Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboardos trükkök

2004. december Stico

Ha téli deszkás vagy, akkor biztos hallottál már róluk, esetleg próbáltad őket, vagy talán már a mesterük vagy. A trükköknek. Minden rokon alternatív sportnál ugyanez a folyamat. Elsőként közvetve hallod, látod, aztán Te magad leszel a szemtanúja, és a következő kötelező lépés csak annyi, hogy megpróbálod. A trükköt

A trükk olyan mozgásforma, ami magában foglalja az összes variációs lehetőséget a deszkával, és közben eleget tesz az adott kor mozgásdivatjának. Igen, ilyen is van. A mozgásforma és a trükkök fajtái évről évre változnak. Van, ami poros, van ami retro, és van, ami furcsán újszerű.

Maga a trükktudás emeli a deszkást a különböző kasztokba, ami szerencsére nem zárt rendszer, hanem totálisan nyitott. Csak rajtad áll vagy bukik, hogy hova kerülsz. De a dolog egyre nő és nő, ezért muszáj új dolgokat kitalálni, megfogni a jelentkezőket, ezért nem csak nőnek a dolgok, hanem változnak is.

Parkok nőnek ki a hóból, és varázsolnak teljesen új formákat a már halálosan ismert pályákból. Síző és snowboardos már egy helyen repked, egy helyen csúszik: a parkokban. Egy jobb esetben elzárt terület ez, ahol új törvények uralkodnak. Nem a hatalmas távolságok és a hihetetlen meredekség a vonzó, hanem az, hogy milyen és mennyi elem található benne.

Korlátok
A városi gördeszkás hatására a snowboardban egy új mozgásforma alakult ki. Ezért kötelezőek a parkban a korlátok. Hol négyszög alakú vason, hol kerek formán, különféle alakokba (S, U stb.) hajlított fura szerkezeteken csúsznak minél tökéletesebb tartásban az új stílus rajongói.
50: ha a deszka hossztengelye párhuzamos a korláttal.
Backside boardslide: ha a deszka hossztengelye merőleges a korlátra, a térd pedig a haladás irányába mutat.
Frontside boardslide: ha a deszka hossztengelye merőleges a korlátra, a térd pedig a haladással ellentétes irányba mutat.
Lehet rossz lábbal csúszni 50-et, lehet boardslide-ba 180-ból feltenni a decket, és lehet 270-nel felpörögni a korlátra, front, illetve boardslideban. Lehet a deszka végén (tailslide), orrára támaszkodva (noseslide) csúszni. Sőt, bármit lehet.
A trükkök száma végtelen. Ezért divatosak, mert sohasem lehet a végére érni. És a dolog egyre nehezebb és bonyolultabb vagy a maga nagyszerűségében egyre egyszerűbb lesz.

De a korlát csak egy elem a park rengetegében. Ha kezdő vagy, ugyanazokon a formákon, csak nem olyan vékony és kemény kivitelben gyakorolhatsz a boxokon. Ezek fából és műanyagból készített, korlátra felkészítő elemek. Már annyira elterjedtek, hogy önálló életre keltek, és saját világuk van.
Akkor mit találunk még a parkban? Cornert, félcsővet, kidobókat, meg még annyi mindenfélét, hogy elzsibbadna a kezem, ha leírnám.

Corner
Sarkot jelent, de igazából egy olyan elem ez, ami inkább felfelé dob, mint előre, és egyből megadja a barátságosabb érkezési lehetőséget is. Bár ezt is át lehet repülni, bátorság megy egy kis lapát munka segítségével.

Félcső (halfpipe)
Egy óriás, a hóba vagy a földbe túrt, lejtéssel rendelkező "félcső", amelynek két falán lefelé haladva lehet gyakorolni a trükköket. Fajtájuk szerint lehet: mini, normál, szuper. Na, a szuper félcső falának a magassága 5 méter környékén van! Olimpiai szám.
A félcső speciális formájánál fogva az összes benne lévő pörgés kevesebb 90 fokkal, mintha ugyanazt a trükköt egyenes kidobón ugornánk. Ezért is lehetséges találkozni közvetítéseken 1080 fokos ugrásokkal is. Sőt!

Kidobó (straight jump, big air)
Egy - a kidobó hosszának megfelelő - nekifutó után egy elugrórész, amelyet követ a "flat" és a leérkező. Fajtája millió. Egy átlagos középhaladó-ugrató kb. 3-5 méter hosszú (a flat), de könynyen találkozhatunk 10-20 méter hosszú óriásokkal is. Ezeken egy profinak nem esik nehezére kipörögni a 900-at sem. Kevesen vannak!

Ha a pörgés iránya a mellkas irányába esik, azok a backside ugrások. (A hátát mutatja a rider a forgás elején.) Amennyiben a pörgés a hát irányába esik, azok a frontside ugrások. (A mellkasát mutatja a forgás elején a deszkás.) Cab az az ugrás, amikor a gyengébb lábbal (fakieből - switchből) frontside pörgést végzünk.

A tereptárgyak elrendezése is különböző lehet. Van, ahol külön egy elemre koncentrálva lehet rámenni a kiválasztott tereptárgyra, és van, ahol egymás után jönnek a kihívások (slope style). Szerény véleményem szerint az utóbbi a profibb.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.