Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboard legenda a Kínai Nagy Falnál

2005. október Kapornaki Anikó

2005 nyarán a gördeszkás Danny Way, a torinói Téli Olimpia előtti héten pedig a snowboardos Terje Haakonsen használja majd sportpályaként a Kínai Nagy Falat. A szponzorok tódulnak és készülőben a nagy dobás: negyedcső verseny világsztárokkal és sok-sok kínaival.
Terje Haakonsen a világ egyik legnagyobb snowboard legendája - és nem csak az eredményei miatt. A 31 éves norvég egymaga többször reformálta meg a sportágat, mint a többiek összesen. Ötleteire a deszkagyárak, filmforgalmazók, versenyszervezők azonnal lecsapnak, mert a siker szinte garantált. Terje most ismét nagy dobásra készül: a 2006-os téli olimpia előtt egy héttel (2006. február 2-5. között) Peking közelébe, a Nagy Falhoz hívja a világ legjobb negyedcső specialistáit, Kína első profi snowboard versenyére.

Az időpont érdekessége, hogy Terjének és az olimpiai játékoknak már van közös múltjuk. 1998-ban, amikor a Nemzetközi Snowboard Szövetség (ISF) kezéből a Nemzetközi Olimpiai bizottság áttette a sportágat az addig snowboarddal nem foglalkozó Nemzetközi Síszövetség (FIS) kezébe, az akkor 23 éves Terje több dolgot helytelenített. Nem örült a két futamos formátumnak, amely szerinte gátolja az ötletességet, a sport fejlődését, és nem tetszett neki a kötelezően viselendő csapatmez sem, mondván, hogy ez kedvezőtlen a szponzorok számára, és a snowboard amúgy is egyéni sport. A háromszoros ISF félcső világbajnok ezért bojkottálta a Naganoi játékokat, és elment Hawaii-ra szörfözni, pedig komoly esélye lett volna az aranyéremre.

Közben pedig kidolgozott egy ellen-versenyt, az Arctic Challenge-et, amely azóta a deszkások Szent Gráljává vált. Minden év tavaszán otthonába, Norvégiába, az Északi-sarkkörhöz hívja a világ legjobbjait, akik egy héten keresztül egy sportág „laboratóriumában” kísérletezhetnek, versenyezhetnek. Mivel az Arctic Challenge egy hétig tart, van idő „esőnapokra” is, nem kell hóviharban is kint lenniük, hogy tartani tudják az ütemtervet. Az esemény annyira népszerű a snowboardosok között, hogy ma már kvalifikációs versenyeket (Ticket to Ride-TTR) is rendeznek.

Most a szervezők az Arctic Challenge filozófiáját igyekeznek a Nagy Fal túloldalára transzportálni. Persze nem Terje az első, aki igyekszik meglovagolni a kínaiak extrémsportok iránti érdeklődését. 2005 nyarán az amerikai Danny Way ugratta át a világ legnagyobb gördeszkás rámpáján a Falat, nagy csinnadratta és sajtóvisszhang közepette. A norvég legenda most ezt a világ legjobb negyedcsöves snowboardosaival igyekszik überelni. Nem zárja ki a világrekordot sem (2001-ben Heikki Sorsa 9,3 m magasra repült ki Norvégiában a negyedcsőből), de önmagához híven inkább az inspirációra, a versengésre, a fejlődésre helyezi a hangsúlyt.

Az Oakley-nak nem kellett sokáig ecsetelni a kínai piacban rejlő lehetőségeket és persze Terje neve is garancia volt, így lett az esemény neve az Oakley Style Masters. A cég jóvoltából az a rider, aki elsőként ugrat fel 10 méter magasra a negyedcsövön, egy 30 ezer dollár értékű órával, a Gold Time Bombbal gazdagodik.

Persze ehhez megfelelő negyedcső is szükséges. Erről az Arctic Challenge szervezői gondoskodnak. A 10 méter magas és 20 méter széles építmény építési munkálatai már folynak. A pontos helyszín a Badaling síközpont, amely Pekingtől 70 km-re északra fekszik, vagyis a fővárosiak, és a repülővel Kínába érkezők számára is a Badaling autópályán könnyen megközelíthető. Maga a síközpont nem nagy, hat pályája összesen 5 kilométer hosszú, de Terjéék versenyéhez nem is nagy terület, csak egy jó negyedcső kell.

A versennyel kapcsolatos kérdéseinkkel felkerestük a TAC vezetőségét. Mint Henning Andersentől, a TAC igazgatójától megtudtuk, az Oakley Style Masters időpontjának fő oka az, hogy az amerikai riderek csak ekkor érnek rá. Január 21-ig az olimpiai kvalifikációs versenyekkel vannak elfoglalja és persze január végén rendezik az X-Games-t, az extrém sportok olimpiáját is. Annak érdekében, hogy az eseményt közelebb hozzák a kínaiakhoz, egy helyi ridert is keresnek, persze olyat, aki nem riad vissza a mega-negyedcsőtől.

Terje Haakonsennél a válogatás módszereiről érdeklődtünk. Megtudtuk, hogy Kína első profi snowboard versenyére Terje válogatja ki a meghívottakat, vagyis idén még nem lesz TTR, de nem titkolt célja, hogy a jövőben még nagyobb versenyt hozzon létre Peking mellett. Terje szeptember végén járt a Badaling síközpontban, így arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen a kínaiak érdeklődése a sportág iránt. Mint kiderült, mindenki a robbanásra vár, jelenleg az ottani snowboard klubnak 1500 tagja van, de februárra már ennek kétszeresét várják. Henning Andersen megfogalmazása szerint a kínaiak imádják a sportokat, az akrobatikát és a versenyeket, vannak hegyeik és hideg telük - mi kell még?! Terje szerint a kínai snowboard helyzete most olyan, mint amit Japánban tapasztalt 10 éve.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.