Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síléc talpjavítás házilag

2006.10.13. 2011.09.05. Hernádi László | frissítve: 2011.09.05.

A talp a síléc leginkább fizikai igénybevételnek kitett része. A talp épsége elengedhetetlen feltétele a komfortos síelésnek, és a síléc jó állapotban való tartásának.

A síléc talpának sérüléseit a következők okozzák:

  • Kevés hó esetén amennyiben a sípálya sziklás, köves alappal rendelkezik, a kövek élei megsérthetik a síléc talpát, ezek okozzák a legsúlyosabb sérüléseket, "gyaluként" kivéshetik a síléc talpának anyagát, rosszabb esetben akár helyrehozhatatlan szerkezeti károsodást is okozhatnak a síléc anyagának magjában és az élekben. A köves pályákat lehetőleg csak megfelelő hómennyiség esetében használjuk.
  • Sok hó esetén is előfordulhatnak a hóba keveredett kisebb-nagyobb kődarabok, ezek is meg tudják sérteni a talpat alakjuktól és nagyságuktól függően, viszont mivel nem kötődnek a talajhoz ill. más sziklákhoz, az általuk okozott károsodás sem olyan nagy mértékű az esetek többségében.
  • Fenyőágak, fenyőtobozok a hóban: ezek az esetek többségében nem képesek megsérteni a talpat, mivel puhábbak annál, amennyiben mégis, az általában jelentéktelen felületi karcolás.
  • A hó által betemetett tárgyak pl. kerítésoszlopok végei, drótkerítések, korlátok, ezek a sípálya területén általában nem találhatóak meg, a pályán kívüli síelésnél találkozhatunk ilyenekkel. Csak olyan helyen síeljünk a pályán kívül, ahol az engedélyezve van!
  • Zúzott kővel leszórt autóúton, parkolón való átcsúszás, ilyenkor ne sajnáljuk az időt, hogy az út egyik oldalán le, a másik oldalon pedig újra felcsatoljuk a lécet, sok bosszúságot spórolhatunk meg.
Ha a sérülés érinti a talp alatti szerkezeti elemeket, vagy az él is eldeformálódott, jobb, ha szakszervizhez fordulunk.

Egyéb kisebb sérüléseknél a talpat ún. "kofix" (p-tex) gyertyás javítással hozhatjuk rendbe.

Kofixgyertya:

Jobb síszaküzletekben beszerezhető, lényegében egy ceruzányi, műanyag alapú rúd, vagy vékonyabb (kb. 3 mm átmérőjű), melynek anyaga olvadt állapotban hozzá tud kötni a síléc talpának anyagához és eléggé kopásálló. Kétféle színben kapható, fekete és fehér. Mivel manapság egyre inkább a fekete színű síléctapak az elterjedtebbek, valamint a fekete színű kofixgyertya könnyebben kezelhető, nem kell figyelni a kormozásra, a fekete gyertya használata javasolt minden léchez.

Működési elve azon alapul, hogy az egyik végét meggyújtva, égés közben olvadt állapotban lecsöpögő anyagmennyiséggel pótolhatjuk a sérülések helyén keletkezett hiányosságot.

A javítás folyamata:

1. A javítandó sílécet talppal felfelé fektessük szilárd alapzatra vagy állványra!
2. Jelöljük meg a javítandó felületek helyét a talpon, hogy ne kelljen utólag ezeket keresni - javasolt fehér krétával bekarikázni a sérüléseket!
3. A sérülések környékét tisztítsuk meg a szennyeződésektől, és az esetleges waxmaradékoktól!
4. Készítsünk ki egy pohár vizet a gyertya eloltásához!
5. Távolítsunk el minden gyúlékony anyagot a síléc környezetéből!
6. Gyújtsuk meg a kofixgyertyát! Ezt legkönnyebben egy egyszerű gyertyával tehetjük meg, tartsuk a lángba mindaddig a kofixgyertya végét, amíg az meg nem gyullad. Ha ezután elaludna, és füstölni kezdene, tartsuk tovább a lángba! 7. Az égő kofixgyertya hamar csepegni kezd, ezért a síléc elejétől a vége felé haladva töltsük fel a csepegő olvadékkal a sérüléseket!
8. Ha végeztünk, oltsuk el a kofixgyertyát, soha ne fújással, mert ilyenkor olvadék fröccsenhet ránk, egyszerűen buktassuk bele az égő végét az előkészített pohár vízbe!
9. Várjuk meg, amíg az olvadt anyag kihűl, és megszilárdul!
10. A felesleget óvatosan távolítsuk el, a legjobb erre a célra egy szegélyvágó, vagy éles szike. Ezzel óvatos gyaluló mozdulatokkal a síléctalppal egy szintre tudjuk hozni a sérülésre felhordott műanyagot, közben nagyon vigyázzunk a síléc talpának épségére! Fontos tudnivalók:

  • a kofixgyertyás javítás tűz-, és balesetveszélyes, ezért mindig nagyon körültekintően tartsuk be az utasításokat.
  • csak jól leszárított sílécet javítsunk, a sérülésben maradt nedvesség a hő hatására szétfröccsentheti az olvadt talpjavító anyagot, ha sürgős a javítás elvégzése, hajszárítóval szárítsuk ki a sérülést.
  • nagyon ügyeljünk a lecsöppenő olvadt műanyagra, ne kerüljön érintkezésbe a bőrünkkel, vagy öltözetünkkel.
  • kerüljük az égéskor keletkező füst belélegzését vagy szemünkbe kerülését.
  • csak akkor tegyük el használat után a kofixgyertyát, ha biztosan meggyőződtünk arról, hogy kihűlt.
  • komolyabb talpjavítást mindig szakszervizben végeztessünk!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.