Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A hétvégén elrajtolt a 35. Síugrás Világkupa szezon

2013.11.26. Édes Anna

A nyári szünet után végre újra csodálhatjuk a televízió előtt ülve vagy még szerencsésebb esetben a helyszínen szurkolva a kedvenc síugróinkat, ahogy az időjárás (leginkább a szél) változékonysága ellenére is a legjobbjukat adva versenyeznek.
Akik az egyéni versenyen legjobban teljesítettek: Andreas Wellinger, Krzysztof Biegun és Jurij Tepes (forrás: www.fis-ski.com)
Az elmúlt napokban Klingenthalban nyitották meg a téli szezont a síugrók, ahol a pénteki kvalifikációs sorozat után szombaton egy csapatverseny, vasárnap pedig egy egyéni erőpróba várt az atlétákra. Hosszú évek óta mindig egy skandináv sáncon (leggyakrabban Kuusamoban) indult a szezon, de idén a németországi helyszín mellett döntött a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS). A sáncon kívül még nem igazán volt havas a környék, a sáncra is a tavalyi évről "eltárolt" havat építették fel, hogy valóban téli havas versenyt lehessen rendezni, és ne a műanyag borításra érkezzenek az ugrók. A sánckomplexum 30 000 fő befogadására alkalmas, ennél azonban kevesebben vettek részt a Világkupa nyitó rendezvényén, összesen 20 000-en látogattak a hétvége során. Sajnos az időjárási körülmények nem éppen kedveztek a sportolóknak, hiszen ködös, esős, változó erős szeles, majd vasárnap már havas körülmények között kellett a lehető legjobban teljesíteniük.

Habár tavaly hatalmas fölénnyel nyerte a Világkupát Gregor Schlierenzauer, nem kell attól félnünk, hogy idén nem lesz semmi izgalom és az osztrák csapat minden állomást megnyer. Az első versenyen erről már megbizonyosodhattunk, hiszen a szombati csapatversenyen a szlovénok válogatottja bizonyult a legjobbnak, mögöttük a németekkel, majd a japánokkal. Ausztriának az ötödik pozíciót sikerült megszereznie, a másik favorit, Norvégia pedig csak a hatodik helyen tudott végezni. Hozzá kell ehhez tenni azt is, hogy a szélviszonyok nagyon változóak voltak és pár ugró leérkezése után a második sorozatot törölte is a zsűri, így az első sorozat alapján hirdettek végeredményt.

A vasárnapi futam sem zajlott le egyszerűen. A próbasorozat, majd a verseny kezdését is már eleve későbbre kellett tolni a rossz időjárási körülmények miatt. Az első sorozat nagyon szaggatottan ment, a szél nagyon erős volt. Akiknek szerencséjük volt és jó körülmények között tudtak lejönni a sáncról, ők jó eredményt értek, de a legjobbak közül sokaknak nem volt esélyük a hosszú ugrásra. Sajnos így járt Thomas Morgenstern, Andreas Wank, Severin Freund és Kamil Stoch is, akiknek a rossz szélviszonyok miatt nem sikerült messzire ugraniuk. Andreas Kofler sem járt szerencsével, az érkezésnél elvesztette az egyensúlyát és elesett, majd oldalsó falnak csapódott. A sérülése remélhetőleg nem súlyos és hamarosan rajthoz állhat megint. A változó körülmények miatt a fiatal és eddig kevésbé sikeres síugrók közül így többeknek is sikerült hatalmas ugrást produkálniuk, mivel nekik éppen jó szelük volt. Amikor már csak két ugró, Gregor Schlierenzauer és Anders Bardal voltak hátra, egy hosszabb szünet következett, és nagy meglepetésre mindketten úgy döntöttek a szünet alatt, hogy nem ugranak ilyen körülmények között. A zsűri azonban először kihirdette, hogy ennek ellenére elindítja a második sorozatot, de végül mégis eltörölték az előző naphoz hasonlóan.

Így történt, hogy a 19 éves lengyel Krzysztof Biegun került a pódium legfelső fokára, aki sokkal messzebbre repült mindenki másnál, egészen 142,5 méterre tudott ugrani. Eddig még semmilyen komoly eredményt nem ért el a Világkupában, ez volt a második szereplése a legrangosabb sorozaton belül, ezért érthető, hogy nagyon nagy meglepetés volt mindenki számára a jó szereplése, ő pedig nagyon örült a győzelemnek. Őt a szintén nagyon fiatal, mindössze 18 éves német Andreas Wellinger és a szlovén Jurij Tepes követte a pódiumon.
A győztes szlovén csapat: Jurij Tepes, Robert Kranjec, Peter Prevc és Jaka Hvala (forrás: www.fis-ski.com)
A győztes szlovén csapat: Jurij Tepes, Robert Kranjec, Peter Prevc és Jaka Hvala (forrás: www.fis-ski.com)
Habár az első állomáson nem igazán derültek ki számunkra az erőviszonyok a változó körülmények és a második sorozatok törlése miatt, annyi biztos, hogy egy izgalmas szezon következik, hiszen a favoritnak titulált osztrák és norvég síugrók az első helyszínen nem tudtak sem csapatban, sem pedig egyéniben jól teljesíteni. Viszont a szlovén és a lengyel síugrókra érdemes lesz odafigyelni, hiszen a hétvégén meglehetősen jó eredményt értek el. Jól mutatja ezt a lengyeleknél Piotr Zyla első, Dawid Kubacki harmadik, Jan Ziobro ötödik helyezése a kvalifikációs sorozatban, Biegun győzelme az egyéni versenyen, valamint szlovén részről Tepes bronzérme és a csapatversenyen elért első helyezésük.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.