a lift nagy előrelépés. 70km/h-ás szélben is működhet. De fent is átépült minden, először összevissza botorkáltam, mire megtaláltam a helyet, ahonnan indulhatunk. Ezután itt csúsztunk a nap végéig a nagykabin alatti katlanban a középállomásig. Nem volt egy életbiztosítás. Én a jobb oldali gerincen indultam, de volt aki nem hallgatott rám. Ebből egyszer még baj lehet. Be fogom fejezni ezt a játszadozást. Szigorú korlát lesz, max 5 fő, és csak aki betartja, amit kérek.
Az idő és a hangulatom már nem romolhatott volna tovább, de legalább a hó jó volt. Minél előbb el akarom felejteni ezt a napot.

2019.01.06. Werfenweng. Gastein megint zárva, a helyzet rosszabb, mint az előző napon. Megenyhült az idő, melegfront jött és nagy a szél. Most nehéz, tömör hó esett. Északon sokkal több, mint nálunk. Legszívesebben Werfenwengbe mennék, de félek, mert ha én megyek, jönnek utánam a többiek is, és ez veszélyes. Ennek ellenére korán elindulunk, lesz ami lesz. Az utak tömve, rengetegen kelnek útra. Sok síterep bezárt. Filzmoosban egy fa dőlt a felvonóra, így ott is szünnap. A felfelé vezető út bedugult, hólánc is kell, de feljutunk. A parkolóban hókupacok jelzik, hogy alattuk áll egy autó. Működik a kabinos lift, de az ülőst még takarítják. A felvonóból azt látom, hogy az erdőben már mindenhol csapatják. Tömegsport lett a freeride. Ismét nő bennem a stressz. Megbeszéljük, hogy a lift bal oldalán kissé távolabb fogunk lejönni, hogy még megmentsük magunknak. Sikerült, de lejjebb már sok lett a nyom. Aztán megyünk még egyet még jobban kitérve balra, hogy lejöhessünk az irtáson is. Ez sem volt rossz. A hó bőven elég, de sűrű, nehéz, és ahol nyom van, az dobálja a lapot, és ez kényelmetlen. Felrémlik előttem 2012, amikor még csak mi tértünk le. Akkor ennél is több, de stabilabb, homogén volt a hó és nem féltem. Ez most rosszabb. Közben megnyílt az ülős lift is, de mire átértünk, össze lett járva minden. Ennek ellenére majdnem zárásig nyomtuk, ahol két fa között még nem volt nyom, akkor arra. A freeride jövője. Tiszta Amerika.

A sorrend: 1. Filzmoos, 2. Hochkeil, 3. Schlossalm, 4. Werfenweng.

2012 sokkal jobb volt.

Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/nagy-havazas-eszaki-alpok-2019/kep/1/
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2019.01.01. 15:45
(Üzenetazonosító: 202876)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Elmondom, mire számítok. Ez most nem előrejelzés, az már eldőlt, centimétereket sem írok, mert ki számolja, mikor tökig ér a hó és a fordulóknál arra kell ügyelni, hogy a felcsapódó havat még az orrunk alatt tartsuk?

Egyből a B-terv, vagy a C lép életbe.

Az alap (ami az elmúlt 2 napban esett) nem ideális, alatta jégkéreg lehet az eső után. Erős szél is fújt, ami lenyomta. Egy tábla az egész ami könnyen megindulhat. A végén már nyugodtabban esett, és ez elfedi. Ami pedig jön, az sem lesz másként. Végig erős szél, a csúcsra járó felvonók, ahol van középállomás, valószínűleg állni fognak. Ebből következik, hogy olyan helyre kell menni, ahol ez az egyetlen feljutási lehetőség, ezért (óriási a tömeg a szünidő miatt) mindent el fognak követni, hogy járassák a felvonót. Húzós lift? Van olyan is, de az titok, hogy hol :)

A cudar időjárás és a lavinaveszély miatt erdő, erdő, és csak az erdő!

A rengeteg friss hó miatt elő szokott fordulni, hogy első nap, amíg nem tömörödik és kristályosodik át, addig nehéz benne a csúszás. Most nem ilyen lesz, mert olyan hideg lesz, hogy a hó laza, lebegős, puha porhó marad, amiben könnyű lesz haladni. Az is előfordulhat, hogy az erős szél még az erdőben is kissé lenyomja, de attól még jobb lesz.

Sietni nem kell, mert megvár. Most sok az ember, de a -10 fok alatti, szeles, havazásos időt nem sokáig fogják bírni a pályán, úgyhogy mégsem lesz tömeg.

Okosan válasszatok helyet, és akkor esélyes, hogy évekre szóló Top 1 élményben lesz részetek!
Feladó:  Steve33FérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.30. 22:37
(Üzenetazonosító: 202849)
Steve33 Hozzászólások: 23
Regisztrált: 2016.02.03.

Welcome back!
Ezek szerint az "időjárás Ausztriában" topicot kellően offoltam az utóbbi napokban, de ha ez valamennyire is adott motivációt a hóvadász topic újrakezdéséhez megérte.

A facebook csoport mennyire zártkörű?
Feladó:  essleggFérfiHaladó síelőProfi snowboardos
Dátum: 2018.12.30. 22:16
(Üzenetazonosító: 202848)
esslegg Hozzászólások: 45
Regisztrált: 2006.12.10.
63 síterepet értékelt

Én örömmel olvasnám :-)
Köszi előre is!
Előzmény: (golo 202840)
Feladó:  - Marky -FérfiHaladó síelő
Dátum: 2018.12.30. 22:03
(Üzenetazonosító: 202846)
- Marky - Hozzászólások: 475
Regisztrált: 2008.12.02.
50 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Előre is köszi :)
Elég combosak az előrék a jövő hétre Auztriára, már csak egy ilyen kéne a következő 2 hétre a franciákhoz is, és akkor idén már nem kérek semmit :D
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2018.12.30. 20:34
(Üzenetazonosító: 202842)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Ez most egy olyan helyzet, amire legutoljára 2012 januárban volt példa, akkor 4 napig esett egyfolytában a hó. A nyomáseloszlás tökéletes, minden a legjobb helyen, AC az óceánon a Brit-szigetek feletti középponttal, ami blokkolja a nyugati áramlást, a ciklonok ezt megkerülve, Skandinávián keresztül vonulnak Kelet-Európa felé. A közös áramlási rendszerükben pedig a hideg, sarkvidéki, tengeri levegő a legrövidebb úton érkezhet, és az áramlás iránya pont merőleges az Alpokra, ami így a legtöbb havat adja ki magából. Egy klasszikus, ritka felállás, amit nem szabad kihagyni.

Mitől más ez most, mint a többi hasonló északi torlasztásos helyzet (Nordstau)? Attól, hogy az AC sokáig ott marad a helyén, a ciklonok pedig nem feltörik, kiszorítják, hanem megkerülik, tehát nyugaton tartósan magas, ÉK-Európa felett pedig alacsony lesz a légnyomás. Ezzel a hideg levegő nem csak 1-2 napig, hanem huzamosabb ideig, akár 6-10 napig a vendégünk marad, sőt lejut a Balkánra is, ahol csúnya dolgokat művel majd. Hát ezért.
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2018.12.30. 20:04
(Üzenetazonosító: 202840)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Halihó!

Ma futás közben a friss északnyugati szellő és az 5% körüli PM10 koncentráció hatására elgondolkoztam azon, hogy mi lenne ha folytatnám ezt a FlakeNews-rovatot (Morris után szabadon)?

Nem tűntem el, hanem vénségemre én is a fészbúkra költöztem át, ahol egy zárt körnek írogatok előrejelzéseket, beszámolókat, hangulatjelentéseket, ilyesmi. Azért, hogy az izobárok, a nyomvonalak, és más görbületek, vagy letörések, erdészeti szakkérdések (pl. hogy a cirbolya- vagy a vörösfenyő a jobb-e freeride szempontból?) megvitatásával ne a síterepek olvasóit terheljük, ezekről ezután inkább ide írok, és Ti is itt kérdezzetek.

A freeride-os FB csoporttal lehetnek majd átfedések, ezért azoktól, akik mindkét helyen jelen vannak, elnézést kérek.

Úgy tűnik, hogy a motiváció visszatért, de ehhez az is kellett, hogy amit most mutatnak a modellek és alakít az időjárás, az maga lesz az extázis!
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2017.01.04. 19:33
(Üzenetazonosító: 191995)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Öt éve nem volt ilyen. Menni kell!
Feladó:  StaniFérfiProfi síelőKezdő snowboardos
Dátum: 2016.03.31. 08:25
(Üzenetazonosító: 188948)
Stani Hozzászólások: 5198
Regisztrált: 2003.11.03.
91 síterepet értékelt
BEMUTATKOZÁS

Örülök, hogy tetszett, remek kis hely. Kotyék idén Mühlbach felé és lementek, illetve Bischofshofen irányába is van jó terep megfelelő hóviszonyok esetén
Előzmény: (golo 188940)
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2016.03.30. 17:16
(Üzenetazonosító: 188940)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

2016.03.26. Arthurhaus-Hochkeil

A freeride, nekem legalábbis, egy magányos műfaj. Egyedül (tudom, tudom...) vagy 2-3 jó barát együtt az ideális, az ennél nagyobb csapat már zavaró. Ez az egyik. A másik, ha rajtad kívül még több százan gondolják azt, főleg a havazás utáni első derült napon, hogy ez lesz a Nagy Nap. Ugyanazon a helyen. Na ebből lett elegem.

Stani és Koty tavalyi beszámolója erről az eldugott kis helyről telibe talált. Arthurhaus-Hochkeil, a meseerdő, a kis Filzmoos. Mühlbach mellett kell letérni a főútról, de éppen ellenkező irányba, mint az ismert pályarendszer, és utána még elég sokat kell autózni felfelé. A legtöbb síelőnek ez eszébe sem jutna, hiszen csak húzós liftek vannak, kicsi a szintkülönbség, és nincs ott semmi. Maradjon is így!

Legutóbb, amikor Fieberbrunnba mentem, letértem megnézni. Éppen havazott, de a völgyben nem sok nyoma maradt. Az út az elején egy déli fekvésű hegyoldalon kanyarog felfelé, ezért hó sem volt sok. Lesz itt még valami? Lett. Van egy magasság, úgy 1300m körül, pont ott, ahol az alsó húzós lift parkolója található, ahonnan kezdve hirtelen vastag hó borított mindent. Itt már árnyékos, északnyugati fekvésű a hegyoldal és felette közvetlenül a Hochkönig hatalmas hegytömbje magasodik a másik oldalon. Ez a magyarázat arra, hogy miért van itt sokkal több hó, mint távolabb. A nagy hegy hatása miatt. Ez a titka. Még továbbmentem, mert feljebb is van egy parkoló és egy hosszabb húzós lift, balra pedig egy lankás (tanuló) pálya. Itt megálltam és belegyalogoltam a mély hóba. Azon a napon már csúsztam Lungauban és Obertauernen is keresztül jöttem, de sehol sem volt ennyi friss hó, mint itt. Az elhatározás megszületett.

Péntek éjjel utaztunk ki Böcksteinbe. A héten több napig hideg volt, többször havazott, de nem jelentős mennyiség, mert a délről támadó nedves-meleg és az északi hideg levegő között döntetlenre állt a meccs. Ezen az éjszakán azonban egy északnyugati melegfront érkezett. A schladmingi völgyben 3 fokban záporos csapadék esett, néhol egész jó intenzitással. Bischofshofen, 311-es út, szakadó eső. Ez jó lesz holnapra ide. Továbbmenve a Gastein-völgyben, ahogy emelkedtünk, bár fokozatosan hűlt a levegő, de a csapadék is gyengült. Végül, éppen amikor megérkeztünk átváltott hóba, de gyengén. 4 óra alvás és átmegyünk!

Csak a dienteni hágón jött a meglepetés. Addig még semmi, ott viszont már igazi Tél volt! Tehát az éjjel csak 1300m felett esett tisztán hó, lejjebb eső vagy vegyes. Leereszkedve Mühlbachnál (850m) ismét semmi, majd ahogy újra egyre feljebb mentünk, elkezdett téli arcot ölteni a táj. Amikor megérkeztünk, már 30cm friss hó fogadott bennünket és csend és nyugalom. 5-6 autónál nem állt több a parkolóban. A hegyek még ködbe takaróztak, de már érezni lehetett, hogy a szép időre (és melegre) nem kell sokat várnunk. Megnyugodtam. Az a nyugalom lett úrrá rajtam, amit például Filzmoosban szoktam érezni. De ez a hely még annál is bensőségesebb. Aki szembe jön veled, az rád mosolyog. Talán, mert itt érzik az emberek, hogy valami különlegesben van részük, távol a tömegtől, mindentől, ami a mai síközpontokat jellemzi.

Átöltöztünk és felsétáltunk a felvonóhoz (Saukarlift). Néha érkezett néhány ember a sípályán, ami teljesen üres volt. Ezért jöttünk.

Az erdőben vastag hótakaró és még a fákról is éppen csak elkezdett olvadni le a hó. Nyomok sehol. Amikor felértünk, egyelőre nem sokat láttunk, ezért először a pályát próbáltuk ki bemelegítésnek. Amikor letértem, bele a mély hóba, azonnal kiderült, hogy az olvadós, fogós fajtából van. Egy kötésállítás a leghátsó pozícióba azonban megmentette a napunkat.

Két hosszú húzós lift van, meg néhány rövidebb. Az egyik, a hosszabb a Saukarlift, ami 1330m-ről visz fel 1700m-ig. A másik, a távolabbi pedig a Roßwieslift 1470m-en indul és 1740m-en van a teteje. Innen pár perces sétával akár a Hochkeil-csúcs (vagyis inkább domb) is elérhető. Itt a pályától jobbra letérve megtaláltuk az első és leginkább szembetűnő freeride területet, ahol már voltak nyomok. Ekkor még köd volt, ezért csak fokozatosan tágítottuk a kört. Utána csúsztunk egyet a lift (lefelé nézve) bal oldalán is, ahol egy patakvölgy melletti meredek gerincen lecsúszva már az első vigyor is megjelent az arcunkon. Aztán csúsztunk még itt párat. A hely kicsi, a szintkülönbség sem nagy, ezért egy idő után az ember már nem számolgatja tovább a meneteket. Lecsúszik, felmegy, ha megunja, átmegy a másik felvonóhoz, folyamatosan, és közben megszűnik az idő.

Rájöttünk, hogy a Saukarlift melletti terep a jobb. Meredekebb és egyenletesebb a lejtése. Balra és jobbra is járható az erdő. Lefelé nézve baloldalon közvetlenül a felvonó mellett van egy hosszú tisztás. A jobboldali erdő pedig még jobb. Aztán egyre inkább eltávolodtunk jobbra. Az erdő mindenütt nagyon kellemes. Patakmeder alig akadt, ha mégis, azokat könnyen keresztezhetjük. Végül rájöttünk, hogy AKÁRHOL el lehet indulni lefelé, mert alul bárhol érkezünk ki, vagy egy síutat találunk, ami a két felvonó alsó állomását köti össze, vagy rövid sétával a gyakorló pályán csúszhatunk vissza az alsó felvonóhoz. A visszatérés tehát gyors és kényelmes. Valahol középen van egy hosszú tisztás is. Feljebb az erdőben pedig mindenfelé nyílt sávok, melyek jó meredekek és még ebben az olvadó hóban is dinamikus, gyors csúszásokat tettek lehetővé. Etalon. Feltűnő a hasonlóság Filzmooshoz is. Annál rövidebb, kisebb a szintkülönbsége, de jobb a meredeksége (a Saukarlifthez közelebbi részen). Az erdő fiatalabb és ritkább, így a hó eléri a talajt és nem veszik kárba, mint ott, ahol összezárnak a fakoronák. Vannak tisztások is. Nyomokat viszont csak a nyílt terepen találtunk, az erdő végig csak a miénk maradt. Milyen is legyen ott, ahol összesen alig volt néhány ember, és azok is a pályán vagy közvetlenül mellette maradtak?

Az egyik csúszás után éppen egy panzió udvarára érkeztünk meg. A falhoz támasztva két gyönyörű, natúr famintás, eddig soha nem látott deszka állt (GoodBoards márkájúak). Nézegettük, fényképeztük őket, amikor odajött egy barátságos, mosolygós srác és megkérdezte, hogy tetszenek-e? Beszélgettünk egy kicsit deszkákról és a freeride-ról. Kiderült, hogy ők is azt űzik, és most éppen a jövő évi prototípusokat tesztelik. Miért éppen ezen a helyen, nem pedig valami felkapott gleccseren? Talán azért, mert ők is többre értékelik ezt és már ismerik ezt a titkot.

Képek: https://sielok.hu/vetites/galeria/freeride-arthurhaus-hochkeil-2016/1/
CAM00394.jpg CAM00395.jpg CAM00411.jpg
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2016.03.17. 22:28
(Üzenetazonosító: 188772)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

Gergő barátom még mindig tudja fokozni :)

https://www.facebook.com/Freeride.hu/posts/942498639136615
Feladó:  goloFérfi
Dátum: 2016.03.12. 20:40
(Üzenetazonosító: 188631)
golo Hozzászólások: 877
Regisztrált: 2010.01.02.
BEMUTATKOZÁS

2016.03.04. Fieberbrunn & Sallbach-Hinterglemm.

Ez egy fontos és értékes csúszás volt. Sok év után újra találkoztam egy régi barátommal, akivel hasonlóan gondolkozunk a hegyekről. Szavak nélkül is megértjük egymást. Ő is egy vándor, aki új útvonalakat próbál ki. Ehhez van elég türelme, kitartása, és hagyja, hogy a hegy mutassa meg a helyes irányt. Mert mi mindig arra csúszunk, amerre vinni akar minket a deszkánk. Ahogy Ákos barátunk mondta.

A legjobb dolog, amikor két síterepet összekötnek egy új felvonóval. Ehhez megépül egy pálya, de több egyelőre nem, így kicsit távolabb a környezet eredeti állapotban marad meg. Rengeteg új lehetőség is nyílik. Olyan útvonalak válnak elérhetővé, amiket azelőtt csak hosszú túrával érhettünk volna el. Az első ilyen élményem Westendorf és Kitzbühel összekötése után volt az új felvonó közelében. Most pedig Fieberbrunn és Sallbach határán.

A barátom meghívására érkeztem most ide, akinek ez már az ötödik szezonja Fieberbrunnban snowboard-oktatóként. Réges-régen már csúsztunk egyszer itt együtt. Azóta sok minden megváltozott. A régi, lassú ülős liftek helyén modern kabinosok épültek, de ezzel a hely nyugalma, harmóniája nem veszett oda.

Például a déli oldalon a Reckmoos Süd ülős liftet is egy kabinos váltotta fel, melyhez alulról csatlakozik az új TirolS II kabinos, ami már egészen a völgy aljától jön fel. Emlékszem, hogy amikor anno lecsúsztunk itt, a felvonó alsó állomásánál lejjebb érkeztünk meg, ezért még fel kellett másznunk, hogy visszatérhessünk. Erre már nincs többé szükség.

Óriási a kontraszt Sallbach-Hinterglemm és Fieberbrunn között. Amott már mindenhol pályák, amelyek között semmi szabad hely nem maradt, annyira kiszélesedtek. A faluban mélygarázs-labirintus, melyben el lehet tévedni. Új, gyors 6-os és 8-as felvonók, melyek a rengeteg embert várakozás nélkül viszik fel, akik aztán a széles pályákon özönlenek lefelé. Ha sokáig néztem, majdnem beleszédültem. Ez lenne a jövő?

Fieberbrunn nem ilyen. A központ olyan, mint régen, van egy nyugodt, szabadtéri parkoló, pár perc sétára a liftektől. A piros kabinos lift retró hangulata is jó érzéssel töltött el. Egy átszállással érhetünk fel a hegytetőre. Reggel nyitás után pár perccel már a felvonóban ültünk. Az ablakon kinézve láttam, hogy a hó még az erdőben is elég. Az éjjel is esett 15cm friss, de az előző napokon 30. Ebben a szezonban még nem csúsztam ilyen jó körülmények között.

A Lärchfilzkogel-csúcs (1645m) a kiindulási pont. Innen jól át lehet tekinteni a terepet. Szemben egy mély völgy terül el, melynek túlsó oldalán visz fel az új Reckmoos Nord felvonó, amivel ki tudunk jutni a völgyből, hogy utána lecsússzunk a túlsó, déli oldalon. De ezzel még ráértünk, ezért először a lavinafogók között csúsztunk le, majd balra tartva bementünk az erdőbe. Egy szűk szurdokvölgy aljában értünk ki a sípályára, amin visszatértünk a központba. Ez a legegyszerűbb freeride-útvonal, így hamar összejárják, de nekünk még teljesen szűz volt a meredek hegyoldal. Meglepődtem, amikor a laza, könnyű porhóban lecsúsztam. Ilyen jóra egyáltalán nem számítottam. Egy felejthetetlen nap állt még előttünk. Leginkább azért, mert a barátom itt minden indulási pontot, gerincet, kuloárt, eldugott völgyet, patakot és kivezető útvonalat ismer, és ez olyan tudás, amit csak nagyon sok felfedező csúszás (és kimászás) után érhet el az ember egy ilyen változatos terepen.

A Reckmoos-Nord felvonóból balra látható marcona, meredek hegyoldalt most kihagytuk, mert még annyi más lehetőség volt. Szemben a másik oldalon, lefelé nézve balra kicsúszva érhető el egy meredek kuloár. A még érintetelen, puha porhóban óriási élmény volt benne lecsúszni. Utána gyorsan vissza a pályára és irány ismét a csúcs.

Kicsivel lejjebb indul a Hochhörndl felvonó, ami már a legmagasabb pontra (2020m) visz fel. A cél a déli oldal hatalmas szabad területe. Itt sokan kicsúsznak jobbra, majd onnan közvetlenül le, de jobb, ha minél magasabbról indulunk. Ehhez lecsatolva, a magasságot megtartva a meredek hegyoldalba kapaszkodva kell mászni egy kicsit a gerinc alatt, hogy aztán enyhén jobbra tartva egy ritkábban látogatott hómezőn csúszhassunk le. Az erdő szélén megálltunk, mert a teljesen szűz, szikrázó hómező látványa olyan csodálatos volt, hogy fotóért kiáltott. A fák árnyékában, egy balos íven végül déli irányba fordulva kiértünk arra a széles hómezőre, amin egészen a völgy aljáig bármerre lecsúszhatunk. Többé nincs már gyaloglásra és mászásra szükség. Alul egy kezelt síút készült, amin az új TirolS felvonóig csúszhatunk vissza, lendületből. Innen térhetünk aztán vissza akár Fieberbrunnba (TirolS II) vagy mehetünk tovább át Sallbach irányába fel a Reiterkogel-csúcsra (1819m).

Ez az északi oldal, emiatt árnyékos, és sokáig őrzi a porhavat. Pálya csak egy készült hozzá, ami jó dolog. Erről sokan letérnek, mert csábító a felvonó alatti irtás a sok behavazott púppal. Egy átlagos napon mi is örömünket lelnénk benne. De ez nem volt átlagos nap. Fent jobbra indultunk el a pályán és addig csúsztunk tovább a gerincen, amíg elfogyott a lejtése. Ekkor jobbra letértünk, be az erdőbe. A felső rész egy igazán meredek, kellemesen ritka erdő, ami nagyon élvezetes ereszkedés. Ezen a napon még nem járt benne előttünk senki. Esésvonalban engedtük lefelé, míg kiértünk az erdő széléig, ahol egy dimbes-dombos, lankás hómező következett. Az alján jobbra csúszva átkeltünk egy patakon, majd egy rövid séta után a síúton már csúszva gyorsan vissza tudtunk térni. Erről még egyszer le kell térni jobbra és egészen a völgy aljáig lecsúszni, ahol egy keskeny hídon átkelve már el is értünk a felvonóhoz. Ezt a hómezőt elég gyorsan felszabdalják a nyomok, mert végül mindenki ide érkezik ki. A fenti rész azonban tovább bírja. Nekünk még négyszer érte meg és volt még egy ötödik menet is, amihez egyet felvonóztunk is, hogy egy távolabbi útvonalon csúszhassunk le, de a vége ugyanez volt.

Ahhoz, hogy más csúcsokat is elérjünk, először le kell csúszni a pályán Hinterglemm felé, felvonózni, ismét lecsúszni, és megint felvonózni. Ez az amit jobb elfelejteni, bár a fenekünk melegszik közben. Végül a Hochalm 6-os ülős felvonóval felértünk, kicsit továbbmásztunk, hogy elérjük a Hochalm-csúcsot (1921m). Innen nem lehet akárhol lecsúszni északra, mert szakadék van. De azért vannak lehetőségek. Az egyik a gerinc, mi azon indultunk el, majd arról jobbra letérve már egy széles völgykatlanban csúszhattunk le tovább az aljáig. Délután már voltak itt nyomok, főleg legfelül, ahol szűkebb, de lejjebb még bőven volt szabad hely. A völgy alján pedig ott a kezelt síút, amin csak pár perc a visszaút, és újra a felvonóban ülhetünk. Semmi túra, minden nagyon gyors, kényelmes, nekünk ez már a luxus-kategória. Sajnos emiatt lesznek egyre többen és drágul a bérlet.

Aki felvonóval akar hazatérni Fieberbrunnba, annak fél 4-ig el kell érni a TirolS II felvonót. Mi erről az utolsó két csúszás kedvéért lemondtunk. Végül a Bernkogel felvonótól sétáltunk fel a gerincen a Bernkogel-csúcsig (1740m). Nem voltunk egyedül, mert innen le lehet csúszni vissza Sallbachba is. Ez elég egyértelmű és sokan választják. De a másik irányba, Fieberbrunn felé még hosszú az út és kevesen vállalkoznak rá. Az eleje egy nagyon szép völgykatlan fenyőfákkal. Aztán meredekebb lesz a dolog, és egy mély patakvölgyet kell elkerülni. Mi a baloldalon maradtunk és a gerincen csúsztunk le, majd tovább az erdőben, míg ki nem értünk a legelőkre. Senki nem járt erre. Esteledett. Átkeltünk a patakon, felsétáltunk egy havas dombon a Burgeralm fogadóhoz. Innen már vezet le egy út Fieberbrunnba, melynek az eleje lejt és csúszható, de azután egy műúthoz érkezik és onnan már gyalogolni kell.

Az összeköttetés után ez lett a legjobb freeride helyek egyike. Változatos, igényes és kreatív. Visszatérni érdemes.

A nap krónikája képekben:
https://sielok.hu/vetites/galeria/fieberbrunn-sallbach-freeride-2016/1/

Ezen kívül még rengeteg a lehetőség. A barátom további bejárt útvonalai ínyenceknek:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.278922365494249.74208.152115614841592&type=3

következőutolsó laponként: összesen 431, rendezés:
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 74 vendég és 2 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet