Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

A sízés tanulásáról

2010.01.22. 2011.08.15. Babos Sándor | frissítve: 2011.08.15.

A sízés tanulásáról A többszázezer magyar amatőr síző közül még mindig rengetegen tanulnak autodidakta módon, vagy nem megfelelő szakembertől. Pedig ma már Magyarországon is nagyon komoly szakmai háttere van a síoktatásnak.
A többszázezer magyar amatőr síző közül még mindig rengetegen tanulnak autodidakta módon, vagy nem megfelelő szakembertől. Az a környezet, amelyben a síelés zajlik: a hegyek, a lejtők, a hó, a felvonók, a felszerelés és maga a mozgás is veszélyes üzem. A legfontosabb szempont ezért a biztonság. Ezt csak úgy érhetjük el, ha igénybe vesszük a síoktatók szolgáltatásait és szakszerű segítségét. A hobbisízők kikapcsolódásként, az élvezetért űzik ezt a sportot. Ebben is sokkal magasabb szintet érhetünk el, ha síoktatóval tanulunk sízni, hiszen rögtön helyes mozgást sajátíthatunk el, gyorsabban juthatunk magasabb szintre, mely nagyobb élményt nyújt és biztonságosabb is. Az oktatók megtanítják a sípálya közlekedési szabályait, a FIS 10-et is, mely minden sízőre kötelező. Ma már Magyarországon is nagyon komoly szakmai háttere van a síoktatásnak. Hazánk nem tartozik az alpesi országok közé, de oktatóink nemzetközi szinten is nagy elismerést szereztek már.

Helyi viszonyok között a műanyag borírású pályák a legelérhetőbbek. Síoktatás itt van helyben! A Fogarasi Síiskolában Budapesten három helyszínen: Zuglóban, Óbudán és Márton-hegyen szeptembertől áprilisig időjárási körülményektől függetlenül tanulhatunk síoktatóktól. A pályákon felvonó, világítás és kölcsönzési lehetőség is van. Hároméves kortól már lehet kezdeni, de felnőttekkel is foglalkoznak. A szakemberek nem csak a technikát oktatják, hanem a megfelelő felszerelés kiválasztásában is segíteni tudnak. Megtanítják, hogyan kell felvenni a sícipőt, hogyan öltözködjünk a síeléshez, hogyan hordjuk a felszerelést kézben, hogyan szállítsuk autóban.

A pályán az oktatás léchez szoktatással kezdődik: fölcsatolás, járások vízszintes talajon, irányváltoztatások, megfordulás, hegymenet. Az első siklásélmény az egyenes siklás: párhuzamos lécekkel, középen terhelve siklás közben kell megtalálnunk az egyensúlyt. Fontos, hogy a lejtőnek legyen megfelelő kifutója, ahol a kezdők is biztonsággal megállhatnak. A Fogarasi Síiskola nagy hangsúlyt fektet a stabil alapok felépítésére. Nem szabad siettetni a tanulást, mert abból biztos, hogy rossz technika alakul ki. Az alapiskola feladatait érdemes már itthon a műanyagon megtanulni, hogy a külföldi drága sízésen ne ezzel menjen el az idő. Aki műanyagon jól felkészül, havon már az első csúszáskor élvezhetően jön majd le a kezdőpálya tetejéről. Az egyenes siklás után megtanuljuk a biztonságos megállást hóekével. Ezután jöhetnek az első kanyarok. Fontos, hogy kerek íveket síeljünk. Ebben segítenek a carving lécek. Ne akarjuk gyorsan átforgatni a síket a másik irányba. Ezt csak enyhe lejtőn szabad gyakorolni! A hóeke íveket itt hamar át lehet vezetni párhuzamos lendületekbe, ahol ugyanazt a mozgásszerkezetet kell végrehajtani, de már nagyobb tempóval. Törekedjünk arra, hogy a léceink az élükön fussanak. Ez az úgynevezett karcolás, mely óriási élmény, ugyanis a lécek nem sodródnak oldalra, nem fékeznek, mégis íven futnak. Ennek eléréséhez rengeteg gyakorlásra van szükség. E csodálatos sportnak manapság számtalan válfaja létezik: pályán, szűzhóban, buckák között, ugratókon, stb. Mindegyik stílusban elérhető olyan szint, mely máshoz nem fogható élményt nyújt, persze csak megfelelően irányított gyakorlással. Mindenkinek azt ajánljuk, hogy a sízés tanulásához mindig vegyen igénybe síoktatót!

További információ: www.fogarasisiiskola.hu
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.