Menü ≡

Ezek a leghosszabb szánkópályák az Alpokban

2019.01.07. | Frissítve: 2019.01.12. | Szerző: sielok.hu
A szánkózás kiváló kiegészítő program a síelés után. A síterepeken tilos szánkózni, de szerencsére egyre több síterep kínál a sípályákon kívül külön szánkópályát, felvonóval, sőt, sok helyen esti kivilágítással is. Íme az Alpok leghosszabb szánkópályái!
Gyerekkorunkban mindannyian rohantunk haza az iskolából ha délelőtt elkezdett esni a hó. Előkerültek a pincéből a szánkók és célba vettük a legközelebbi hegyoldalt. Teltek az évek és feledésbe merültek a viaskodások a dombon, amiket épp ideje felfrissíteni! A szánkózás manapság már a felnőttek körében is divat lett és ezzel együtt egyre több "profi" pályán van lehetőség szánkózni, hosszú kilométereken át.

Főként Ausztriában számtalan jó minőségű, könnyen elérhető szánkópálya áll rendelkezésre, legtöbbször szánkó kölcsönzési lehetőséggel a közelben. A térképeken általában sárga színnel jelölik a szánkózásra kijelölt pályákat, amikhez többségében lifttel is feljuthatunk.

Most igyekeztünk összegyűjteni az Alpok leghosszabb, legvagányabb szánkópályáit:

A leghosszabb szánkópályák Ausztriában

A Semmering-Hirschenkogel szánkópályát volt szerencsénk letesztelni, így most meg tudjuk osztani az ezen a magyarok által igen kedvelt terepen szerzett tapasztalatainkat. A kb. 3,5 km hosszú szánkópálya kellemes lejtésű, mintegy 360 métert tehetünk meg lefelé, sípályaként valószínűleg kék besorolást kaphatna - de ez szerencsére inkább egy nagyon élvezhető szánkópálya lett!
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A pálya kicsiknek és nagyoknak egyaránt élvezetes: izgalmas kanyarok, alagutak és játékos sárkány és állatfigurák övezik a pályát. A Semmeringen az sem gond, ha hirtelen ötletként kerül szóba a szánkózás, ugyanis a helyi síkölcsönzőben (közvetlenül a völgyállomáson) lehetőség van szánkóbérlésre is! A szánkók 6,50 € / nap vagy / este áron bérelhetőek, de van lehetőség kombijegy vásárlására is, ami egyszerre tartalmazza a szánkó bérleti díját és a felvonózást is a hegytetőre. Ezt a típusú jegyet akár több ember is használhatja, mivel itt a csúszások száma van meghatározva: 4 csúszás 28 €, 8 csúszás 49 €, míg 20 csúszás 103 € - ezek persze a felnőtt árak, a kisebbeknek ebből még kedvezmény jár. Lehetőség van persze saját szánkó használatára is, ez esetben normál, időkorlátos síjegyet kell venni, amivel nincsen korlátozva csúszásaink száma.
A szánkópálya nyitva tartása megegyezik a sípályákéval, tehát lehetőség van esti szánkózásra is, akár esti 10 óráig! A terep 16-18 óra között tart zárva pályakarbantartás miatt, ezt az időt azonban remekül ki lehet használni például egy jó vacsorára, hogy aztán visszatérjünk néhány óra hangulatos éjszakai szánkózásra! Részletes információk a hirschenkogeli szánkózásról németül itt.

A leghosszabb szánkópálya Németországban

 • Schönau / Berchtesgaden
  7,5 km, 670m szintkülönbség - fenti szakasza nehéz, lent könnyű

A leghosszabb szánkópályák Svájcban

 • Savognin
  18 km - közepesen nehéz - lifttel

 • Berner Oberland / Grindelwald
  15 km - közepesen nehéz - lifttel

 • Kreuzboden / Saas-Fee
  11 km - közepesen nehéz - lifttel

 • La Tzoumaz / 4 Vallées
  10 km - lifttel

 • Meiringen-Hasliberg / Mürren
  8 km - közepesen nehéz - lifttel

 • Bergün / St. Moritz
  5 km - közepesen nehéz - lifttel

Figyelem! A szánkózás balesetveszélyes!

Szánkózáskor sem szabad elfeledkezni a legfontosabbról, a biztonságról!
A legalapvetőbb szabály, amiről nem szabad elfeledkeznünk, hogy a sípályákon mindenhol tilos szánkózni! A sí és a szánkó eltérő adottságai miatt veszélyes lehet a kettő egy helyen való űzése.
Ezen kívül érdemes megvizsgálni a szánkópálya alját, hogy mennyi időnk lesz lefékezni, nincs-e a közelben autóút, vagy egyéb akadály illetve veszélyforrás.
Társainktól igyekezzünk legalább 20 méteres távot tartani, erre különösen hívjuk fel a gyerekek figyelmét, hiszen ők nehezebben érzékelik a távolságot. Zsúfolt pályán fokozottan körültekintően és lassabban csússzunk!
Kisebb sérülések, zúzódások szinte elkerülhetetlenek szánkózáskor, a borulásokon jót derülve ezek kellemes színfoltok lesznek emlékeinkben és a beütött testrészeinken - a cél a komolyabb baj elkerülése!

A felszerelésről: talán sokan úgy gondolják, hogy a szánkózás sokkal veszélytelenebb sport, mint a síelés, ez azonban nem így van! Szánkózáskor sem árt, ha viseljük a bukósisakunkat, és hiába a jó hangulat, ha alkoholfogyasztásról van szó, tartsunk mértéket. Érdemes más ruhadarabokat választani, mint síeléskor: itt a vízállóság sokkal fontosabb (főleg ha olvadó, kásás havon szánkózunk), hiszen fékezéskor, kanyarodáskor a leérő lábunk egyenesen a lábunkra, testünkre fröcsköli a havat. Egy igazán jó bakancs és esetleg egy bokavédő nagyon jó szolgálatot tehet!

Karbantartás: csak úgy, mint léceinkre, a szánkóra is vigyázni kell. A szántalpat érdemes időnként smirglivel lecsiszolni, utána pedig folyékony waxszal kezelni, utolsó lépésként pedig egy régi selyem vagy nylonharisnyával kell a szánkó élét polírozni.
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »