Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Sízés testnevelés órán, avagy mit tud egy iskolai síoktató?

2017.10.02. | Szerző: Ozsváth Miklós
A minap szülők vitatkoztunk, hogy a második osztályos gyerekek szervezetten az iskolából úszni vagy síelni menjenek-e. Milyen érvek szólnak a síelés mellett?
Az egyik anyuka érvei az iskolai síelés mellett a következők voltak: síelni nem vinném saját szervezésben, mivel nem gondolom alapszükségletnek, és a családban senki sem síel. Éppen ezért nagyon örülnék, ha iskolai keretek között megtanulna síelni. Azaz szívesen áldozok arra, hogy elsajátítson egy új sportágat. A vita során pedig még jónéhány érv elhangzott: nem kell hajat szárítani, tehát az óra teljes hosszában a mozgás játssza a főszerepet; ha egy gyerek éppen elfáradt, nem akar dolgozni, akkor is legalább levegőn van; a síelés, mint mind a két agyféltekét működtető sport, amolyan okosító sportág stb.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Ezek után persze adódik a kérdés, hogy vajon mennyire van jelen az iskolákban a sízés, és mennyire lehetne? A kérdéskör megválaszolására Demeter Antal címzetes iskolaigazgatót, az Iskolai Síoktatók és Szabadidő-szervezők Egyesületének ügyvezető alelnökét kértük meg.

„Az első és legfontosabb dolog, amit le kell szögeznünk – hangsúlyozza Demeter Antal –, hogy a szabadba szervezett programok, a téli-, nyári táborok, az erdei iskolák, és az egész életen át űzhető sportágak iránti igény felkeltése, gyermekeink egészséges életmódjának, életstílusának kialakításához nélkülözhetetlenek!”
Ebbe a sorba illeszkednek az iskolai sítáborok is, amelyek továbbra is nagyon népszerűek – csak legyen, aki megszervezi. Ezért is jó, ha egy testnevelő tanár síoktatói, iskolai síoktatói képzettséggel illetve sítúravezető (táborszervező) tanúsítvánnyal is rendelkezik, na meg azért, mert a szűkös tornatermi kapacitás kiváltható, és egy csomó tornaórát ki lehet vinni úgy a szabadba, hogy az egyre szaporodó műanyag sípályákon a gyerekek keményen sportolhatnak.

„A mindennapos testnevelés minőségi megvalósítása mind nagyobb sokoldalúságot kíván a testnevelőktől is – mondja az igazgató. Az egyre több műanyag sípálya (síiskola) bekapcsolható a mindennapos testnevelési órák rendszerébe, ideális lehetőségeket biztosítva és kellő motivációt adva a télen szabadban űzhető sportágak megismerésére, a sí, mint versenysport iránti érdeklődés felkeltésére, a szabadidő hasznos eltöltésére.”
Az sem elhanyagolható, hogy egészséges életmódra neveljük a gyerekeket, friss levegőn vannak, és nem utolsó sorban a környezetvédelem és a sport karöltve jelenik meg a síoktatásban. A közelmúltban fejeződött be az ISE első 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzése, amely kifejezetten a műanyagpályás síoktatást helyezi a középpontba, azonban az egyesület számos módon igyekszik elősegíteni a sízésnek az iskolai keretek közti tanítását.
„Ezt a célt szolgálja az ISE 60 órás sítúravezető (táborszervező) akkreditált pedagógus továbbképzése, amely elsősorban – ahogy az a nevében is benne van – a sítáborok megszervezéséhez, lebonyolításához nyújt segítséget. Aztán több olyan projektünk is van, amelyek segítenek a mindennapos testnevelés keretei között elhelyezni a sízést. Ezt szolgálja a 30 órás műanyagpályás síoktatás akkreditált pedagógus továbbképzésünk, vagy épp az az alternatív tanterv, amelyen most dolgozunk, és amelyet a Magyar Sí Szövetség is nagy örömmel támogat.”
Az ISE tavaly jelentette meg Síoktatási segédlet tanároknak, síoktatóknak című kiadványát, mely tematikai egységek és óravázlatok keretében dolgozza fel a sí alapiskola és a haladó iskola oktatási anyagát, mely egyben kész tanmenetet nyújt a testnevelő tanárok és a síoktatók részére is. (A könyv megvásárlásáról a www.ise.hu honlapon található információ.)
Emellett rendszeres szakmai esteket, továbbképzéseket, elméleti és gyakorlati programokat, konzultációkat szerveznek a tagságuknak, hogy a síelés területén elméletben és gyakorlatban is csúcsformában maradjanak.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó egyesületek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó fórum:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 207 vendég és 27 regisztrált felhasználó látogatja.