Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fricz Botond harmadik lett élete első észak-amerikai versenyén

2019.01.22. MSBSZ

A kecskeméti snowboardos először vállalta be versenyen az egyik legnehezebb trükkjét, ami egyből dobogót ért. Fricz Botond a New Hampshire-i Waterville Valley-ben rendezett snowboard versenyen indult slopestyle-ban, ahol az első versenynapon harmadik, a másodikon a hatodik helyet szerezte meg.
A verseny az öt állomásból álló észak-amerikai Revolution Tour, a NorAm Kupa második állomása volt. Ez a sorozat a FIS világkupa utáni második legmagasabb szintű széria. Boti tíz napja utazott az Egyesült Államokba, hogy amerikai edzője segítségével Coloradóban csiszolja tudását a február elsején kezdődő FIS világbajnokság előtt. Volt alkalma edzeni a világ egyik legjobb freestyle edzőközpontjának tartott Woodward Campben Copper Mountainon, valamint Breckenridge-ben is. A felkészülés részeként utazott a keleti partra, ahogy kiváló hazai és nemzetközi tehetségekkel mérte össze tudását.

A 18 éves kecskeméti snowboardos tavaly került az amerikai Ian Kirk szárnyai alá, aki az utóbbi két évben Gyarmati Pankával is együtt dolgozott. A felkészülési időszakban Iannal készült, azonban a versenyre már Chris Waker edzővel érkezett. Chris Ian csapatának egyik edzője, idén már vele fog versenyekre járni és edzeni. A tervek szerint a világbajnokságra is vele megy. Az idei FIS Snowboard és Freestyle Sí Világbajnokságot Utahban, Park Cityben rendezik.
Fotó: @kirkscamp
Fotó: @kirkscamp
A slopestyle versenyszámban korlátokon és ugratókon kell különféle trükköket bemutatni. Boti a korlátokon mindig is nagyon erős volt, az ugratókon azonban kellett fejlődnie. Ebben tökéletes partner Ian Kirk és csapata, az eredmény pedig néhány hónap után kézzel fogható. A verseny után Boti boldogan és önbizalommal telve nyilatkozott:
"Életem első NorAm kupája nagyon jól sikerült, kiváló eredményeket értem el, és egy trükköt is sikerült úgy fixálni, hogy versenyen is be tudjam adni!
A legelső nap megfogadtam magamnak, hogy ha az időjárás is engedi, és a pálya is jó lesz, akkor beadok a körömben egy backside duplakork 1080-at (ez egy ferde tengely mentén forgatott dupla hátraszaltó, amelyben még egy plusz horizontális fordulat is van). Ezt a trükköt 1 éve tanultam meg, de még mindig “féltem tőle”. A pálya nem volt a legideálisabb, néhol kevés volt a sebesség, és az ugratók se voltak tökéletesek. De hát ezzel kellett játszani, így gyorsan össze is raktam a körömet, ami így nézett ki:
50-50 frontboard pretzel, cab 900, frontside 720, backside duplakork 1080, 50-50 front 180 out, cab 270 in 450 out."

(A trükköknek jellemzően csak angol elnevezése van. A számok a forgási fokszámra utalnak, tehát egy 720 az két teljes fordulatot jelent.)

Boti szépen kivitelezte az eltervezett menetet, amit a zsűri egy harmadik hellyel jutalmazott.

"A második nap kicsit szeles, borús idő volt, tökéletes idő hogy back duplát gyakoroljak rosszabb időben, versenykörülmények között. - folytatta Boti. - Az edzés és a kvali nagyon jól ment. Az edzésen már egy komolyabb kört raktam össze, a kvalifikációból pedig harmadikként jutattam tovább a döntőbe! A döntőben kockáztatni kellett, ezért megcsináltam a selejtezős körömet, de még úgy sem kaptam érte annyi pontot, amennyit szerettem volna. Az új, nehezebb menetem egy front 900, cab 900, backside duplakork 1080-ból állt a korábbi korlát trükkök mellett, de sajnos nem sikerült tökéletesen beadni, így 6. lettem."

Boti most visszautazik Coloradóba, és a világbajnokságig hátralévő két hetet további gyakorlással tölti.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.