Menü ≡

Bevált az ütésre keményedő síruha

2006.10.13. | Frissítve: 2014.07.16. | Szerző: sielok.hu
Bevált az ütésre keményedő síruha A Spyder cég már közel egy évtizede kezdte el használni a d3o-nak nevezett technológiát, melynek lényege, hogy a ruha anyaga alapállapotban lágy és hajlékony, azonban ütés hatására a másodperc tört része alatt keménnyé válik, így esés esetén csökkenti a sérülés kockázatát.
h i r d e t é s
Korábban teljesen normális volt, hogy a sízők vaskos és terjedelmes alsókar és sípcsontvédőket, viseltek a szlalom és óriásszlalom számokban, mivel ezeknél a számoknál annak érdekében, hogy minél szűkebben kerüljék ki a pályát jelölő kapukat, azokat alsó-lábszárral és alsó-karral "ütik el" az útból. A súlyos, de hajlékony stanglik komoly ütéseket mérnek ezekre a végtagokra, ezek az ütések védőfelszerelés nélkül nagyon fájdalmasak lennének.

Az amerikai Spyder síruhagyártó cég azonban a 2000-es évek közepén olyan új technológiát fejlesztett ki ezeknek a védőfelszereléseknek a kiváltására, amelyet az amerikai és a kanadai csapat tagjai sikeresen teszteltek a 2006-os torinói téli olimpiai játékokon, és azóta is töretlen a sikere.

Így működik a gyakorlatban...

A ruhagyártó cég egy anyagfejlesztéssel foglalkozó vállalatot hívott segítségül az új védőeszköz kifejlesztéséhez, a megoldás pedig egy könnyű, hajlékony, testhezálló anyag lett, amelynek különlegessége abban áll, hogy alapállapotban lágy és hajlékony, azonban ütés hatására a másodperc tört része alatt keménnyé válik, így csak akkor nyújt védelmet, amikor arra tényleg szükség van, egyébként nem akadályozza a sízőt a szabad mozgásban.

Az anyag a fejlesztő vállalat, a "d3o" nevét viseli, összetétele titkos, a cég szóvivője mindössze annyit árult el, hogy szintetikus úton előállított polimer alapú viszkózus folyadékalapú anyagról van szó, amelynek molekulái normál állapotban csak lazán kötődnek egymáshoz, azonban erős deformáció hatására a molekulák közötti kötés megerősödik, ezáltal keménnyé téve az anyagot. Amennyiben az anyagot érő ütés, erős deformáció megszűnik, az visszanyeri eredeti tulajdonságait.

A "d3o" legalább olyan jó védelmi képességekkel bír, mint a korábban alkalmazott eszközök, bár a laboratóriumi kísérletek során nehézséget okozott annak a lemérése, hogy mennyi időt vesz igénybe az anyag megkeményedése az ütést követően, mivel ez megközelítőleg mindössze ugyanannyi időt vett igénybe, mint az ütés időtartama (kevesebb, mint egy századmásodperc).

A két ország síválogatottjának tagjai olyan mértékben meg voltak elégedve az új megoldással, hogy hallani sem akartak arról, hogy visszatérjenek a hagyományos védőfelszereléshez.

A "d3o" cég hasonló felhasználási területeken együttműködik a síruhagyártón kívül a gördeszkás cipő, sapka, bukósisak, kapuskesztyű és sípcsontvédő, sőt balettcipő és okostelefon gyártó cégekkel is.

Az utóbbi években a Helly Hansen is csatlakozott a d3o használói közé: ők az elsők, akik gyerekruhák térdébe építették be a védőanyagot (Kid Explorer), a ruha egyelőre Skandináviában, Nagy-Britanniában és Kanadában vásárolható meg.
A North Face védőkesztyűjét pedig úgy hirdetik, hogy a d3o-nak köszönhetően szinte minden téli sporthoz használható.

A "d3o" anyag azonban ezen kívül még számtalan kiaknázatlan fejlesztési lehetőséget rejt magában, ilyenek lehetnek például a hangerő fokozásával egyre jobban hangszigetelő anyagok alkalmazása.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

Forrás: News Scientist, Spyder, d3o Lab

Kapcsolódó link: www.d3o.com

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »