Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

FIS Telemark VB volt Kreischbergen

2009.01.27. Szabó Zoltán

Január 21-24-én a Kreischbergen tartották a FIS Telemark Világbajnokságot. A közismert norvégiai Telemarkról elnevezett sítechnika, a telemark sízés mostanság újul divatággá. Az eredetileg sífutó lécekkel űzött síelés alpesi változata.
A mai modern telemark versenyág 3 fő csoportra osztható:
  • Telemark
  • Classic
  • Classic Sprint
A Nemzetközi Sí Szövetség maga is bizonytalan a szabályok megítélésében. A verseny után mérték a kötések magasságát, eltérő eredménnyel 3.5-7.0 cm közötti értékeket regisztráltak. Ebből kiindulva óhajtja a Szövetség a jövőben egységesíteni a megengedett kötés magasságot-hasonlóan az alpesi szabályokhoz.

A versenyek nagy ügyességet és szívósságot igényelnek a versenyzőktől. A sícipők átmenetet képeznek a lesikló cipők és futócipők között. A cipő közepén enyhe bordázat segíti a hajlítást. A kötés hasonló az ugrókötésekhez. A cipősarok teljes elemelkedését teszi lehetővé, ami nagyon fontos hiszen a kanyarodásnál szinte érinti a térd az ívbelső lécet. A továbbiakban a versenyszámok közepén ugrással és a végén futással teszik próbára a versenyzőket.

A számok rövid ismertetése:

Telemark: (óriásműlesiklás) A versenyzők 36 kaput teljesítettek egy futamban. A kapukat csak telemark technikával megengedett venni (ívbelső sí hátrébb - ívkülső előre kerül). A szabályos kapuvételt versenybírók ellenőrzik, a hibázást pedig büntetik. A pálya közepén egy ugrósánc asztal van kialakítva, ahol férfiak kb. 30 – a hölgyek 20 méteres ugrásokat hajtanak végre. A talajra érkezés kimért vonalakkal van tarkítva. A rövidebb ugrásokat büntető másodpercek hozzáadásával büntetik, a limitet túlugrók pedig nem kapnak jutalmat. Roppant tudást igényel ekkora ugrások végrehajtása lifegő síléccel. A talajra érkezést szabályos telemark állásban kell szintén végrehajtani. A versenyzők acél élvédővel ellátott "bombázó" lécek, melyekkel lélegzetelállító sebességgel száguldanak a kapuk között.
Classic: minden egyezik a fent leírtakkal, csupán az egyik kaput körbe kell futni a pálya közepén. A pálya alsó szélén egy kör alakú teknőt(kb. 20 m átmérőjű) kell ügyesen körbefutni, Majd egy kb. 300 méteres vízszintes tereprészt kell futva megtenni. A dolog csattanója: a cél előtt a férfiaknak kb. 30 métert a hegy irányába kell futni az utolsó kapuig. A versenyzők ezen a versenyszámon embermagas futóbotokkal indulnak és küzdenek. A célban roppant látványos ez az akadályverseny.

Classic sprint: egyezik a fentiekkel, de a pálya rövidebb – ugrani kell és a végén csak futni kell emelkedő nélkül. A verseny kétfutamos - az idők összeadásával adódik a végeredmény.

A murau-kreischbergi VB-n 20 nemzet versenyzői indultak (a magyarok kivételével), melyek közül roppant eredményesek voltak a norvég sportolók.
Eredményhirdetés
Eredményhirdetés
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
Szállástippek
AKCIÓ
Hotel Alpin Murau csillagcsillagcsillag
A hotel 2006 végén nyitotta meg kapuit az Alpok szívében, Murauban, mely kedvező áraival, barátságos vendéglátóival várja egész éven át az aktív sportok szerelmeseit. Szauna, csoportszoba, internet, sítároló van a házban!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Da Capo Hotel
2014 januárjában újranyitott szálloda magyar személyzettel, a kreischbergi kabinos lift völgyállomásától 400 méterre. 2, 3 és 4 ágyas tágas szobák reggelivel, vagy félpanziós ellátással.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Feriendorf Murau
Önálló, szépen berendezett házak Murau szélén. A környéken rengeteg kikapcsolódási lehetőség van. Akár 12 fő elszállásolására is alkalmasak a házak (70-135 m2), némelyikben pezsgőfürdő és szauna is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.