Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sí történelem dióhéjban

2011.12.13. Schäffer János

Sí történelem dióhéjban A legújabb kutatások bizonyítják, hogy időszámítás előtt 2000 körüli norvégiai sziklarajz síző alakot ábrázol, és szintén Norvégiában a Frognerseteren sí múzeumában egy mintegy 2500 éves meglepően modern vonalú sílécet őriznek.
"Hátára tegezt csatolja, íjat újat vállaira, Póznáját kezébe kapja, Meglöki a lábi szánkót, sarkával veri a lábtót, Maga szóval ígyen szólal: Merre Isten napja halad, e világnak ege alatt Hol lehetne az: az erdőn négy lábon futó teremtés, Kit én ezzel nem előzök, gyönyörűen meg nem győzök Kalevfia lábtójával, Lemminkajnen járójával?"

A Finnek csodás szépségű eposza számtalan sorában ír a síről. Az idézett sorok Vikár Béla fordításában 1909-ben jelentek meg. 920 körül a világhírű Edda dalok dicsérik a lappok sí tudását, de a történelem sízésről szóló feljegyzései római, gót, bizánci történetírók írásaiban is szerepelnek...

Az északi népek tehát mintegy 4000 évvel ezelőtt már használtak a síléchez hasonló eszközöket, amelyek vesszőből, csontból és bőrből készültek, és a lábra kötve akadályozta a hóba süllyedést. Természetesen ezek az eszközök szinte kizárólag az élelem megszerzéséhez, vadászathoz nyújtottak segítséget, mert ezekkel az eszközökkel a fagyos, havas télben is gyorsan tudtak közlekedni.

A XVII. században a svédek háborúikban is sikeresen alkalmazták a sít. 1767-ből fennmaradt írások utalnak az első "sporteseményre", amikor a svéd-norvég határon pénzdíjas, lövészettel kombinált síversenyt tartottak a határőrök.

A síugrás, a sísport leglátványosabb ága a norvég Telemark településen született meg. Az első hivatalos síugró versenyt 1879-ben rendezték meg. A XIX. század második felében a sísport nemcsak a skandináv országokban, hanem Európa más országaiban is népszerű lett. F. J. Nansen a híres sark kutató 1887-88-ban társaival sítalpakon járta meg a jeges Grönlandot, teljesítményéről írt könyve a sízés legnagyobb hírverője lett.

Az alpesi országokban is rohamosan terjedt a sízés, az Alpok terepviszonyai viszont a norvég technikától eltérő mozgást igényeltek. Így alakult ki az alpesi technika, melynek legnevesebb úttörői az osztrák Mathhias Zdarsky, aki még egy bottal sízett, a két botos stílus Bilgeri őrnagy nevéhez fűződik, Hannes Sneider az Arlberg technika "feltalálója" és a Svájcban élő angol Lunn nevéhez fűződik a kapuk között sízés elterjedése.

1910. február 28-án Kristiániában - a mai Osloban - 10 ország 22 küldöttje létrehozta a Nemzetközi Sí Kongresszust - CIS, melynek 1914-ben hazánk is tagja lett. 1924. február 2-án a franciaországi Chamonixban megalakult a Nemzetközi Sí Szövetség, a FIS, az alapító 14 ország egyike pedig hazánk volt. Ugyanebben az évben itt rendezték meg az első Téli Olimpiai Játékokat, melyen magyar versenyzők is részt vettek.

A sísport ma már az egyik legnépszerűbb sportág, a különböző nemzetközi versenyek, világkupák, világbajnokságok több ezer nézőt vonzanak a versenyek helyszínére, és sok millióan nézik a tv közvetítéseket a világ minden táján. A hegyekben megépült minden kényelemmel felszerelt sípályákat több millió amatőr keresi fel. Méltán mondhatjuk, hogy egy évszázad alatt a sísport lett az egyik legnagyobb tömegeket mozgató sportág, amely megélhetést biztosít több százezer embernek akik a sportág oktatásával, szervezésével és infrastruktúrájával foglalkoznak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.