Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

FIS Telemark VB volt Kreischbergen

2009.01.27. Szabó Zoltán

Január 21-24-én a Kreischbergen tartották a FIS Telemark Világbajnokságot. A közismert norvégiai Telemarkról elnevezett sítechnika, a telemark sízés mostanság újul divatággá. Az eredetileg sífutó lécekkel űzött síelés alpesi változata.
A mai modern telemark versenyág 3 fő csoportra osztható:
  • Telemark
  • Classic
  • Classic Sprint
A Nemzetközi Sí Szövetség maga is bizonytalan a szabályok megítélésében. A verseny után mérték a kötések magasságát, eltérő eredménnyel 3.5-7.0 cm közötti értékeket regisztráltak. Ebből kiindulva óhajtja a Szövetség a jövőben egységesíteni a megengedett kötés magasságot-hasonlóan az alpesi szabályokhoz.

A versenyek nagy ügyességet és szívósságot igényelnek a versenyzőktől. A sícipők átmenetet képeznek a lesikló cipők és futócipők között. A cipő közepén enyhe bordázat segíti a hajlítást. A kötés hasonló az ugrókötésekhez. A cipősarok teljes elemelkedését teszi lehetővé, ami nagyon fontos hiszen a kanyarodásnál szinte érinti a térd az ívbelső lécet. A továbbiakban a versenyszámok közepén ugrással és a végén futással teszik próbára a versenyzőket.

A számok rövid ismertetése:

Telemark: (óriásműlesiklás) A versenyzők 36 kaput teljesítettek egy futamban. A kapukat csak telemark technikával megengedett venni (ívbelső sí hátrébb - ívkülső előre kerül). A szabályos kapuvételt versenybírók ellenőrzik, a hibázást pedig büntetik. A pálya közepén egy ugrósánc asztal van kialakítva, ahol férfiak kb. 30 – a hölgyek 20 méteres ugrásokat hajtanak végre. A talajra érkezés kimért vonalakkal van tarkítva. A rövidebb ugrásokat büntető másodpercek hozzáadásával büntetik, a limitet túlugrók pedig nem kapnak jutalmat. Roppant tudást igényel ekkora ugrások végrehajtása lifegő síléccel. A talajra érkezést szabályos telemark állásban kell szintén végrehajtani. A versenyzők acél élvédővel ellátott "bombázó" lécek, melyekkel lélegzetelállító sebességgel száguldanak a kapuk között.
Classic: minden egyezik a fent leírtakkal, csupán az egyik kaput körbe kell futni a pálya közepén. A pálya alsó szélén egy kör alakú teknőt(kb. 20 m átmérőjű) kell ügyesen körbefutni, Majd egy kb. 300 méteres vízszintes tereprészt kell futva megtenni. A dolog csattanója: a cél előtt a férfiaknak kb. 30 métert a hegy irányába kell futni az utolsó kapuig. A versenyzők ezen a versenyszámon embermagas futóbotokkal indulnak és küzdenek. A célban roppant látványos ez az akadályverseny.

Classic sprint: egyezik a fentiekkel, de a pálya rövidebb – ugrani kell és a végén csak futni kell emelkedő nélkül. A verseny kétfutamos - az idők összeadásával adódik a végeredmény.

A murau-kreischbergi VB-n 20 nemzet versenyzői indultak (a magyarok kivételével), melyek közül roppant eredményesek voltak a norvég sportolók.
Eredményhirdetés
Eredményhirdetés
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
Szállástippek
Club Hotel am Kreischberg csillagcsillagcsillagcsillag
Modern, négycsillagos szálloda a kabinos lift alsó állomásától 150 méterre. Szállodai szobákkal, 2-8 fős apartmanokkal, wellness részleggel, fitnesz teremmel várja a vendégeket. Szolgáltatások: játékterem, konferenciaterem, sítároló, WiFi, stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kreischberg csillagcsillagcsillag
2016-ban felújított családias hangulatú kutyabarát panzió, 2-6 fős szobákkal, ellátással. A szállással szemben lévő sípálya kb. 1 km-re található, síbusszal vagy autóval könnyen megközelíthető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Almdorf Stadl
Önálló faházak Stadl an der Mur szélén, Kreischbergtől 11 km, Turracher Höhétől pedig 22 km-re. A 70, illetve 100 m2 lakóterületű házak 6-9 fő befogadására alkalmasak.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.