Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Janica Kostelic - a horvát hókirálynő

2004. október Kapecska László

Hazájában mindössze néhány kisebb síterep működik, édesapja magát képezte edzőjévé, éveken keresztül pénzszűkében élve tréningeztek, komoly sérülésekkel küzdött, Janica, a Kostelic család lánytagja 20 éves korára mégis szinte mindent elért a sísportban, amit versenyző elérhet.

A jugoszláv polgárháború sokakat sodort szegénységbe, így a zágrábi Kostelic családot is. A család síszenvedélyét és a két gyerek elhatározását, hogy versenyzőkként gyôzelmeket szereznek, azonban ez nem akadályozhatta. Az 1982-es születésű Janica és három évvel idősebb bátyja, Ivica még apró gyerekként tanultak meg síelni apjuktól, Ante Kostelic-től, a fővárostól 15 kilométerre magasodó Medvednica terepein.

Nehéz kezdet

Janica háromévesen kezdte az ismerkedést a sízéssel, de édesanyja, Marica emlékei szerint "állandóan elesett és a többi gyerek útjába került. Már azt hittük, sosem tanul meg rendesen síelni." Valahogy mégis sikerül a kezdeti nehézségeken úrrá lenni, ugyanis 10 évesen leigazolt az SC Zagreb csapatába, amelynek színeiben azóta is versenyez.

A családfő korábban kézilabda-játékosként, majd edzőként kereste kenyerét, 1991-re azonban munka nélkül maradt. Ha kellett, halászni ment, és a fogást a tengerparti éttermekben adta el, hogy családját eltartsa, és az ausztriai edzések költségét előteremtse. Legtöbbet a Hintertux-gleccserre jártak, ahol autójukban vagy a mellette felvert sátorban aludtak, és a magukkal vitt szendvicseken éltek. "Mindig nehéz volt az életünk, de győzelemről álmodtunk" - emlékszik vissza Janica a nélkülözés éveire. A család helyzete 1995-től vált könnyebbé, amikor Janica és Ivica megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ösztöndíját. Ebben az évben a testvérpár sorra az első helyeken végzett a korosztályos európai versenyeken. Janica utolsó, 1996-97-es szezonjában, amikor még gyerekként állhatott rajthoz, 22 versenyből 21-et megnyert, köztük a legnehezebbnek számító Topolino és Pinocchio futamokat.

Az első olimpia

Az 1997-98-as szezontól kezdve - Janica 15, Ivica 18 évesen - már FIS-versenyeken vettek részt, a naganói olimpiára készülve. Ivica számára az 1997-es schladmingi összetettben elnyert bronzérmet sokan az elkövetkező nagy sikerek előzetesének tekintették, azonban ehelyett a sérülések időszaka jött el, és kimaradt Japán is. Nem így húga számára, aki első olimpiáján a legfiatalabb indulóként összetettben a nyolcadik, óriás-műlesiklásban a 24., lesiklásban a 25., műlesiklásban pedig a 26. helyen végzett.

Az 1998-as olimpiai játékokkal lejárt az ösztöndíj, de a hírnévvel együtt megjelentek a nagyobb szponzorok és az első felnőttérmek is. Ettől az évtől kezdődően támogatja a testvérpárt a felszerelésüket is biztosító Salomon. A franciaországi junior-vb-t Janica egy ezüst- és egy bronzéremmel, az 1998-99-es szezont pedig a világkuparangsor tizenegyedik helyével zárta. 1999-ben jött el az első győzelem ideje is: Janica St. Antonban összetettben aranyat szerzett.

Horvát szenzáció

Az 1999-2000-es szezonban már nem fiatal tehetségként szerepelt, hanem a világkupa-sorozat egyik lehetséges győzteseként. Ahogyan azonban néhány évvel korábban bátyját, úgy Janicát sem kímélték a sérülések. 2000-ben St. Moritzban hatalmasat bukott, jobb térdének négy szalagja is megsérült. Ezzel számára akkor véget ért a versenynaptár, sőt egyes orvosi vélemények szerint a sportkarrier is. A 18 éves reménység a 22. pozícióban fejezte be az évadot. Műtétek következtek, majd egy évre rá a nagy visszatérés.

A 2001-es év újra a sikerektől volt hangos. A világkupaversenyek nyolc szlalomszámából hetet megnyert a sérüléseiből jórészt felépült horvát lány, begyűjtve elsô összesített világkupa-győzelmét. A horvát szenzációt (Croatian sensation) - ahogyan emlegetni kezdték - Zágrábba hazatérve ünneplő tömeg fogadta a város repülőterén, ahol a miniszterelnök és a köztársasági elnök köszöntötte egy hatalmas virágcsokkorral, benne a 2000 -2001-es szezonban gyűjtött 1256 pontért egy-egy szál rózsával. Hazája olyannyira büszke lányára, hogy bélyeget bocsát ki a versenyző képével. Két évtized legfiatalabb bajnoka ekkor már az olimpiai aranyat tűzte ki célul.

Salt Lake City

Egyszer fenn, egyszer lenn - mondják. A lejtmenetre Janicát a 2001-2002-es idény kezdetén újabb sérülések kényszerítették, de a vasakaratú "Hókirálynő" decembertől újra versenybe szállt. 2002 januárjában Salbachban összetettben második, Bertechgadenben szlalomban harmadik és negyedik óriás-műlesiklásban Cortinában. Az eredmények a felépülést mutatták, Janica azonban gyengének érezve magát, kihagyta a sorozat utolsó, svédországi állomását. Így is sikerült a 2001-2002-es világkupa legjobb tíz versenyzője közé bekerülnie, a cél azonban az elsőség lett Salt Lake Cityben.

Salt Lake Citybe együtt utazott a Kostelic család. Az indulók között volt Ivica is, aki szintén aranyéremmel szeretett volna hazatérni. A győzelem ezúttal csak Janicának sikerült, neki azonban három alkalommal is. Az összetettben, műlesiklásban és óriás-műlesiklásban kiérdemelt arany mellé "becsúszott" egy ezüst is, a szuper G-ben elért második helyezésért. "Tudtam, hogy egyszer nyerni fogunk, de hogy ilyen sokszor, azt igazán nem reméltem." Janica Kostelic az elsô horvát, aki téli olimpián dobogóra állhatott.

Janica Kostelic Salt Lake City-ben
Janica Kostelic Salt Lake City-ben
Az olimpiáról viszszatérve a kupasorozat fináléjában győztes időt fut Flachauban. A 2002-es év nyarán újabb műtéten esett át a 20 éves sportcsillag, késleltetve felkészülését az új évadra, de úgy látszik, semmi sem lehet akadály: Janica Kostelic a 2002-2003-as világkupa-sorozatot is győztesként fejezi be. A szezon mérlege 12 dobogós hely, 5 világkupa-elsôség, 2 világbajnoki arany, öt második és egy harmadik hely.

Az idei év elején ismét lesérült, a kezelések még április végén is tartottak. Könnyített edzéseit Janica a Hintertux-gleccseren május közepén kezdte meg, majd a felkészülést Svájcban, a Zermatton folytatta, egészen a szezon kezdetéig.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.